Pridelovanje tobaka v Makedoniji Ob nedavni diskusiji v sobranju Pridelovanje tobaka ima pouieiubno nie-sto v goapcHJarstvu Makedouije. V raz-dobju 1. 1954 do 1956 je ua tobak, 1« za-vzema le približuo 3 odstotke obdeloval-riili povrSia, odipadlo okrog 18°/o skupnega nacio.naiuega dohodka, ki je bil ustvarjen v kmetijstvu. V doliodku industrije pa je v istem razdobju ta veja sodelovala s pri-bližiio 70 odstotki. V primerjavi s predvojno ravnijo s€ je pridelovauje tobaka povečalo za več ka-kor dvakra^ Ali je ekonomsko opravi-čeiio tako povečanje tn koliko je to v in-teresu skupnosti in proizvajalcev — to je bilo vprašanje, s katerim se je ukvarjala posebna komisija narodnega sobranja Makedonije. Na zadi>je.m zasedanju so-braiija je komisija o tem poročala. V poročilu je poudarila, da je poveča-nje pridelovanja rezultat gospodarskib pogojev in določene politike, ki se v ta namen izvaja, in da ustreza interesom skupnosti in proizvajalcev. Podnebne raz-mere v Makedoniji so ugodne za še večjo lazširitev prideJovanja tobaka, iu to v innogo večjem obsegu, kakor je to bilo doslej. Ko bi izkoristili vse možnosti, bi Jugoslavija prednjačtla v pridelovanju orientalskega tobaka. V razpravi v naroduem sobranju pa je bilo poudarjeno, da je način pridelovanja še vedno v znatnein delu nesodobeu. Ko bi uporabili moderuejše metode pridelova-nja orientalskega tobaka, modernizirali proces, bi precej zmaujšali število delov-ne sile, p-ovečali bi pridelke ia izboljšstli njihovo kakovost. Tako bi postalo pride-lovanje te ktilture muogd bolj rentabilno in konkurenčno sposobnejše na svetovnem tTŽiŠČU. Tobak pa gojijo v Makedoniji večinoma ;m majliuili parcelah, kar precej podra-žuje pridelovauje io ovira njegovo pove-čanje. Dosedanja raziskovanja raznih in-štitutov so pokazaila, da se iahko z upo-rabo sodobnih agrotehničnib. ukrepov zinaujšajo proizvodni stroški za več ka-kor 50