(Semi)peripheries in contact - Allwood, Anja (Stridon, 2021)
Prispevek se s korpusom vseh posrednih prevodov v švedščino med letoma 2000 in 2015 osredotoča na razpon posrednih jezikov in s tem razširja pogled na raziskave posrednih prevodov. Opisane in razložene bodo naslednje teme: kateri jeziki se uporabljajo kot posredni jeziki, kakšen je delež posameznega posredniškega jezika in katere možne razloge za uporabo drugih posrednih jezikov poleg angleščine je mogoče identificirati. Korpus pokaže, da je bilo med vsemi romani, ki so bili v obravnavanem obdobju prevedeni v švedščino, 1,3 % (70) posrednih prevodov, med temi sedem-desetimi prevodi pa sta bili dve tretjini prevedeni prek angleščine kot posredniškega jezika. Pregled primerov, pri katerih se angleščina ni uporabila kot posredni jezik, pokaže seznam potencialnih razlogov za izbor posredniškega jezika. Zdi se, da je najpogostejša razlaga ta, da angleški prevod ne obstaja ali pa da je že angleški prevod sam posredni prevod.
Keywords: indirect translation; literarni prevod; literary translation; novels; posredni prevod; romani; Swedish language; švedski jezik; triangualcija; triangulation