Gospodarske stvari. Koliko več izda rezana in zdrobljena klaja. Rezati in drobiti živinsko klajo je zelo koristno ne le gospodarju, ampak tudi živini. Angleži 80 v tem oziru natančne skušnje napravili in te so pokazale, da 100 kilogramov rezanega sena toliko zaleže, kolikor 130 do 140 kilogramov Derezanega celega sena. 100 kilogr. zdrobljenega ovsa toliko redi, kolikor 170—180 kilogr celega ovsa, če se med njega rezane slame in sena primerno pomeša, da so konji primorani sprejeto klajo žvekati. 100 kilogr. mletega graha, mlete leče, boba redi toliko, kolikor 300 kilogr. nemletih teb sadežev. 1 kilogr. drobljenega in poparjenega graha, boba ali turšice nadomestuje 3 kilograme ovsa. Meujati s sadeži je tudi sočivarjn koristno Sočivar, ki se umnih pravil pri sogivji reji drži, bode tudi s sadeži na istem zemljišči menjal, kajti pametno kolobarjenje s sočivjem je zelo hasnovito. Komur je mnogo gnoja na razpolaganje, ta naj vsako leto jedno polovico svojega vrta dobro pognoji. Še hasnovitnejše pa je, ako si sočivnjak na tri dele razdeli. Na tak način si varuje gnoj in vendar pridelka ne strada. Na pognojeni tretji del vrta se sadijo in sejejo tako imenovani izsesajoči sadeži: razne sorte zelja, salate, špinače, hren, mesečna redkev, luk, belar, kumare, endivije, petersil itd. Na drugo tretjino pa take rastline, ki zemljo manje izpijejo. K tem pripadajo: repa, korenje, pesa, kolraba, navadna redkev in krompir. Na tretji del pridejo rastline, ki zemljo najmanje izvlečejo. Sem spadajo vse sorte sočivja, grah, bob, leča in razne čebulovine. Kako meso čvrsto ali frišno ohraniti. Po japaneški se meso na tale način črvstvo ohrani. Vzamejo navadno porcelanasto posodo in položč v njo sirovo meso, kteio z vrelo vodo polijejo. Tako se snovi v mesu, ki jajčno beljakovino v sebi imajo, po vrha mesa strdijo in napravijo nekakšno skorjo, ki brani vodi, da ne more v meso vdirati. Na to se na vodo še nekoliko olja vlije, ktero zraku brani, da ne more do mesa, in ga tako osnirajenja brani. Pravijo, da je tako hranjevano meso boljše od onega, ki ga v plehastih škatljah hranujejo. Po kuhanju s plehasto škatljo vred izgubi meso svoj dober okus in se rčasih v kepo trdega vlakna skrči, da pravemu mesu še skoraj podobno ni. Kako se uši svinjam preženti. Ušivo živinče se najprej s toplo žajfno vodo, 8 ščetjo ali krtačo do dobrega osnaži ostudnega mrčesja. Tako omito živinče se potem dene v hlev, ki je bil s suho, čisto nasteljo dobro postlan. Na to se vzame maža, ki se je iz 7*5 gramov živega srebra in pa iz 250 gramov zelene žajfe naredila. S to mažo se živinče tam, pa ne predebelo in premočno, po- maže, kder so se grdi zajedavci uajbolj uaselili. Vsak dan se stara maža, preden se žival na novo pomaže, z nje zmije. Ščet mora vsakokrat pomagati. Ko bi ta pomoček ne hotel brž pomagati, se mora s spiritom ali pa 8 tobakoro vodo ali pa z vodo, v kteri se je petersilovo seme kuhalo, žiral vmivati. Včaaih so se uši pregnale, če so svinje s smetano ali matudo vmivali. Kako pomagati, da krava ne more sama sebe posesati. Najdejo se krave, ki imajo ničvredao navado, da same sebe posesajo. Te napake kiavo odvaditi, je prav prosta in lahka reč. Priveže se taki kravi na rogove poprečna palca, ki je tako dolga, da še na obeh straueh črez rogove kakih 30 centimetrov moli. Konci se morajo biti nekoliko poostreni. Priveže se palca z močno špago prav trdno, da je ne more z rogov zbiti. Prirezana palca na rogove kravi sesanje na lastnih sesih stori nemogoče. Brž ko se želja po sesanji pri kravi zgubi, kar se večidel v kratkem zgodi, se palca iz rogov vzame. V Žavci bo dne 3. septem. premiranje konj, o katerej reči smo uže potrebno naznanili. Drugi dan t. j. 4. septembra vrši se piva konjska dirka v Savinjskej dolini. Potrebno smo uže povedali. Dostaviuio še, da znašajo darila dirkarjem 40 fl., 30 fl., 20 fl., 10 in 1 zlat. Konje treba dan poprej pri g. Hausenbichlerji v Žavci naglasiti. Pri tej priložDOSti položi vsak, kateri se hoče dirke udeležiti pri g. Hausenbihlerji 3 fl. Po dirki bode srečkanje, loterija ali žreb po 10 krajcarjev. Dobitke so: lletno žrebe, krasna konjska oprava, dve lični konjski odeji, dve lepi okinčani uzdi, dve zali knaftri, težka konjska odeja, ličen podpas, močna knaftia, popolna brzda, krasen bič itd. Želimo srečnega aspeba in dobrega dopisa za ,,Slov. Gospodarja!" Opozorajemo na denešnje oznanilo zastraa Dupuisovega luga za varovanje pšenice zoper snet. Razni gosponarski listi, med njimi nWiener landwirthschaftliche Zeitung" hvalijo to eredstvo. Sejmi na Koroškem 5. sept. v Pliberku, 21. Gmind, Gradišče, sv. Jakob v Rožu.