Ilustrovan gospodarski list. Uradno glasilo c. kr. kmetijske družbe ^g&kisa-' za vojvodino kranjsko. »Kmetovalec« izhaja 15. in zadnji dan v mesecu ter stane 4 K, za gg. učitelje in ljudske knjižnice pa le 2 K na leto. — Udje c. kr. kmetijske družbe kranjske dobivajo list brezplačno. Inserati (oznanila) se zaračunjajo po nastopni ceni: Inserat na vsi strani 90 K, na strani 60 K, na '/, strani 30 K, na '/«strani 15 K in na 7,2 strani 8 K. Pri večjih naročilih rabat. Družabnikom 20 °/o popusta. Vsaka vrsta v „Malih naznanilih" stane 30 h. Vsa pisma, naročila in reklamacije je pošiljati c. kr. kmetijski družbi v Ljubljani, Turjaški trg štev. 3. Ponatisi iz »Kmetovalca« so dovoljeni le tedaj, če se navede vir. Obseg;: Naznanilo kmetovalcem — Mali zimski pedic. — Gnojite v jeseni svoje travnike in njive z umetnimi gnojili! — Grozdne peške ali pelki. — Nove maksimalne cene za klavno živino. — Dobava hrastovega in smrekovega lubja za čreslo. — Domača pijača ali petijot. — Vrednost surove in kuhana turščice. — Vprašanja in odgovori. — Družbene vesti. — Uradne vesti c. kr. kmetijske družbe kranjske. — Inserati. Oddaja modre galice v I. 1916. (K tozadevnim razglasom t 17., 18. in 19. štev. letošnjega „Kmetovalca".) C. kr. kmetijska družba kranjska prične takoj sprejemati napočila na modro galico za 1.1916., ki naj se ji nemudoma dopošljejo, ter je plačati z naročitvijo »ped za vsak kg po K 4--. Če bo sedanja kupna cena višja, bo doplačati, če bo nižja, se preostanek vrne. Če naročitve vsled nedostaje blaga ne bo mogoče zvršiti, bo seveda družba denar takoj vrnila z običajnimi obrestmi. Kdor galico naroči in jo seveda takoj plača, jo je zavezan prevzeti po končno veljavni ceni, če bi tudi pomladi tržna cena padla, česar se pa bržkone ni nadejati. Na naročila brez plačila se drušba ne more ozirati. Položaj je sedaj ta, da je namreč država zasegla vso avstrijsko modro galico, ki se bo menda na posamezne dežele z ozirom na ploskvo njih vinogradov po določeni ceni razdelila. Zaloge avstrijske modre galice so zelo pičle, zato utegne priti na kranjsko deželo prav malo. Primanjkljaj je torej pokriti s tujo galico. Kmetijski družbi se je posrečilo kupiti visoko na severu na Švedskem 20 vagonov modre galice; ni pa še gotovo, če jo bo Švedska pustila izvoziti in Nemčija po svoji državi prepeljati v Avstrijo, v ktero svrho je družba storila že vse korake in je obljubljena ugodna rešitev. Ta švedska modra galica bo stala v Ljubljano postavljena bržkone več kakor 4 K za kg. Družba ima doslej že plačanih naročil za 15 vagonov, zato bo mogla postreči le tistim, ki bodo galico do časa naročili, In sicer v prvi vrsti le svojim udom. Nadomestitev polovico galice z galunom dd zmes (tenax), ki boljše učinkuje kakor sama galica in se tako stroški za škropljenje izdatno zmanjšajo. Tozadevno objavi družba svoječasno strokovno navodilo. Galun bo tudi imela družba v zalogi. Če se polovica galice nadomesti z galunom, je učinek še boljši in zmes stane potem skoraj polovico manj, kakor pri apnovi zmesi iz same galice. Tudi naročila na galun že sedaj sprejema kmetijska družba. Prvotno domnevana cena za modro galico bo zato znatno višja, ker se vse v inozemstvu kupljeno blago mora plačati na podlagi zlate veljave, ki je sedaj silno visoka vsled nizkega kurza avstrijske kronske veljave. Mali zimski pedic (zavijač, zemljemerka, mera, geometra brumata, Cheimatobia brumata). Po najnovejših izkušnjah sestavil M. Humek. Od leta do leta se množe pritožbe Vipavcev, kako ogromno škodo jim delajo vsako pomlad „mere", to so gosenice malega zimskega pedica. Ta mrčes obje do