Teoretična kriminologija v zrcalu Revije za kriminalistiko in kriminologijo - Jager, Matjaž (Revija za kriminalistiko in kriminologijo, 2019)
Prispevek vsebuje pregled člankov, ki so izšli v Reviji za kriminalistiko in kriminologijo od leta 1959 do danes in jih lahko uvrstimo na področje teoretične kriminologije, obravnave kriminoloških teorij in (samo)refleksije kriminologije kot vede. Konsekutiven pregled je razdeljen na tri izbrana časovna obdobja. Že kratek pregled obravnavanih tem in posameznih avtorjev pokaže, da je v vseh obdobjih prevladovalo previdno in kritično obravnavanje posameznih kriminoloških teorij. Težko bomo našli primere popolnega sprejemanja le enega teoretičnega pogleda. Še posebno v prvem obdobju je vidno, kako so nekateri avtorji poudarjeno - a ne tudi nekritično - izhajali iz socialističnega pogleda na svet. Danes se zdi, da je vsak ubiral svoja pota tako glede teoretičnih poudarkov kot tudi glede izbora izzivov na področje teoretične kriminologije. Če kaj, je vsem avtorjem vendarle skupno prizadevanje za humano oziroma humanistično kriminalitetno politiko.
Keywords: criminological theories; criminology as a field; Journal of Criminal Investigation and Criminology; kriminologija kot veda; kriminološke teorije; Revija za kriminalistiko in kriminologijo; Slovenia; Slovenija; teoretična kriminologija; theoretical criminology