Soja Soja (Soja hispida), sicer ni vrtna rastlina, ven-dar je ena najstarejših stročnic, ki se uporablja v prehrani ljudi in živali. Soja je razprostranjena na prostrancm področju vzhodne Azije, posebej veliko pa jo gojijo na Kitaj-skem, Japonskem, Indiji in Ameriki. V Evropo so jo prinesli leta 1790 iz Japonske, kjer raste divja soja. Kot zanimivost je povedati, da so v nekem 4800 let starem kitajskcm medicinskem uibeniku iz dinastije cesarja Chen Nunga (2800 let pred našim štetjem), zapisali, da je bila takrat setev soje obvezna za vse podložnike. Soja je enoletna, ravna, močno vejnata in dlakava rasllina, ki doseže v višino 50-150 cm. Listi sc sestavljeni iz treh lističev, ki so vijolične aii bele barve. Dlakavost stebla poveiujc odpomost rastli-ne proti suši. Strok je dolg okoli 8 cm in vsebuje 3-4 semena, ki vsebujejo malo Skroba, a veliko beljakovin (povprečno 30 procentov), predvsem fitosterol, gbcin, fazeolin in legumin; precej masti (17 procentov) v obliki palmitina, oleina in linole-na, poleg tega pa vsebuje še saharozo, maltozo, pektin in vitamine A, B in C. V pepelu je tudi okoli 30 procentov fosforja. Zanimivo je, da vse-buje ta rastlina tiste beljakovine, kj se v glavnem nahajajo v živilih, ki so iivalskega izvora (mleko, meso in jajca), zato so opravičene trditve tistih strokovnjakov, ki trdijo, da je to rastlina prihod-nosti. Ker se v semenu soje nahaja manj škroba kot v drugih žitaricah, se iz sojine moke pripravlja kmh za sladkorne bolnike, keksi in prepečend, izdelani iz sojine moke. so odlična hrana za otroke, ki imajo vnetje sečnega mehurja. Hranljivi in vita-minizirani sojini proizvodi so idealno nadomestilo za hiano živalskega izvora, poleg tega se sojino zrnje uporablja kot zelenjava. Pri namakanju zrnja v vodi, pa dobimo sojino mleko, ki je po kemični sestavi podobno kravjemu, iz njega pa spet lahko jogurt. kislo mleko in sir. Tudi iz kuhanega sojine-ga zrnja se dajo pripraviti razli&ie jedi: pleskavice, polpete, omake; iz praženega semena pa tudi kava. Poseben pomen ima soja v prehrani živali kot koncentrat za prehrano krav, telet. ovac in perut-nine. Sojine tropine so odlična krma za krave molznice, kjer so v krmnem obroku posebej po-membne zaradi beljakovin, obrok pa je treba do-polnjevati z rudninami. KMETIJSKI SVETOVALEC ZLATKO KRASNIČ