golega brez števila sadnega drevja, zlasti češenj, ki so za Vipavce najboljši vir dohodkov, in tako popolnoma ugonobi pridelek tistega leta, poleg tega pa oslabi drevje tako, da niti drugo leto ne more dati rednega pridelka, ko bi imelo tudi mir pred škodljivcem. Škoda, ki jo prizadene mali zimski pedic vsako leto samo na Vipavskem, znaša precej tisočakov, ki bi se pa dali rešiti razmeroma lehko. Iz naslednjih vrstic bo pazljivi bralec lehko spoznal škodljivca in se natančno poučil, kako se zatira popolnoma uspešno. I. Kakšen je pedic, kako živi in kako škoduje. Mali zimski pedic je nočni metuljček. Samec je popolnoma razvit, kakor metulji sploh, samica pa ima namesto kril le štiri kratke izrastke (krnasta krilca) in vsled tega ne more letati. Zato ima pa tri pare prav krepkih nog, da lehko izvrstno teka. (Olej pod. 56.) Ta metuljček se prikaže pozno jeseni, oktobra in novembra, navadno potem, ko nastopijo prvi jesenski mrazovi. V toplejših krajih in zgodnjih zimah ga je videti včasih celo decembra in januarja. Podnevi ždi na drevju v razpokah in po vejah, kjer ga prav težko zapazimo. Šele o mraku oživi in tedaj letajo samci po zraku, samice pa takoj, ko zapuste bubo, tečejo po zemlji do prvega sadnega drevesa in odondot plezajo po deblu navzgor. Ko se na deblu oplode, samci Podoba 56. Objedena cešnjeva vejica, samec J1, samica Q in tri gosenice malega zimskega pedica. Podoba 57. Lepljiv pas na češnjevem deblu; na njem polno metulčkov malega zimskega pedica. kmalu potem poginejo, samice pa nemudoma hite dalje v vrh, kjer odlože med popje kakih 250 jajčec v kupčkih po 20 do 40 skupaj. Najljubše so jim češnje in jablane, v sili pa tudi drugega sadnega drevja ne zametajo. Vso zimo ostanejo jajčeca med popjem, in ker so zaodeta z močno kožo, jim ne pride do živega najhujši mraz. Na pomlad, ko začne popje brsteti in zeleneti, izlezajo iz jajčec goseničice, ki so dorasle 2 l/a do 3 cm dolge. Tudi gosenice se zelo razlikujejo od drugih svojih sorodnic. Vse druge gosenice imajo navadno po šestnajst nog in lezejo tako, da se truplo pomika na podlagi, ne da bi se kaj prn zdigovalo. Pedic ima pa samo pet parov nog, in sicer tri pare spredaj, dva para pa na zadnjem delu života. Naprej se pomika na ta način, da se najprej trdno drži s sprednjimi nogami in zadnje noge prestavi tik za prve. Vsled tega se truplo skrivi navzgor. Sedaj prestavi prve noge dalje, da Se truplo zravna, za njim potegne zopet zadnje noge itd.; pravimo, da meri pedi, odtod ime pedic, mera itd. (latinsko geometra). Takoj, ko gosenica izleze iz jajčeca, zaprede mlado perjiče razvijajočega se popja in ga objeda, in vsicer ne na robu, ampak perjiča se loti na ploskvi in ga preluknja. Ko gosenice doraščajo, razjedajo listje popolnoma, tako da ostanejo sami peclji. Tudi cvetje jim gre v slast. Kjer se zelo razplode, objedo drevje prav do golega in s tem ne uničijo samo vsega pridelka, ampak neznansko oškodujejo tudi drevje. Ko se medtem gosenice večkrat leve, dorasejo in se naposled spuste po pajčevinasti niti na tla pod drevo. Tu se zarijejo plitvo v zemljo in se zabubijo. Celo poletje, do pozne jeseni ostane buba v zemlji in šele od oktobra do decembra prodere iz nje na dan metuljček, kakor je bilo povedano spočečka. Predvsem praktičen sadjar ne sme pozabiti, da živi škodljivec čez poletje plitvo v zemlji pod drevjem v podobi bube (mešička), in da šele proti koncu oktobra pride na dan v podobi krilatih samcev iu nekrilatih samic, ki lezejo po deblu v vrh sadnega drevja, in zaležejo med popje jajčeca, iz kterih se na pomlad izvale gosenice-pedici. II. Kako pedica uspešno