SESTAVA PARENTERALNE IN ENTERALNE PREHRANE Monika Sonc UVOD onkološki bolnik knazarađl svoje bolezni bistveno slabšo imunsko odportnost. Pľi njem poleg slabše splošne in specifične hĺanjenosti pogosto nastopijo funkcionalne ali morfološke motnje hranjenja. Prvi pogoj za začętek kakľšnega koli hľanjenja pa je cirkulatorna stabilnost' elektrolitsko in acidobazno ravnotežje. Prednost ima enteralno hľanjenje (1). Paľenteľalno hranjenje je intravenski vnos vseh, zaźivIjenje pomembnih snovi. Paľenteralnega hranjenja ne upoľabljamo, če ga bolnik ne potrebuje daljši čas (več kot pet dni)' Izjema so podhranjeni bolniki - bolniki v stresu, pri katerih kombiniľamo enteralno s paľenteľalno prehrano. 1'. Raztopĺne za paľenteľalno pľehľano - ogljikovi hidľati Osnovni energetski substrat je glukoza, metabolizira se je 0,4 - 0,6 g/kg/mtn, torej 600 - 800 g glukoze na dan' Pľesežek glukoze se ne poľabi, ampak povzroča osmotsko diurezo, se nalaga v obliki maščob (steatoza jeter zaradi lipogeneze). To se zgodi pri RQ pĺibližno nad I.25' Minimalna potreba je 150 - 200 g/dan, to je 500 _ 700 kkal za potrebe srędice ledvic možganov in knĺnih cęlic' Največ se uporabljajo visokoodstotne ľaztopine glukoze (10vo, Żo%, 407o), so ľelativno cenene in nenevaľne' Več kot lo7o glllkoze periferno ne apliciĺamo' V stľesnih stanjih so celične męmbľane slabše pľehodne za insulin in ga raztopinam dodajamo. Zelo mladi, stari, bolniki v stresu in hudo podhľanjeni so rezistentni na insulin. Po petih dnevih parenteralne prehľane, če se bolnik stabiliziľa' upade potľeba po eksogenem insulinu, v 40vo ga bolniki sploh ne potrebujejo. V paľenteľalni prehrani sladkornih bolnikov uporabljamo tudi fruktozo, pľi kateri pa moramo paziti, da ne spregledamo tistih redkih s kongenitalno intoleranco zafrlktozo in da se fruktoza metabolizira samo v jetrih. Yzdrźevan1e noľmalnega krvnega sladkoľja je pomembno' Visok kĺvni sladkoľ pomeni slabo utilizacijo, predisponira pa tudi infekt, še posebno glivičnega. Zato so ob vsaki nestabilnosti ob uvajanju parenteĺalne pľehrane potrebne pogoste kontrole kľvnega sladkorja - vsaj na 6 ur. Monika Sonc, mag. farm' spec., onkološki inštitut Ljubljana 65 - Maščobe vsebujejo več kalorij kot ogljivkovi hidľati, vendarje izkoristek počasen in samih maščob kot izvora kaloľij ne upoľabljamo.Stľanske učinke (glavobole' palpitacije) preprečimo s počasnim infundiľĄem (500 ml teče 6 - 12 uľ) Raztopine so izoosmolaľne, torej ne ogrozijo žil in jih lahko dajemo v periferne vene. Najbolj so se obnesle raztopíne sojinega olja. V prehľani hudo bolnih se uporabljajo tudi maščobne kisline s srednje dolgimi verigami. Njihova pľednostje v tem, da za vstop v celico ne potrebujejo karnitina. Sinteza le-tega paje ovirana v sepsi, uľemiji, cirozi in sploh v stresnih stanjih. Zato se maščobne kisline z dolgimi verigami ne izľabljajo, ampak se nalagajo v lipidih' MCT pa gredo tudi v stľesu v oksidacijo beta' Tudi maščobne kisline ĺo-3 se uporabljajo v maščobnih raztopinah; to so polinezasičene kisline, ki modificirajo sintezo eikonazidov, keľ so prekuľzorji serije 3,5, ki je manj metabolno aktivna kot serija 2,4, ki pa nastane iz maščobnih kislin ĺo-6' kot je linolna Nasploh delujejo maščobne kisline ĺo_6 imunosupľesorno in jih v ta namen tudi terapevtsko uporabljajo pri transplantirancih' Maščobne kisline ĺo-3 so predvsem v ńbjih oljih in v oljih nekaterih oreškov, ĺo-6 pa v ĺastlinskih