Treatment of hyperfunctioning thyroid nodules with ultrasound guided percutanous ethanol injection - 30 months experience - Brkljačić, Boris (Radiology and oncology (Ljubljana), 1999)
Izhodišča. V članku predstavljamo svojo tehniko perkutanega vbrizgavanja etanola in rezultate po 30 mesecih zdravljenja ter jih primerjamo z rezultati,objavljenimi v literaturi. Bolniki in metode. Metodo perkutanega vbrizgavanja etanola smo uporabili na 40 bolnikih (37 žensk, 3 moški, starost od 28 do 76 let); od teh je bil pri 35 bolnikih ugotovljen solitaren in scintigrafsko "vroč" nodus, pri 5 pa toksična nodularna golšavost. Volumen zdravljenih nodusov je znašal od 2,5 do 38 ccm (povprečni volumen 20,7 +-14,1 ccm). Etanol smo vbrizgavali s prosto roko, ultrazvočno vodeno z barvnim in energijskim Doplerjem, običajno v več ponovljenih postopkih. Celoten volumen vbrizganega etanola je bil 1,5-krat večji od volumna zdravljenega nodusa. Razultati. Postopek je bil tehnično uspešen pri 37 bolnikih (92,5%). Vsi bolniki so tožili zaradi bolečine med vbrizgavanjem, podkožni hematom je nastal pri 6 bolnikih, prehodna disfonija pa pri 1 bolniku. Daljnoročnih zapletov zdravljenja ni bilo. Pri 36 bolnikih smo 3 do 4 mesece po zdravljenjuocenili uspešnost zdravljenja s scintigrafijo, s hormonskim stanjemter z ultrazvočno preiskavo. Ozdravljenih je bilo 22 bolnikov (61,1 %),delno ozdravljenih pa 10 bolnikov (27,8 %). Pri 4 bolnikih (11,1 %) so bilirezultati zdravljenja nezadovoljivi, ker je bila ugotovljena le skromna hormonska remisija. Zadovoljivi rezultati zdravljenja so bili doseženi pri 32/36 bolnikih (88,9%). V vseh primerih pa se je volumen nodusa močno zmanjšal. Boljše rezultate zdravljena smo ugotovili pri manjših vozlih in avtonomnih adenomih. Hipertireoza se ni ponovila pri nobenem bolniku. Zaključki. Ultrazvočno vodeno perkutano vbrizgavanje etanola je učinkovita in varna metoda zdravljenja avtonomnih ščitničnih nodusov, ki preprečuje hiperaktivnost nodusov z minimalnimi zapleti zdravljenja. Ti so prehodnega značaja in niso resni, kot jih lahko opazimo po zdravljenju z radioaktivnim jodom ali po operaciji.
Keywords: Adenoma; Alcohol, ethyl; Diagnosis; Thyroid neoplasms; Thyroid nodule; Treatment outcome; Ultrasonography