Razsvetljenstvo 2.0 - Heath, Joseph (knjige, 2024)
Sodobne družbe se spoprijemajo s krizo racionalnega razpravljanja. Razumno presojo dejstev izpodrivajo čustva, alternativne resnice tekmujejo z znanstvenimi spoznanji. Politične kampanje, družbena omrežja in javni govor prežemajo pozivi k hitremu ukrepanju »po zdravi pameti«. Cilj takšnega komuniciranja je nagovoriti človekovo srce in ne toliko njegovo pamet: prebuditi želi človekov spontani občutek za to, kaj je res(nično) in kaj je prav(ilno). Za sodobnega (liberalnega) človeka, ki ceni pridobitve sodobne (parlamentarne) demokracije, hitenje ni najboljša pot do dobrih odločitev. Joseph Heath v Razsvetljenstvu 2.0 predstavi Manifest za počasno politiko: sistem številnih zavor in ravnovesij, večkratne in večplastne obravnave predlogov in idej nam omogoča nadaljevanje razsvetljenskega projekta, njegovo novo različico za sodobni čas. Joseph Heath je kanadski filozof, predavatelj na Univerzi v Torontu, od leta 2013 član Kraljeve družbe Kanade. Študij je opravljal na univerzah McGill in Northwestern pod mentorstvom Charlesa Taylorja in Jürgena Habermasa. Njegovo raziskovalno področje vključuje politično in moralno filozofijo, kritično družbeno teorijo in ekonomske vede. Objavil je vrsto odmevnih del, med njimi Following the Rules: Practical Reasoning and Deontic Constraint (2008), Filthy Lucre: Economics for People who Hate Capitalism (2009), mednarodno uspešnico v soavtorstvu z Andrewom Potterjem The Rebel Sell (2004) in nazadnje Cooperation and Social Justice (2022). Delo Razsvetljenstvo 2.0 je leta 2014 prejelo nagrado Shaughnessy Cohen za politično pisanje.
Keywords: Filozofija; Politične vede; Racionalizem