oljih. Vendaľ maščobne kisline w-3 hitro oksidiľajo, zato je pripľavkom priporočljivo dodajati E-vitamin. Tri ure po končani infuziji kontroliramo raven tľigliceridov in se glede na izvid odločamo, kdaj apliciramo naslednjo dozo. - Alkohol v praksi se uporablja etilni alkohol' vendar ga pa ľedko uporabljamo, ker ima sedativni učinek in je hepatotoksičen. - Dušik dovajamo parenteralno z beljakovinami, beljakovinskimi hidrolizati in aminokislinami. Telo izľabi plazemske beljakovine, polno kĺi, albumine; toda to jemlje čas in energijo. Zato so sintetične aminokisline najprimernejše kot izvod dušika za sintezo beljakovin' V raztopinah aminokislin za paľenteľalno hranjenje navadno niso samo esencialne aminokisline, saj v stresu poleg standaľdnih arninokislin bolnikovo telo nuino potrebuie še nekatere dodatne, kot npr' Glutamin, ki ga zaradi nestabilnosti parenteralne raztopine niti ne vsebujejo, nekatere pa vsebujejo dipeptid glutamina, ki je stabilen v ľaztopini. Glutamin je namĺeč pogojno esencialna aminokislina. Eksogeno vnesene dodatne količinę glutamina vzdĺžujejo črevesno zaporo pri bolnikih v stľesu. Kot prekurzoľ glutamina v raztopine dodajajo tudi oľnitin-a ketoglutarat in a- ketoglutarat. Slednji je sam pomemben intermediat v Krebsovem cik-lusu, ornitin pa v ciklusu sintezę uree. Razmerje kalorije: N je l50 - Ż50 Kcal. - Elektľoliti in vitamini obenem s paľentoralno pľehrano je potľebno tueli nadomeščanje vseh telesu potrebnih elektrolitov, ki jih raztopine za paľenteralno prehrano navadno ne vsebujejo v zadostni količini. To so: Na' K' Ca' Ł Mg in oligoelęmenti. Slednjih je do danes znanih 15 in so vključeni v sintezo beljakovin. Nadomeščamo jih po treh dnevih parenteralne prehrane, če pričakujemo dolgotrajno parenteralno hranjenje. Vodotopne vitamine: C, B dodajamo v infuzije dnevno, in 66 siceľ od 2- do 15- kratno količino' ki je potrebna na dan, keľ se simptomi pľedoziranosti običajno ne pojavijo, vemo pa da so potrebe parenteralno hranjenega bolnika velike. Razpolovna doba v maščobi topnih vitaminov je daljša, vendarje pri bolnikih v intenzivni enoti potrebno nadomeščanje že po enem tednu, vitaminov A in E takoj' vitamina D pa šele po enem mesecu parenteralne pľefuane' Pazljĺví moramo biti z doziranjem pri akutni ledvični odpovedi' če ni dialize, so potrebne ĺLžje doze ADK in fosfatov ter večji odmerki vitamina 86. Glede merjenja koncentracij mikronutritientov v lcľi velja mnenje, da ima omejeno vrednost le morda zaviÍamLn B 12. Pri akutni fazi bolezni se le-ti splavljajo v serum, so pa vezani na beljakovine, in če npr. v serumu pade vrednost albumina, pade tudi vrednost le-teh. Zato v praksi velja, da je treba dodajati mikĺonutritiente približno dva tedna in v tem času vidimo učinek (2' 3)' 2. Enteľalna pľehľana Ob koncu osemdesetih in v devetdesetih letih so zaradi dokazanega nastanka sindroma multiple odpovedi organov (MoF) pń pacientih v intenzivnih enotah s parenteľalnim hĺanjenjme oziroma stĺadanjem uvedli enteralno hľanjenje posebej pri kritično bolnih' Enteralna pĺehĺana je dobila prednostno mesto in je ne uporabljamo le kot prehľano za podpoľno zdravljenje (2,3,4)' Prednosti enteralne pľehrane pľed parenteralno prehľano Paľenteľalna prehľana Enteralna - preveč uporabljana (najbolj preprosto Za zdravstveno osebje) - več zapletov - drażja (tudi do več kot 10x) - bolj kompleksna Enteralna prehľana, ki namje na voljo: - domača hrana, pripravljena