Učinkovitost čiščenja podrasti z motorno žago in motorno koso - Gorenc, Rok (Gozdarski vestnik, 2011)
Namen raziskave je predstavitev ter primerjava učinkovitosti dveh načinov delapri čiščenju podrasti pod daljnovodi. Meritve so potekale v letu 2009 pod trasami daljnovodov na območju Novega mesta, Mirne Peči ter Krškega. Raziskavosmo izvedli na štirih objektih, ki so predstavljali različne, po našioceni tipične pogoje za delo. Na vsakem objektu smo popisali drevesno vrsto, debelino in gostoto podrasti, delež ostankov drevja na tleh, skalovitost ter naklon terena. Znotraj objektov smo snemali način dela z motorno žago in motorno koso ter ju primerjali. Ugotovili smo, da je način dela z motorno koso učinkovitejši in cenejši. Povprečni učinek pri motorni žagi je znašal 357 m2/obratovalno uro, pri motorni kosi pa 488 m2/obratovalno uro. Povprečni stroški za čiščenje m2 površine so pri motorni žagi znašali 0,071 EUR , pri motorni kosi pa 0,041 EUR.
Keywords: motorna kosa; motorna žaga; podrast; učinki; stroški