_ 2 — Gospodarstvo. Ali je priporočati prodajo vina po alkoholnih stopinjah? (Nadaljevanje in konec.) Namen teh vrstic je torej izpodbijati nazor, da bi bilo pri nas umestno vinsko trgovanje po alkoholnih stopinjah. Vinsko ceno naj določa poleg drugih neizogibnih činiteljev okus vina; čim finejši okua ima, tem več je vredno brez ozira na vsebino alkohola. Četudi je za dober okus vina potrebna primerna količina alkohola, še s tem ni rečeno, da bi bilo najmočnejše vino najboljše in zato največ vredno. Dostikrat je pri eni in isti vrsti okusnejšo ono vino, ki je na alkoholu nekoliko slabejše, kajti pri prav močnih vinih prevladuje mnogokrat alkohol v taki meri, da prikrije popolnoma njih druge posebne dobrine. Okus vina je tem boljši, čim bolj se posamezne, fini okus vina povzročajoče snovi med seboj epopolnjujejo, ne pa, da ena druge prevladuje. Od tega medsebojnega izpopolnjevanja teh snovi je torej odvisna kakovost, oziroma vrednost vina, ne pa od eventuelno prevladajočega alkohola. Nikakor pa nočem s tem odrekovati Ber-nadotovemu vinometru njegove praktičnosti za približno določevanje vsebine alkohola, kajti to določiti je za kupca mnogokrat važno, posebno pri slabejšem vinu, ker je stanovitnost vina odvisna tudi od vsebine alkohola ; Čim več ga vsebuje, tem stanovitnejše je. Hočem pa pri tej priložnosti opozoriti še na neko drugo okolščino, ki se pri nas pri vinskih pokušnjah še mnogo premalo uvažuje, in sicer na toploto vin, ki se pokušajo, kajti le pri primerni toploti se izražajo pri pokušnji vina vse tiste njegove dobre lastnosti, ki jih ima. Tozadevne izkušnje veščakov uče, da se da normalno belo vino najboljše pokušati pri 11%C, normalna črnina pa pri 16°/oC. Izredno aromatična, bela vina ali pa prvovrstni letniki se tudi pokušajo najbolje pri 16»/oC Male razlike v toploti navzgor ali navzdol ne kažejo več pravega značaja-vina, posebno pri slabejših vrstah ne, pa tudi ne pri vinih, ki imajo kako napako. Napake se prikrijejo največkrat, če so pokuša prav mrzlo vmo. Primerna toplota pri pokušnji vin je torej činjenica, ki se ne sme prezreti pri določevanju vrednosti vin. V ta namen bi bili pri' poročljivi mali žepni toplomeri, ki bi jih lahko imela v zalogi Kmetijska družba, kakor ima v zalogi Bernadotov vinometer in druge potrebščine. Vinarski inštruktor Zupane. * Novo manufakturno podjetje v Ljubljani. Iz Prage se poroča, da je sklenil g. Vokač, veletrgovec v Ljubljani, pogodbo z več češkimi podjetji ter da bo ustanovil v Ljubljani veliko manufakturno podjetje, katero bo baje financirala Slovenska banka. Tovarna izdelkov za celuloze se bo zgradila v Krapini na Hrvatskem. Osnovni kapital tega podjetja znaša 100 milijonov kron. „Delta" tvornica perila v Ptuju. V Ptuju se je osnovala pod imenom „Delta" nova tvornica za izdelovanje perila.