v mešalniku - komercialne formule enteľalne hrane Prednosti enteralne prehľane pľed domačo pripravo Farmacevtsko pripravljena enteralna prehľana hrana točno določene sestave znana osmolalnost vsebuje malo laktoze ali je brez vsebuje zelo malo holesterola sterilna - bolj Íiziološki način (upoľaba gastrointestinalnega trakta) - vzdrtuje GIT funkcijo in strukturo - manj zapletov - cenejša - z njo lahko začnemo źe zeIo zgodaj Doma pľipravljena hľana za enteralno hľanjenje - neznana, neuravnotežena sestava - neznana osmolanost (700 - 1200) - pogosto vsebuje laktozo - vsebuje veliko holesterola - mikĺobiološko opoľečna (bľuhanje' diareje, infekcije) - dražia 6't Poleg dognanih celotnih pľehranjevalnih formul so razvili številne kemijsko modulirane hranilne formule glede na specifične potĺebe posameznega bolnika. Sestava enteľa|nih diet Hranaje načeloma tekoča. Na tľguje več vrst komercialnih sondnih pripravkov, na splošno pa mora hrana ustľezati naslednjim zahtevaln: a) zadostiti mora prehľambnim potrebam pacienta b) zlahka moľa teči po sondi c) priprava - sterilizacija ne sme biti pľeveč zapletena Fiksna sestava komercialnih pripľavkov ornejuje njihovo uporabnost. Kalorična gostota teh diet je od 0'5 do 2 kkal/ml, večinoma l kkal/ml. Popolna sondna hrana naj bi vsebovala: - l0 - 15 % beljakovin, ne aminokislin, ampak oligopeptide pri boleznih črevesne sluznice (5), - 50 - 60 7o ogljikovih hidratov dajemo čim manj v obliki mono- in disahaľidov. Bolnike' ki so bili dlje časa na karenci ali imajo kako dľugače prizadet gastrointestinalni tľakt (GIT) hľanimo z dietami brez Laktoze. običajni sondni hrani dodamo balastne snovi (celuloza, pektini)' Le-te so pomembne med drugim tudi za retrogradno pľehľano kolonocitov. Bakteľije v debelem črevesu namľeč razgradijo topne balastne snovi, kotje npľ' Pektin' v maščobne kisline s kĺatkimi veľigami (SCFA - short chain fatty acids): butirat, pľopionat in acetocetno kislino, s katerimi se kolonociti v 7o%o retrogradno hranijo. SCFA se resoľbiľajo v zameno za H+, zato pa vstopata Na+ in H2o. Tako imajo poleg tľofičnega učinka in učinka na povečan pretok tudi antidiaroični učinek' Netopni balast pa deluje proti zaprĹju, saj ga bakteľije v debelem čľevesu slabše prebavijo. Maksimalno naj bi bolnik dobil 35 g sojinih polisahaľidov na dan, če jih dobi več, ovirajo resorpcijo mineľalov v tankem črevesu (6:7). - 20 - 30 % kakovostnih masti - danes mnoge diete vsebujejo long chain triglicerides (LCT) irr rlredium chain triglicerides (MCT). V prehľani hudo bolnih so pomembne tudi maščobne kisiine s srednjedoigimi verigami t' im. MTC' Njihova prednost je v tem' da sežeiz čľevesa IaŽjein bolj popolno resorbirajo, Za vstop v celico pa ne potrebujejo karnitina. Sinteza le- tega pa ie ovirana pri sepsi' uľemiii' ciľozi in sploh v stresnih staniih. Zato se LCT ne izrabljajo, ampak se nalagajo v lipidih' MCT pa gľedo tudi v stľesu v oksidacijo beta. Maščobe v dietah so manj osmotsko aktivne kot ogljikovi hidrati; v dietah pljučnih bolnikov so pomembne, keľ olajšajo odklapljanje od respiratoľja. Take diete danes vsebuje.jo celo 50 g/l linolne kisline (8). Pľoblem pri tem pa je steatoľeja,ki se pľi bolniku v intenzivni negi kaj lahko pojavi, saj se LCT absorbirajo na vrhu vilusov, kí pa zaradi bolezni ali podhľanjenosti pľi bolniku v intenzivnih enotah kaj radi atrofirajo. - mikronutľitiente - snovi, ki delujejo kot aktivatorji in koencimi ter metabolni regulatoľji. Balast v enteralni dieti zaradi kompetitivne absorpcije vpliva na manjšo resorpcijo cinka in železa. Ne smemo pozabiti, da se vodotopni vitamini dializiľajo in da opečenci zgubijo zaradi opeklin 4 - 6-krat več mikĺonutritientov. Merjenje koncentracij le-teh za kliniko ni primemo, saj se v akutni fazíbolezni splavljajo zaĺogev Serum' vezane so na beljakovine' in čeje bolnik hipoalbuminemičen, so tudi koncentracije mikľonutritientov v plazmi zniźane. 