Gospodarske stvari. Nova angležka pinja. O pinjah, to je, tistih mašinah, v kterih se sirovo maslo (puter) dela, so „Novice" že marsikaj govorile. Danes naznanjamo našim gospodarjem in gospodinjam novo pinjo, na Angležkem po g. Kliftonu iz-najdeno, in v razstavah v Londonu 1866. leta in v Parizu letošnjega leta za najbolj o spoznano in s prvo svetinjo obdarovano. Vredna je tedaj ta pinja, o kteri ves svet govori, da se tudi v naših krajih poznd, in to tem več, ker je priprosta kakor igrača, je bolja memo druzih, pa tudi ni draga. Take podobe je: Ta pinja je po čisto novem pravilu narejena, namreč po tem, da se po umetni napravi zrak (luft) v mleko ali smetano goni in ta hitro loči puter od pinjega mleka. Zato se ta pinja imenuje zračna pinja (atmosphari-sche Buttermaschine). Narejena je posoda iz močnega počrnjenega železnega pleha brez vsega lesa in ima podobo cilindra (valjarja), v kterega je vtak-njena cev, ktera se gori in doli goni in skozi ktero stopa zrak v pinjo, zato ima cev (ali veslo) zgorej ventil ali zaklopnico. Ta pinja ima še to posebnost, da ni treba na to čakati, da se na mleku smetana naredi in smetana mete, ampak v njej se že iz sladkega mleka naredi sirovo maslo (puter) — in to v 15, ali, kdor ročno znd ravnati, cel6 v 10 minutah, iz smetane pa že v 5 minutah ali še pred. Pa še to dobro ima ta pinja, da mleko, ktero ostane po vmetenem sirovem maslu, je še dobro za vsako rabo. Ker je pinja železna, se d& kaj lahko cediti, in segreje se lahko, da dobi za metenje pripravljeno mleko pravo mero gorkote. Po takem ima vse dobre lastnosti. Ker je to gotovo, da na velikih razstavah v Londonu in Parizu je bila spoznana za najboljo pinjo med vsemi, kar jih je zdaj znanih, smemo tedaj verjeti, da je res kaj posebnega in zato jo naznanjamo našim gospodinjam in gospodarjem. Na Dunaj i se za avstrijske dežele prodaja ta pinja v zalogi F. W. Haardt-a, in kdor je želi, naj se obrne do njega, ki stanuje v ulicah „Opernring Nr. 8." Je pa ta pinja razne velikosti in po tej se ravnd tudi cena njena — za 2 do 4 bokale mleka (to je pinja Nr. 1 do Nr. 3) velja 6 gold., Nr. 4 za 5 bokalov 9 gold. 50 kr., Nr. 5 za 6% bokalov 11 gold., Nr. 6 za 8 bokalov 12 gold. 50 kr., Nr. 7 za 10 bokalov 14 gold., Nr. 8 za 13 bokalov 16 gold. Pa dobijo se tudi se veče po 30, 35, 45, 50 gold. Kdor jo kupi, dobi tudi bukvice s podukom, kako se rabi. *) \ *) Nadjamo se, da bode naša kmetijska družba si omislila tako pinjo in da jo potem lahko pogleda, kdor je ne kupi že popred.