Zadružniki uničujejo snetljivo koruzo DIpL lng. Zorec Egon Zadružnik, kl ogleduje lepe rastline koruznih polj, ne more prezretf sovražni-ka, ki mori in izjeda ponosno rastlino koruze, koruzno 6net. Razširjenost te bolezni je sicer večja pri visoko selek-cioniranih sortah, vendar prizadeva ob-čutno škodo tudi naši domači koruzi. Povzročiteljica te bolezni je glivica ^Ustilago seae maydis«. 2e na zunaj je labko spoznati bolezen po napihnjenih mehurjih, ki so napolnjeni 6 črnim pra-hom. Take meburje, ki so prevlečeni s srebrno belkasto kožico, lahko opazimo že v zgodnjem polelju, ker je okuženje mogoče dokler koruza raste. Ko mehur dozori, se razpoči, njegova vsebina, trn prah, pa se razprši. Bolezen napada vse dele rastline: cvet, liste, steblo. Na moških cvetih (metlica) imajo ti mehurji velikost graha. Slične najdemo tudi na rebrih listov. Največje mehurje pa naj-demo na steblu in na storžih. Napadeni storž je rzgubljen. Suho vreme pospešuje* to bolezen. Širi se na ta način, da veter raznaša trose (črn prah iz mehurjev ali pa njegovo zimeko obliko). Tak tros pade na drugo rastlino, kjer skali in se prerije, dokler je raetlina še mlada in ima mehko kožo, v notranjost. Ravno tako je okužba možna, če pade tros na pestič ženskega cveta, kjer skali. Glivi-ca prodre nato z mešičkom v notranjost semenskega zametka, k}er pretvori fftorž v veiik snetijiv mehur. Končno lahko okuženje nastane tako, da tros pade na kakšno ranjeno mesto rastline in tam vzklije. Glivica prezinri v zemlji. roedtem ko glivice drugih sneti prezimijo v zrnu, n. pr. pšenica. Iz trosov, ki so padli na zemljo, se razvije glivičasta tkanina, ki proizvaja 6poridije — zimsko obliko za-jedavca. Svež hlevski gnoj in gnojnica olajštijeta glivici-zajedavki žflTljenje. Ce hočemo na zadružnih njivah uspeš-no zatirati to bolezen na koruzi, »e mo-ramo poslužiti sledečih ukrepov: 1. Ni priporočljavo sejati koruze na njivi, kjer je bila lansko leto, niti pre-blizu takšne njive, ker je zemlja lahko okužena z zimskimi trosi. 2. Izogibati se je treba gnojenja s sve-žim hlevskim gnojem, kakor tudi preve-likega zalivanja z gr.ojnico, posebno še, če se je koruznica uporabljala kot hra-na ali stelja. 3. Pri okopavanju in osipavanju ]e treba paziti, da ne ranimo rastlin.e. 4. Vsak tnehHr je treba sežgati preden dozori, ker s tem uničimo troec. 5. Sejati je treba sorte, ki so odpome proti boleznim.