Redke oblike raka in njihovi dodatni problemi - Marovič, Astrid (Placebo, 2023)
Redke oblike raka se pojavljajo pri manj kot 6 na 100.000 prebivalcev letno, vendar skupno predstavljajo približno petino vseh rakov v Evropski uniji. Njihova pojavnost se v zadnjih letih povečuje. Obenem se izboljšuje tudi preživetje, vendar je to še vedno precej slabše kot pri pogostejših oblikah raka. Zaradi redkosti teh bolezni se bolniki, zdravstveni delavci in raziskovalci srečujejo s številnimi težavami. Pacientova pot do pravilne diagnoze je zaradi skromnih izkušenj zdravnikov in omejitev diagnostičnih metod pogosto dolgotrajna, dostop do specializiranih ustanov pa je lahko logistično zahteven. Klinične študije na področju redkih vrst raka imajo svoje omejitve, saj je vanje običajno vključenih manjše število bolnikov. Zdravila za redke oblike raka so velikokrat zelo draga, njihov razvoj pa ni dobičkonosen. Kljub temu je bil v zadnjih letih na področju redkih rakov narejen napredek.
Keywords: incidenca; preživetje; Rak (medicina); Redke bolezni; redki raki; zdravila sirote