URN_NBN_SI_DOC-EB4NURX0
155 Slika 2: Primerjava osnovnega načrta, posnetega in izdelanega v merilu 1 : 50, z načrtom, dopolnje- nim z izmerami v merilu 1 : 1 in pripravljenim za izris v merilu 1 : 50, 1 : 10 in 1 : 22 5 Fotografsko dokumentiranje Fotografski zapisi na različnih medijih so pomembno dopolnilo za vsako dokumentaci- jo. S točnim zapisom obstoječega stanja v trenutku snemanja predstavljajo osnovo za nadaljnje interpretacije posnetega motiva. Danes se fotografska snemanja večinoma izvajajo z zapisom posnetka v digitalni obliki. Različni zapisi imajo različne lastnosti in vplivajo na kakovost zapisa. Smiselna je uporaba osnovnega – surovega zapisa foto- grafske kamere, ki uporabniku posnetka omogoča širšo paleto posegov. Poleg zapisa sta pomembni tudi vsebina in kompozicija posnetka. Pri izvajanju dokumentacijskega fotografiranja se mora upoštevati kvaliteto kompozicije in pripovednost fotografije, ne le nujnost izvedbe snemanja. Ob izvajanju snemanja so pomembni dejavniki čas snemanja, kompozicija, vsebina, namen fotografiranja, ostrina posnetka in gostota zapisa, ločljivost. Gostota zapisa je pomemben dejavnik pri interpretacijah posnetkov, saj višja gostota omogoča večjo možnost berljivosti manjših detajlov na fotografijah (Slika 3, Slika 4, Slika 5). V fotogra- fijah z majhno gostoto zapisa so manjši detajli neberljivi in tako izgubljeni za vedno. Tudi pri fotografiji je zapisovanje opisnih podatkov nujno. S pravilno opremljenimi fo- tografijami je preprosto slediti kronološkemu razvoju obravnavanega objekta. Z zapisi o optičnih lastnostih uporabljenih objektivov lahko fotografije uporabimo za izdelavo razpačenih fotografij, orto-foto posnetkov ali za fotogrametričen zajem podatkov in izdelavo arhitekturnih posnetkov. Kvalitetno posneta fotografija s tehničnega in estet- skega vidika, ki je opremljena z dobrimi zaznamki, je dokument, ki odpira različne poti v nadgrajevanje obstoječe dokumentacije in omogoča odkrivanje novih spoznanj tudi v primeru dematerializacije obravnavanega objekta. 2 Vir: arhiv ZVKDS Restavratorski center. J. Grobovšek: Dokumentiranje kulturne dediščine: priprava, potek in rezultati, 149-159 Knjižnica, 56 (2012) 3
RkJQdWJsaXNoZXIy