68 Pri pripľavi bolnišnične sondne hľane se teľmolabilni vitamini uničijo, zato dodajamo mu1tivitaminske pľeparate. Vrste enteralnih diet Enteľalne diete so kompletne, nekompletne' ali v obliki dodatkov. Glede na setavo delimo enteľalne diete na: a) Polimeľne diete,ki so popohre, primeĺne za oľalno in gastrično pľehrano pľi bolnikih z zdľavimi prebavili; so najcenejše. b) oligomeľne diete so delno razgĺajene, zato neokusne in hipeľosrnolarne. Upoľabljamo jih v pľehodni fazi ľekonvalescence po hujših obolenjih čľevesa in po dolgotľajni parenteralni pľehľani. c) Modulaľne diete dodajamo v pľehľano bolnikov z obolenji: - jeteľ - dodane so aminokislin e z razvejanimi stranskimi verigami (BCAA- bľanched chain amino acids), ki so kompetitivni inhibitorji aromatičnih aminokislin in naj bi pĺepľečevale hepatalno komo; - ledvic - le z esencialnimi aminokislinarni in hipeľtono glukozo' nekatere so še z dodatkom Íirozina v obliki dipeptida glicil-tiĺozina, keľ ga bolniki z odpovedjo ledvic lažje izkoľistijo kot acetilirano obliko, kateĺe ĺazgľadnja je odvisna od acetilaz v ledvičnih tubulih. V ledvičrri odpovedi je nalrrľeč zniŽan indeks tiľozin/fenilalanin zaľadi ovirane pretvoľbe fenilalanina v tiľozin; poleg tega pa je znižan tudi klirens fenilalanina. Dipeptid tirozina je tudi bolj topen kot sama aminokislina. Dodan je tudi histidirr, ki postane v uľemiji esencialna arĺinokislina, arginin in tauľin' manj je beljakovin, kalija, fosfatov, vitamina D in A. Diete pri bolnikih z diabetesom - vsebujejo 0'8 g/kg telesne teže beljakovin, 30 7o rnaščob (1/3 polinezasičenih in 1/3 monozasičenih); akutno oboleli za diete s 50 7o ogljikovih hidratov v polirnemi obliki, Diete pĺi bolnikih z odpovedjo sĺca in pljuč - so manj slane za sľčne bolnike, za pljučne bolnike pa vsebujejo več rnaščob, saj pľi oksidaciji rnaščob beta nastaja manj Co2, potľebno je manjše dihalno đelo za njegovo izločanje (5). č) Irnunomodulacijske diete uvajajo v zadnjern času pľav v pľehrano bolnikov na intenzivnih oddelkih; lahko so dodatki ali hranila, ki jih dodajarno v popolne diete' Večina diet vsebuje dodatke, kotje: - Glutamin - hľanilo za enteľocite in imunske celice' ni esencialna aminokislina v klasičnem polnenu besede, v postabsorptivnem stanju v telesu lahko nastaja, sintetiziľa ga glutamin sintetaza v skeletnih mišicah in drugod (na novo ga kaľ l/3 nastane iz BCAA ali z ľazgradnjo beljakovin). Hitro se ľesoľbira iz jejunuĺna, poľabi se že v enterocitih, ki za oksidativni ĺnetabolizem ne poľabljajo glukoze. Porablja se tudi v dľugih hitľo delečih se tkivih. Glutamin po obľoku zmanjša spľoščanje endogenega, toľej razgľadnjo iz rnišic, poveča se oksidacija, supľiĺniľa pa sintezo endogenega glutamina. Ko se glutamin spľosti v obtok' ima vlogo prenašalca dušikovih skupin med organi in tkivi, je glukoneogenetična arninokislina (kar 1lŻ se ga oksidiľa), pľekuľzoľ zasintezo proteinov, puľinov in piľirnidov, pľekurzor urinarnega