List 24. Zdravilstvo, Suhe češplje — krepko zdravilo. Kdo bi bil mislil, da češplje, ki jih gospodar suši za vžitek doma ali za prodaj, imajo tudi tako imenitno zdravilno moč v sebi! „Saj to ni nič novega — se nam bo morebiti na to odgovorilo — to že vemo, da češpljevo vodo piti je dobro v marsikteri bolezni, in da češplje odperajo trebuh". Al od tega ne bomo tukaj govorili; povedali bomo vse kaj druzega, namreč da suha češplja, položena s svojo notranjo platjo, ali, kakor pravimo, s svojim mesom na rane, v kterih se divje meso napravi ja (wildes Fleisch wucherf), je gotovše zdravilo kakor žgan galun ali kakošen drug razjediven Iek. Ko bi se ne bili tega očividno prepričali, bi ne bili verjeli; ker pa smo s svojimi očmi to sedaj že večkrat vidili na bolnih 94 perstih, kjer se je divje meso delalo, in ker smo se tega celo prepričali na neki kopitni bolezni z divjim mesom, moramo to skušnjo očitno na znanje dati, ker je pomoč gotova, hitra in tako dober kup. Po velikosti take rane z divjim mesom se položi ena ali več češpelj, ko je košica ven vzeta bila, z notranjo platjo na-njo in priveze, da na rani lepo ostane, in v kratkem se odpravi divje meso in lepa rana pokaže; če je treba, se vsaki dan obveže rana z novo češpljo. Gosp. Skale je v ljubljanski živino-zdravnišnici skusil to tudi pri konji z neko terdovratno vtis ko (Steingalle), zoper ktero je popred mnoge mazila skušal, in ne more prehvaliti njene očitne moči.