DOBROTE NA PTUJU Tako kot v preteklih letih so tudi letos na Vtuju pripravili razstavo »Oobrote slo-venskih kmetij - Ptuj 94«. Tokrat že petič. Poudarek letošnje razstave je bil pred-vsem na kruhu, razstavljeni pa so bili tudi izdelki iz mleka in mesa. Vsega skupaj je bilo razstavljeno prek petsto izdelkov. Kruh je bil spečen iz vseh vrst moke in dodatkuv. Ogledali smo si lahko tudi take, ki si> že skoraj izginili, pa se sptt pojavljajo v vsej domiselnosti in lepoti. Veliko je bilo potic, šarkeljev, krofuv, krhkih flancatov in keksov. Raznolikost peciva je bila pre-senetljiva, izdelki se nisu ponavljali. Vsaka gospodinja, ki je pripravila katerega od izdelkov, je uporabila kaj izvirnega aii pa ga je po svoje oblikovala. Paleta izdelkov je bila izredno široka in zadovoljila bi še tako zahteven okus. Škoda je le, da se ni dalo česa tudi pokusiti ali kupiti. Veliko manj je bilo mlečnih in mesnih izdelkov, kar je zaradi njihove obstojnosti tudi razumljivo. Kljub temu smo videli veliko predelanega mleka in predvsem zelo kvalitetne mesne izdelke. Ogledali smo si lahko tudi razstavo, ki so jo pripra-vili šolski otroci pod naslovom »Od zrna do pogače.« Na teh razstavah so že večkrat 'sodelo-vale tudi kmečke žene iz naže občine in tudi prejele priznanja. Letos jih je razstav-ljalo pet. Zlato priznanje za kekse, izde-lane na strojček, je prejela Marija Vrščaj iz Češnjic, srebrno za krhke flancate v obliki vrtnice pa Zofka Porenta, prav tako iz Češnjic. Turistično društvo Moste-Polje in Se-kretariat zi kmetijstvo občine Moste-Polje sta za nekaj najbolj prizadevnih kmečkih žena organizirala skupinski ogled te zares zanimive razstave. To bo zanje verjetno tudi vodilo in spodbuda za razstavo ob Kmečketn prazniku v Zadvoru, s katerira želimo prispevati k ohranjanju tradicije in dobrote približati okolju. Zavedati se moramo, da je kruh po obliki, sestavi in načinu peke naše na-rodno bogastvo. Od tod izvira naša obvez-nost, da ohranimo ta del izročila in ga prenašamo na mlajši rod. Ob praznikih je moral biti včasih na mizi boljši kruh, prav tako ob koncu kmečkih del - v zahvalo za darežljivost in pridnost kmečkih rok. Mojca Svetek