Kako ravnati, če krompir v kletih ali hramih gnjije. Maloktero leto je krompir v kletih (keldrih) (ako gnjil, kakor letos v nekterih krajih, in če bo tako naprej šlo, se nekteri kmetovavci okoli Ljubljane boje za seme. Če ima krompir že posebno nagnjenje do gnji-lobe v sebi in je s tako natoro že v hram prišel, bo težko ali celo nemogoče ustaviti gnjilobo, ker nam pomočki zoper to nadlogo niso znani. Vendar gospodar ali gospodinja za tega voljo ne sme rok križem deržati, ampak mora pomagati, kar se pomagati da, kakor hitro vidi, da čez navado mu gnjije krompir v kleti, in se poslužiti tistih po-močkov, ki so sploh zoper gnjilobo znani in poterjeni. Klet ali hram za krompir mora biti: i) suh, zračen (Ijuften) in ne pregorak; čigar hram ni tak, naj si skusi pomagati, kakor more; če ne, bo ob vsega prišel. #) Krompir ne sme ležati na p reve! i ci h kupih; kar je čez 3 čevlje, je preveč; če so manjši kupi, bolje je; če se pa zavolj prostora mora krompir bolj na debelo nasipati, je dobro med krompir suhega peska ali ogelnegaprahii natresti. V lanskih „Novicah" (list 13.) smo naznanili kmetovavcem, da po naj novejših skušnjah se da krompir gnjilobe obvarovati in dolgo hraniti, ako se v kleti ali hramu na oglje spravi, ker oglje, kakor je sploh znano, je velik zopernik gnjilobe. To nam je poterdil po svojih lastnih skušnjah tudi v kmetijstvu pridni zdravnik gosp. Kos. Dobro je tudi, če se polože po kleti eno ped debeli tramovi in čez nje poredoma dile, da krompir tako kakor na rešetu nad tlami leži, da se ne spari in ga sapa prepihuje. Tudi je dobro stene v kleti z dilami obložiti, da se mokrega zida krompir ne tisi. 3) Treba je krompir večkrat pregledovati; tisti, ki je naj bolj verh kupa, večidel narpoprej gnjije, ker vroči sopari od tal zmiraj kviško silijo. Nagnjitega je treba pridno odbe-rati, da gnjili zdravega ne okuži. To so edini pomočki; kakor more, naj se jih posluži gospodar. S pridnostjo in umnostjo se za-more marsikaj oteti, kar po nemarnosti v gotovo zgubo gre. _______