Štev. 12. Y Ljubljani, decembra 1898. Letnik I. - ^W G-lasilo ,,Slovenskega čebelarskega društva" ^,)^ za Kranjsko, Štajersko, Koroško in Primorsko se sedežem y LjuMjani. i Urejuje Frančišek Rojina. Izhaja po enkrat na mesec in se pošilja udom brezplačno. Vsebina: Ob sklepu prvega letnika >Slov. čebelarja«. — Jan. Jurančič: Kdo zamore biti čebelar? — Fr. P....v: Čebelarska pravila za zimo. — Fr P.: Kubanje voska. — Kis iz medu. — Listnica uredništva. — Naznanilo. — Inserat. Ob sklepu prvega letnika ,,Slov. čebelarja". Vsak začetek je težak — pravi že stara prislovica, in to velja tudi za začetek našega društva. Pa ne glede na razvoj društva je bil začetek težak, vsaj je vendar v malo mesecih naraslo skoraj do 400 udov, a neka druga, povsem nepričakovana nesreča je zadela mlado društvo, katere društvenikom ne smemo zamolčati. Kakor je znano, poverilo se je blagajništvo Germovniku, sicer nadarjenemu in za čebelarstvo vnetemu mladeniču, a revež je zašel iz pota poštenosti in porabil skoraj vse društveno premoženje za svoje namene. In to premoženje ni bilo baš majhno, par stotakov udnine in 450 gld. podpore slavne c. kr. kmetijske drnžbe, dobre matere našega društva. Nameraval se je ustanoviti uzoren društven čebelnjak in še bi preostajalo toliko, da bi se moglo na ta ali oni način kaj storiti v korist čebelarstva. Ves odbor je bil presenečen in potrt radi te nezgode, največ bridkosti pa je občutil gotovo gospod predsednik, kateremu je bil blagor društva tako zelo pri srcu. — Lahko primerjamo naše društvo z rojem, ki je takoj ko je bil vsajen imel lepe solnčne dneve in obilo paše, da je zastavil, v veliko čebelarjevo veselje, obilo zalege. Nastane pa nenadoma mraz, čebele se stis-nejo tesneje in nekaj zalege se prehladi, kar pomeni panju smrt, če ne pride umen čebelar svojim ljubljenim čebelicam pravočasno na pomoč. Zoper gnjilobo se je v raznih čebelarskih knjigali in časopisih zelo veliko pisalo, -hhi 90 bKmetovalca«.) Najcenejši izdelek iz medu je kis ali jesib. Iz čistega medu kis delati se ne izplača, ker navadno več stane, kakor kis iz drugih rečij. Za kis pa tudi čistega medu ni treba rabiti, ker ima čebelar tvarine dovolj, ki bi mu sicer nič ne vrgla, za kis je pa dobra. Pri izkuhovanju voščin dobimo mnogo vode, ki nam ni za drugo rabo, kakor za kis. Iz voščin namreč medu nikoli tako čisto ne iztisnemo, da bi vsaj v sredi kep, v sredi tropa, vsaj v starejšem satovju ne ostalo nekoliko medu. Kadar se pa kepe, tropi, raz-drobe in v loncu vro, takrat se pa uže loči med od voščin, kar nam kaže sladka voda, in za jesih je kmalu zadosti. Kdor pa hoče imeti še boljšega kisa, pridene naj kilogram slabejšega medu. Medena voda še potem postavi k ognju, da zavre, potem pa se pene tako dolgo pobirajo z nje, dokler se jih kaj dela. Kolikor slajša je voda, toliko hujši bo kis; kdor si pa hoče prihraniti medu, pusti naj le vodo vreti nekoliko dlje ter naj tekočino kuha malo dalj časa; dosegel bo enak namen, le nekoliko manj tvarine bo dobil. Da kis ne bo dišal po medu in vosku, očisti naj se in precedi, kakor je bilo zgoraj rečeno. Da kis vre, treba je toplote, drož in zraka. Kolikor topleje je, kolikor boljše so drože, kolikor bolj se tekočina dotika zraka, toliko hitreje se skisa. Kisa torej ni treba zabijati v sodu, ampak sod mora ostati odprt. Še bolje pa je, če se tekočina dene kisat v kako posodo, ki ima širje površje, na pr. lonec ali kar si bodi, ki naj se le toliko s kako ruto zakrije, da se preveč ne nasmeti. V kakih 14 dneh je kis gotov, pri večji toplini pa še prej. Da se vrenje pospeši, pridene naj se nekoliko kisa ali klobuka. Kdor nima drugega, namoči naj nekoliko opečene skorje v kisu ter naj jo doda tekočini. Po prvem vrenju naj se pobere nesnaga, če je je kaj