zatiramo. Mnogoletne in obširne izkušnje so pokazale, da se je moči pedica ubraniti najlaže in najgotoveje v pozni jeseni, ko prileze iz zemlje kot metuljček, in sicer na ta način, da polo-vimo samice, ko lezejo, (ker ne morejo leteti), po deblu v vrh sadnega drevja. Lovimo jih pa na papirnatih pasovih, ki jih privežemo na debla in namažemo s kakim lepljivim mazilom, na kterem se nežne živalce primejo in kmalu poginejo. Te pasove imenujemo zato lepljive pasove. (Glej pod. 57.) Priredimo jih takole: Kak poldrugi meter od tal prav na gladko osnažimo raskavo skorjo na deblu kakih 20 cm na široko. Ako ima globoke razpoke, jih zamažemo z ilovico, da samica pod pasom ne zleze v vrh drevesa. Nato opašemo deblo z močnim, 10 do 15 cm širokim papirjem, ki se v ta namen kupi nalašč pripravljen, ali pa se vzame zato sploh kak papir, n. pr. od sladkorja). Pas pri-in spodaj prav tesno k deblu z vrvico žico. Naposled ga namažemo okrogin-okrog kake tri prste ra široko s primernim lepivom, ki ima to lastnost, da ostane več mesecev lepljivo. Mažemo s kako leseno lopatico. Dva milimetra debela prevlaka zadostuje popolnoma. Pri tem delu moramo zelo paziti, da ne pustimo kakega prehoda pod ali nad pasom, po kterem bi pedičeva samica lehko prišla nepoškodovana v vejevje drevesa. Najbolj znano je ameriško lepivo „Tree Sticky", ki ostane jako dolgo lepljivo in se je v kratkem času razširilo po vsej Evropi. Zastopstvo za Avstrijo: Tech-nische Handelsgesellschaft, Wien III.,Engelsberggasse 5. Izvrstno lepivo (Raupenleim) imajo tudi sledeče tvrdke : A. Profl v Ustju (Aussig) na Češkem in tvrdka A. Ave-narius,. tovarna za karbolinej, Dunaj III., Bechard-gasse 14.^ V Ljubljani ga ima v zalogi drogerija Anton Kane v Židovski ulici. Papir in vse druge potrebščine za lepljive pasove ima v zalogi tudi veletrgovina s debel, močan vežemo zgoraj ali še bolje z papirjem Anton Loschnigg, Graz, Griesgasse 4. Kilogram ameriškega lepiva velja sicer okroglo od 3 do 5 K, a s tako množino namažemo lehko 60 debel, ki imajo povprečno po 33 cm obsega. V drugi polovici oktobra je pravi čas, da priredimo pasove. Pozneje jih je treba pa večkrat pregledati. Ako je lep pokrit z žuželkami, ki so se nalovile na njem, ali prašen, ali pa celo presušen, ne velja seveda nič in ga je treba prenoviti. To se doseže, ako s primerno ščetjo ali čo-pičom pas nanovo prevlečemo s svežim lepivom. Dobro, preskušeno lepivo pa ohrani svojo prvotno iepljivost noter do spomladi. V tem oziru se je do sedaj najbolje obneslo lepivo od tvrdke ProfI v Ustju na Češkem. Pasove odstranjujemo zgodaj spomladi in je najbolje, da jih sežgemo. Zelo priporočljivo pa je, da jih pustimo do maja na drevju in jih pred spomladjo vsekakor še enkrat prenovimo (premažemo). Ako bi se na spomlad na kakem drevesu pokazali pedici, jih lehko spravimo z drevja z močnim tresenjem. Potem lezejo nazaj in obtiče na pasu. Lep se ne sme mazati naravnost na deblo brez papirnate podlage. V lepivu so tvarine, ki lehko zamore lubad in drevo na ta način jako oškodujejo. Zlasti velja to za mlado sadno drevje z nežno kožo. Kjer ima drevo kol, moramo seveda tudi na kolu narediti lepljiv pas. Tu pač lehko lepivo namažemo naravnost na kol. Ako imamo ves materijal v dobrem stanu in 'pripravljen (papir in žico narezano), lehko opašemo na dan do 50 dreves. Stroški za srednje debelo drevo bi znašali z delom vred največ 25 vinarjev. Uspeh pokončevanja pedica ni zavisen od skupnega delovanja vsega prebivalstva. Kdor polovi samice, ko lezejo na drevje, bo imel mir pred pedici. Na sosednjem vrtu, kjer morebiti niso opasali drevja z lepljivimi pasovi, bo