List 71. Nekaj k peršu na siru. Odgovor na vprašanje v 68. listu. Ta živalca pride narpred na tiste sire, kteri niso v deli dobro otisnjeni. Te živalce iz sira pregnati, Daj se vzame malo frišnega mleka in naj se da zasiriti. Ta nova zašiljena siratka naj se natanko po červivnem starem siru od obeh krajev položi; berž boš vidil vse červiče *) iz starega sira na novo siratko priti; potem jih doli pobriši in nazaj položi tako, kakor pred; dokler vsi vun ne pridejo, za po-redoma obračej sir in tako bo sir červičev prost in dober ostal. Drog pomoček je, naj se vzame nov železen cvek ali žebelj (zato ker je nov bolj snažen od starega) in ž njim naj se červivi sir na več krajih tudi od obeh krajev tako prehovsa in potem z dobro gorkim oljem malo popra notri po tistih luknjah nalije in okoli namaže, bo tudi sir červičev prost in mehko skorijo imel. Miha Milhč. *) Gosp. dopisnik govori tukaj povsod od červičev; v 68. listu pa je bilo natanko razloženo, kaj je perš, kaj so červi v siru, in da to ni vse eno. Prosimo tedaj to dvoje dobro razločiti in nam potem povedati: ali se je siratka po skušnjah tudi proti peršu poterdila ali le zoper čer ve? — Košena moka je moka iz kosti, kakor košena žljica žljica iz kosti. Vred.