arnonija (60?o - iz glutarnina, pri tem se skelet C poľabi za glukoneogenezo v ledvicah, pľi tern se poľabi l0 vo razpoloźljivega glutamina), pľekuľzor 69 za hepatično uľeagenezo, prekurzor neuromediatoľjev (GABA' glutamat), hranilo za hitro se deleče celice kot so enterocite (porabijo 20 7o glutamina) in imunske celice. Zato je razumljivo, da je glutamina od vseh aminokislin največ prostega v kľvi in mišicah, od koder se še dodatno sprošča v stľesu' takat imunske celice in tkiva tankega črevesa porabijo 30 vo vsega razpoloźIjívega. V stľesu običajni viľi glutamina ne zadoščajo in takľat je priporočljivo dodajanje te aminokisline v parenteĺalne in enteralne pripľavke, čeprav je malo študij, ki bi vľednotile enteralno dodajanje; nerodno je tudi, da morajo biti diete z dodatkom do ?8%a glutamina v proteinski mešanici v suhi obliki, ker so raztopine neobstojne. - Aĺginin - dodajajo ga v velikih odmeľkih enteralnim in parenteralnim pripravkom. V ciklusu uree se razgradi v oľnitin in je tako povezan s poliamini, ključnimi dejavniki celične rasti. Arginin je potreben za tvorbo No' ki je, kot kaže, najpomembnejši fiziološki vazodilatator, ima vlogo pľi aktivaciji makĺofagov in pospešuje izločanje hormonov, kot so rastni hormoni, insulin, pľolaktin in glukagon' Arginin ima tudi trofični učinek na timus. Vendar je za stimulacijo imunskega odziva potrebno dodati v pripľavke hĺane do 30 g te aminokisline na dan. - maščobne kisline ĺo-3 - Nukleotidi - sestavni deli ATĘ DNA' RNA izboljšujejo celično imunost, enteralno dani purini se razgradijo v sečno kislino' pirimidini pa se vgradijo v nukleotide (7). Na našem tľŽišču so na voljo različni preparati s komeľcialnimi formulami za enteľalno pľehĺano: a) polimerne prehĺambne sestavine - različnih okusov - za sondno hranjenje in peroralno dopolnilno hĺanjenje b)kemično modulirane formule v prepaľatu: - za diabetike - za bolnike z boleznimi jeteľ - za bolnike, ki jih zdľavimo v intenzivnih enotah s posebnim metaboličnimi potľebami' 70 POVZETEK Na tľžišču je velik izboľ prepaľatov za parenteralno in enteralno hranjenje' odločitev v izbiri je prepuščena zdĺavniku, ki se odloča individualno glede na potrebe bolnika. Literatuľa: 1. Kinney JM. Metabolic response to stan/ation, injury and sepsis. In: Payne-James J, Grimble G' silk D, eds. Aĺtificial nutľition support in clinical pľactice.London Melbume Auckland: EdwardArnold; 1995. P. 1-10. 2. Wernerman J' Nutńtional support for the intensive caľe unit. In: Payne-James J, Grimble G, Silk D, eds' Artificial nutritions support in clinical pĺactice. London Melbourne Auckland: EdwardArnold; 1995. P. 469-'18. 3. Rombeau JL, Rolanđelli RH, Wilmore DW. Nutritional support. In: Wilmore DĘ Brennan M, harken A, Holkroft J, Meakins JC' editors' Care of the suľgical patient. New York: Scientific American Medicine; 1991. P. I-27. 4. Deitch EA. Multiple organ failure. Pathophysiology and potential future therapy. Ann Surg 1992:216(2); 11'7-34. 5. Bengmark S, Gianotti L. Econutľition and health maintenance - a new concept to prevent GI inflammation, ulceľation and sepsis. Clin nutr 1996; 15: 1-10. 6' Koruda MJ, Guenteľ P. Rombeau JL, Enteĺal nutrition in the critically ill.Crit Care Clin 1987;3: 133-53. 7. Dobb GJ. Enteral nutrition for the critically ill. V: Vincent JL, editor. Yearbook of Intensive Caĺe and Emergency Medicine. Berling Heidelberg New York:Springer; 1992. P. 609-19. '71