pa škodljivec vse uničil. Gnojite v jeseni svoje travnike in njive z umetnimi gnojili! Živimo v hudih časih, kakor jih nihče ne pomni, in skrbeti moramo vsestransko za bodočnost, če naj gospodarsko popolnoma ne propademo. Dandanes dobro vemo, kako se godi po celem svetu in to daje razumnemu gospodarju migljaje, na kaj mu je misliti. Razumen gospodar lehko pravočasno marsikaj ukrene, da se izogne preveliki bedi. Vsakdo ve kako trda gre z živili za ljudi, in kakršne so danes razmere, bo šlo še veliko trše za potrebno krmo. Razumen gospodar bo napel vse sile, da bo pridelal veliko krme in da mu bo polje dobro obrodilo. Naši hlevi, ki nam dajejo dragoceni hlevski gnoj in gnojnico, so že zelo izpraznjeni in bodo še bolj prazni postali, zato ne bomo imeli dovolj hlevskega gnoja in posluževati se bomo morali umetnih gnojil, če bomo hoteli imeti količkaj pridelka. Pa tudi pomanjkanje delovnih sil nas sili seči po umetnih gnojilih. Če ne bo krme, ne bo klavne živine in ne bo mleka, in kmetovalec, ki pri nas živi največ od živinoreje, bo prišel v grozne stiske. Doslej se je v prvi vrsti zahvaliti kmetovalcem, da poleg hrabrih naših čet, ki povsod zmagujejo, more prebivalstvo hudi vojni čas vzdržati, in edinole od kmetovalcev je odvisno, če bodo mogli tudi v bo- dočnosti preprečiti nakane naših sovražnikov državo izstradati. Navzlic pomanjkanju delovnih sil in vprežne živine mora naš kmetski stan pokazati, da je kos svoji nalogi in da se nakana sovražnikov ne bo posrečila, če vojna še toliko časa traja. Kolikor dlje traja vojna, tem bolj se moramo potruditi, da veliko pridelamo. Doslej smo bili vajeni v jeseni naše travnike gnojiti s Tomasovo žlindro in s kalijevo soljo, ki ste dajali zemlji prepotrebno fosforovo kislino in kali, ter z gnojnico, ki je dajala izredno važno redilno snov dušik. Tomasove žlindre zaenkrat ni več dobiti in gnojnice pa tudi nimamo veliko, ter je tudi vsled pomanjkanja delovnih sil in vprežne živine ne moremo razvažati. Seči moramo torej po drugih umetnih gnojilih, ki dajo rastlinam vse potrebne rastlinske hranilne snovi. Nujno priporočamo našim kmetovalcem gnojiti svoje travnike s kalijevim superfosfatom, ki ga ima c. kr. kmetijska družba kranjska vedno v zalogi, in polegtega na vsak način tudi z apnenim dušikom, ki je pri nas posebno važen, kajti naši travniki imajo vobče premalo dušika in zato fosfatna in kalijeva gnojila ne pridejo do prave veljave. Kdor hoče travnik sedaj pred zimo ali pozimi gnojiti, naj se poslužuje kalijevega superfosfata in naj ne pozabi na važno gnojenje z dušikom. Apneni dušik, ki je danes naše najceneje in edino dušičnato umetno gnojilo, se nikdar ne sme mešati s kalijevim superfosfatom in ga je zato kakih 8 dni pred ali po superfosfatu raztresati. Na oral travnika se potrebuje kakih 200 do 300 kg kalijevega superfosfata in 50 do 100 kq apnenega dušika, in sicer slednjega tem več, kolikor slabše je bil travnik poprej z dušikom zagnojen. Tako gnojenje se s pridom uporablja tudi na njivah, ki so posejane z ozimino in ki jih ni bilo mogoče dobro zagnojiti s hlevskim gnojem. Brez fosforove kisline in kalija pa žito tudi ne dela dovolj zrnja, in zlasti ne lepega in težkega. Gremo že skoraj v tretje vojno leto, zato se posledice vojne vedno hujše kažejo, in kdor hoče prihodnje leto kaj prida pridelati, mora rabiti umetna gnojila, zlasti še, ker vsled težkoč pri obdelovanju niso travniki in njive dovolj skrbno obdelane. Če se kmetovalci ne bodo ozirali na naše opomine, imeli bomo še večjo draginjo, in preti nam naravnost lakota. Od kmetovalcev je torej odvisno, da odvrnejo z vsemi