stopilo na površje, potem pa naj se še kakih 14 dnij pusti v ti posodi, dokler se ne naredi klobuk, kteri naj se slednjič odvzame, kis precedi ter v sodčeke ali steklenice dene in zamaši. Kdor pa hoče imeti kis iz čistega medu, dela naj tako le: Zmesi naj del medu s petnajstimi deli vode, pristavi naj tekočino k ognju ter kuha? kakor je bilo gori rečeno. Za kis je prav dobra ta le zmes: Vzame se ne-koliko belega popra, opečene kruhove skorje ali tudi praženega ječmena. Vse to se skup stolče, umesi v dobrem vinskem kisu v testo in posuši. To posušeno testo se mora zopet zmleti, kadar se hoce rabiti, ter vreči v vku-hano tekočino. Zadostuje pa tudi samo testo ali drože, kakeršne se rabijo za kruh, vender pa tak kis ni tako stanoviten. Stanovivši bo, če se mu prilije 5% špirita. Kdor hoče pri kisu imeti okus vinskega jesiha, vrže naj v tekočino, kadar ne žene več pen, v primeri na deset litrov malo peščico -++ig 96 m*4-- drobno zrezanih rozin ali cveb in za malo žličico stolčenega vinskega kamna (birse). Če je komu ljubše, zaveže lahko peti del funta cveb ali rozin z vinskim kamnom vred v platneno vrečico in jo obesi v sod s kisom. Sod se mora vedno zalivati s kisom, da je polen; zato je treba prihraniti nekoliko steklenic vkuhe. Če človek nima drugega pri rokah, sme sod zaliti tudi s toplo vodo. Kdor hoče iineti še hujši kis, pretaka naj ga prav počasi skozi treske ali oblanje. Kdor želi dati kisu kak poseben duh, prilije naj mu na vsak liter kaki dve kaplici dotičnega cveta. Listnica uredništva. Gospod M. S. v Č. (Koroško): Gena voska je v zadnjem času nekoliko poskočila. V Ljubljani ga kupujejo: svečar Dolenc, Bernhard, Hudovernik ter Moises in Neuwirth; natanjčno ceno izveste pri njih. — Gosp. J. H. v T.: Neki nemžki čebelarski pregovor pravi: >Vor jeder Rauberei, ist passiert 'ne Eselei«, kar ima to misel, da se pred vsakim ropanjem nekaj neumnega stori. Ker iz Štnartna do Vas ni tako zelo daleč, prišel bo na spomlad urednik o pravem času k Vam, da se na lici mesta prepriča, na kateri strani je nepravilnost na Vaši ali na sosedovi. — Dopisa iz Bohinjske Bele in Oseka prideta v prihodnjem letniku na vrsto; tudi drugi članki so se morali odložiti za prihodnjič. — Vsem našim čast. udom voščimo vesele praznike ia srečno novo leto. Uduina m reklamacije naj se blagoizvolijo posiljati č. g. Frančišku Mekincu, duhovniku v pokoju, cesta Mestni log št. 8, Trnovo, Ljubljana, dopisi in članki za list pa uredniku ,,Slov. čebelarja" Franoišku Rojini, nadučitelju v Smartnem pod Šmarno goro, pošta St. Vid pri Ljubljani. Naznanilo. Podpisani imam na prodaj 12 panjev s premakljivim delom po ogerski Neiszer-jevi osnovi. Satniki merijo v svitlobi 22X26c/w. Roji so zelo močni in vsi z mladimi maticami. Panji so novi in četveroskupni. Cena se poizve pismeno. Frančišek Janežič, čebelar v Veržeju, pošta Sv. Križ pri Ljutomeru (Sp. Štajersko.) | Prvi češki čebelarski zavod | J Vaclava Žvarca v Kolči { ^ (posta in postaja proge PraŠko-Duchcovska Koleč, Češko.) ^ ^ Priporoča česke normalne dvo- in trinadstropne ulje, Dzierzonov dvojček, amerikanski h m ulj Langstrothov, češki ulj ,,Kapucin", slamnati valjar z nastavkom, metalnice za dva ^ j in štiri okvirčke, topilnike za vosek, valjaste in kovinske stroje za izdelovanje umetnih J J medsten, medstene, čebelarske kape in druge čebelarske potrebščine. — Žive čebele w % pošilja domače, kranjske, slavonske, laške in stepne. Med in vosek. Koledarje češko- p (| slovanskih čebelarjev za 1. 1894 do 1. 1898, samozaložba. Čebelarske liste in spise. ^ M Cenik zastonj in franho. — Izvoz v dežele slovanshe. fc M a&~ Lastno izdelovanje. ^^@ * Odgovorni urednik Avgust Pucihar. — Lastnik »Slovensko Sebelarsko društvo«. Tiskajo Blasnikovi nasledniki v Ljubljani.