The application of FT-IR reflection-absorption spectroscopy for determining the textural properties of copper oxide thin films - Švegl, Franc (Materiali in tehnologije, 2003)
Tanke plasti bakrovega (II) oksida smo pripravili po postopku mokre kemije iz bakrovega (II) acetata monohidrata in citronske kisline s tehniko potapljanja. Študij mikrostrukture različno debelih plasti CuO z elektronsko mikroskopijo je pokazal, da so sestavljene iz sferičnih delcev s premerom okrog 50 nm. Pri povečanju debeline smo opazili zgostitev mikrostrukture. Z uporabo FT-IR NGIA refleksijsko-absorpcijske tehnike smo določili longitudinalna LO-nihanja kristalne rešetke CuO in na podlagi Berremanovega pojava razvili metodo za kvalitativno in kvantitativno določitev kompaktnosti strukture tankih plasti. Iz izmerjenih FT-IR NGIA-spektrov različno debelih plasti smo izračunali lomne količnike in dielektrične funkcije, ter ugotovili, da lomni količnik narašča z povečanjem debeline tanke plasti. Dobljeni rezultati potrjujejo ugotovitve študija mikrostrukture in omogočajo kvantitativno ocenitev kompaktnosti tankih plasti bakrovega oskida.
Keywords: tanke plasti; bakrov oksid; optične lastnosti; FTIR spektroskopija; Berremanov pojav