List 66. Gospodarske skušnje. Gnoj tako napravljati, da en voz ved zaleže kakor sicer 3 ali 4 vozovi. Vsak teden, kadar se gnoj iz hleva na gnojnišče kida, naj se, kakor ima kdo več ali manj gnoja, več ali manj gipsa na gnoj potrosi. Tak gnoj, ker • je gips v njem vso moč zaderžal, na polji, v no-gradih, na vertih in kjer koli si bode, toliko več zda, da se stroški gipsa obilo poplačajo. Saje za ušivo živino. Čmerika, tobak, živo srebro in mnoge druge reči, s kterimi se pri živini uši preganjajo, utegnejo škodljive biti. Gosp. Schafer v Oldenburgu je skusil, da saje, ktere dimnikarnasterže z dimnikov in peči, prežend uši brez vsie škode. V ta namen se naberd saje v primeren sod in se polijd s toliko vode, da napravimo gosto černkasto sajo-vico, s ktero se spera ušiva žival ali pa češe. Potem se opere s čisto vodo. Svet pri reji kuretine. Kurnjek naj se premeni vsako leto ali naj manj vsako drugo leto; kokoši ležejo bolj in vale več jajc. V enem kurnjeku naj je le malo kokoš, in pridniši bojo legle._________