Pravilniki, statuti in navodila - Marolt, Erika (2025)
V Slovanski knjižnici, Centru za domoznanstvo Mestne knjižnice Ljubljana, smo osnovali posebno zbirko pravilnikov, statutov in navodil ljubljanskih društev, podjetij ter mestnih ustanov. Gradivo, ki datira med drugo polovico 19. in sredo 20. stoletja, ima pomembno dokumentarno vrednost in ponuja vpogled v organiziranost družbenega življenja preteklih obdobij. Zbirka je namenjena raziskovalcem in širši javnosti, ki jih zanima zgodovina Ljubljane. Obsega 240 brošur, 62 knjig, 30 enot drobnega tiska in 116 sestavnih delov. Ker postavitev tega gradiva na skupne police v naši knjižnici ni izvedljiva, zbirko predstavljamo v digitalnem okolju. Čeprav so pravilniki in statuti po svoji naravi resno gradivo, je lahko sodobnemu bralcu marsikatera podrobnost, zapisana v suhoparnih členih, zelo zanimiva ali celo v veselje in razvedrilo. Kje drugje bi sicer lahko naleteli na podatek, da je bila del obvezne službene opreme pismonoše tudi trobenta, privezana na kolo in s katero se je moral ob prihodu v naselje »najaviti«? Zaradi varnosti pa je lahko nosil tudi revolver.
V Slovanski knjižnici, Centru za domoznanstvo Mestne knjižnice Ljubljana, smo osnovali posebno zbirko pravilnikov, statutov in navodil ljubljanskih društev, podjetij ter mestnih ustanov. Gradivo, ki datira med drugo polovico 19. in sredo 20. stoletja, ima pomembno dokumentarno vrednost in ponuja vpogled v organiziranost družbenega življenja preteklih obdobij. Zbirka je namenjena raziskovalcem in širši javnosti, ki jih zanima zgodovina Ljubljane. Obsega 240 brošur, 62 knjig, 30 enot drobnega tiska in 116 sestavnih delov. Ker postavitev tega gradiva na skupne police v naši knjižnici ni izvedljiva, zbirko predstavljamo v digitalnem okolju. Čeprav so pravilniki in statuti po svoji naravi resno gradivo, je lahko sodobnemu bralcu marsikatera podrobnost, zapisana v suhoparnih členih, zelo zanimiva ali celo v veselje in razvedrilo. Kje drugje bi sicer lahko naleteli na podatek, da je bila del obvezne službene opreme pismonoše tudi trobenta, privezana na kolo in s katero se je moral ob prihodu v naselje »najaviti«? Zaradi varnosti pa je lahko nosil tudi revolver.