sredstvi, ki so jim na razpolaganje, veliko nesrečo. Danes se gori imenovana umetna gnojila še dobe, zato naj nihče ne odlaša si jih pravočasno priskrbeti. Prav posebno naše kmetovalce nujno pozivamo, naj se že sedaj založe s potrebnimi množinami kalijevega superfosfata in apnenega dušika, kajti tudi teh umetnih gnojil v prav bližnji bodočnosti ne bo več mogoče dobiti. Vsa imenovana umetna gnojila ima v zalogi c. kr. kmetijska družba kranjska po cenah, ki so objavljene v vsaki številki „Kmetovalca" med „Družbenimi vestmi". Grozdne peške ali pelki. Čitali smo v listih, da je vlada zaplenila vse grozdne pečke ali pelke v svrho izdelovanja olja. Vsak vinogradnik mora grozdne pečke ločiti od tropa, jih dobro posušiti in pripraviti do 15. novembra t. 1. Le tisti, ki potrebuje tropine za kuhanje žganja, sme pečke pripraviti šele do 1. marca t. 1. Najpozneje pet dni po preteku tega časa morajo županstva vpo-slati izkaz o pripravljenih grozdnih pečkih Avstrijski osrednji družbi za olja in masti na Dunaju I., Stuben-ring 8/10 in Centrali za krmila na Dunaju, I., Graben, Trattnerhof. Prvo imenovana družba mora grozdne pečke takoj pokupiti; prevzame jih na dogovorjenem kraju s sodelovanjem županstev po ceni 20 K za 100 kg. V vrečah prodajalca plača družba pečke pri 100 kg za 4 K dražje. Pečke pa morajo biti dobro posušene, ne pokvarjene in plesnive in ne smejo imeti več kot 5 °/o drugih primesi (smeti iz tropa). Če so pečke bolj smetne, določi ceno sodni izvedenec. Pošiljatev prevzame železnica le, če se priloži tozadevni certifikat županstva. Če se kdo brani pečke iz tropa izločiti in pripraviti, odredi okrajno glavarstvo prisilno postopanje in se odtegne pri ceni 10 °/0 za stroške. Vsak prestopek proti tej naredbi se kaznuje z denarno globo do 5000 K in z zaporom 6 mesecev. Družba za izdelovanje olja in masti mora skrbeti za popolno izrabo peček glede olja in oddati potem odpadek centrali za krmila, ki ga izkoristi v svrho krmljenja živine. Ker se hode marsikomu ta naredba nekoliko čudna videla, naj pojasnim njen pomen. Grozdne pečke ali pelki imajo poleg drugih snovi zlasti veliko olja in čreslovine. Čreslovine je v 1 kg peček 50 g, olja pa okoli 150 g. Iz tega vidimo, da je olja v pečkah razmeroma jako veliko, kajti iz 100 kg peček se da izprešati ali izvleči okoli 15 kg, torej približno 17 l olja. Čreslovina pri pečkah ne pride toliko v poštev. Če kipi namreč mošt na tropinah, ali če sveže tropine uporabimo za napravo petijota, potem odvzame pri kipenju tvoreči se alkohol iz peček skoraj vso čre-slovino. Odtod dobi vino, ki kipi dlje časa na tropu, trd, zagaten okus. Olje se izdeluje iz grozdnih peček na sledeči način. Suhe, snažne pečke se zmeljejo v moko in pri tem večkrat poškropijo z vodo. Tej moki se primeša nekoliko gorke vode in se jo zmeša v gosto kašo. To kašo se segreva v kotlih tako dolgo, da, če se jo v roki stisne, odda nekoliko olja. Nato se kaša napolni v platnene vreče in v teh dene v stiskalnico, kjer se polagoma močno iztisne. Najboljše so hidravlične stiskalnice s segrevalno pripravo, da se kaša med pre-šanjem ne ohladi. Še bolje se da olje izvleči s pomočjo žveplenega ogljika, ki olje topi. Žvepleni ogljik se na to odpari in se zopet vnovič porabi. Za to je treba seveda posebnih strojev in priprav. Sveže trtno olje ima svetlorumeno barvo, ki pa postane na zraku kmalu bolj rjava. Olje je pa brez duha in milega okusa. Trop, ki se dobi pri napravi olja, se potrebuje za krmilo goveji živini, ker ima podobno kakor oljnate tropine, še precej beljakovin in drugih redilnih snovi. V normalnih časih se navadno ne izplača iz trtnih