Kotzebues komische dramatische Formen auf der Ständischen Bühne in Laibach von 1830 bis 1840 - Smolej, Tone (Acta neophilologica, 2023)
Dramska dela nemškega dramatika, pisatelja in libretista Augusta von Kotzebueja (1761–1819) so bila v prvi polovici 19. stoletja del stalnega repertoarja nemškega Stanovske-ga gledališča v Ljubljani. Na podlagi arhivskih virov, med katerimi so doslej velikokrat spregledani korespondenca med Jožefom Kalasancem baronom Erbergom (1771–1843) in stotnikom Francem Franzem (1779–1840), zbirka plakatov Stanovskega gledališča (t. i. Comedien-Zettel-Sammlung) in dokumenti iz Arhiva Republike Slovenije (fond Gledališke direkcije v Ljubljani), ter na podlagi ohranjenih gledaliških žurnalov (t. i. Theaterjournale), smo najprej rekonstruirali repertoar ljubljanskega gledališča v 30. letih 19. stoletja. Kot kažejo statistični podatki, je bil Kotzebue v 30. letih 19. stoletja eden naj-pogosteje uprizarjanih dramatikov na ljubljanskem odru. Na sporedu so bile tako njegove resnejše igre kot tudi dramska dela s komično vsebino. Predvsem pri slednjih je mogoče opaziti živahno raznolikost komičnih zvrsti (npr. veseloigra, farsa, burka), kar ne velja za druge avtorje, katerih dela so v tem času uprizarjali. V članku so predstavljene in obravna-vane različne Kotzebuejeve komične dramske zvrsti, ki si jih je v Stanovskem gledališču lahko ogledalo ljubljansko občinstvo.
Keywords: August von Kotzebue; gledališka zgodovina; komične dramske zvrsti; kulturna zgodovina; Stanovsko gledališče v Ljubljani