peček pridobivati olje. Letos pa, ker je olje zelo drago in se ga bo čedalje bolj težko dobivalo, je pa to umestno. Ker pride ta naredba vinogradnikom v korist, je dobro, da vinogradniki že sedaj grozdne pečke pripravljajo. Tropine je v to svrho razprostreti v tenki plasti na suhem, zračnem prostoru (na pr. na podu) in večkrat premetati, da se nekoliko osuše. Potem se jih s pomočjo sit loči od tropa in se še na to na solncu, ali v ne prevroči peči dobro posuše in potem shranijo. B. Skalicky, c. kr. vinarski nadzornik v Rudolfovem. Nove maksimalne cene za klavno živino. Razglas c. kr. deželne vlade za Kranjsko z dne 17. oktobra 1915., št. 27.582., o cenah, ki se jih je držati pri trgovanju s klavno živino in s klavnimi prašiči. Izpreminjaje tukajšnji razglas z dne 26. julija 1.1., št. 18.918., zaukazuje deželna vlada v sporazumu s c. in kr. 5. armadnim etapnim poveljstvom z veljavnostjo za celo deželo Kranjsko, da se pri trgovanju s klavno živino in s klavnimi prašiči naslednje cene ne smejo prekoračiti, in sicer: a) pri volih za 1 kg žive teže.....K 2'20, b) pri kravah in bikih za 1 kg žive teže . „ 2 —, c) pri teletih za 1 kg žive teže .... „ 2"20, d) pri prašičih pršutnikih za 1 kg žive teže „ 2"50, e) pri pitanih prašičih za 1 kg žive teže . „ 270. Prekoračenje teh cen se kaznuje, v kolikor ni uporabiti strožja določila §§ 14. do 16. cesarskega ukaza z dne 7. avgusta 1915., drž. zak. št. 228., po ministrskem ukazu z dne 30. septembra 1857., drž. zak. št. 198., z denarnimi kaznimi od 2 do 200 kron ali z zaporom od 6 ur do 14 dni. Dobava hrastovega in smrekovega lubja za čreslo. V 3. štev. lanskega letnika »Kmetovalca" je nadrobno razloženo, kako je ravnati s hrastovimi nizkimi gozdi, da se more od njih pridobivati lubje za čreslo, in sicer vztrajno, to je na ta način, da je vedno nov hrastov narastek od štorov zagotovljen. Kdor prideluje hrastovo lubje, naj prebere omenjeno navodilo! V 4. številki lanskega letnika »Kmetovalca" so podani tudi približni dohodki hrastovih nizkih gozdov v primeri s smrekovimi visokimi gozdi. Ti dohodki so pa bili izračunani na podstavi cen, ki jih je imela hrastova skorja tačas, torej še pred vojsko. Ker so dandanes cene hrastovega lubja izvanredno visoke, se torej tem bolje izplača pridobivanje lubja od hrastovih nizkih gozdov. Smrekovemu lubju, ki se je prejšnja leta plačevalo gozdnim posestnikom približno po 3 K za 100 kg. se je cena letos skoraj podeseterila. Kako je pridobivati smrekovo lubje, je vsakomur znano. Nekoliko nasvetov o tem je brati v letošnjem »Kmetovalcu", v 8. štev. na strani 68. Važno je tudi še vedeti, koliko lubja daje smreka. — Povprečno ima smreka lubja 10 odstotkov lesne množine. Tako ima na primer smreka 32 cm debeline v prsni visočini, visoka kakih 24 metrov, okroglo 1 polni kubični meter lesa. Na skorjo odpade torej 010 kubičnega metra. Na polni kubični meter pride povprečno 7"5 prostornih metrov skorje, v obliki cevk zložene in v gozdu posušene. Prostorni meter take skorje tehta 100—110 kg. 32 cm debela smreka, ki smo jo vzeli za primer-ljaj, ima torej 0-10X7'5 = 0'75; 0*75X100 do 110 = 75 do 85 kg skorje, telitana v takem stanju, kakor se posuši v gozdu. Iz teh podatkov more vsakdo približno vnaprej pre-udariti, koliko meterskih stotov skorje mu daje posekan smrekov gozd; skorja se namreč kupuje na tehtnico. * * * Z 8. oktobrom t. 1. so bile glasom naredbe, drž. zak. štev. 297. določene maksimalne cene za hrastovo in smrekovo lubje ter za jezice. Najvišja cena za smrekovo skorjo, in sicer zdravo, posušeno, ki sme biti največ do 35 odstotkov raskava, je za 100 l