1 1 Regrulativ za ljubljansko mestno klavnico. ie ih Sprejet v občinskega sveta seji dne 19. septembra 1899, št. 32687. 311 | ' - -=====-■ V LJUBLJANI. Založil mestni magistrat. — Natisnil A. Klein & Oomp. 1900. Regulativ za ljubljansko mestno klavnico, sprejet v obe. sveta seji dne 19. septembra 1899, št. 32687. Splošna določila. § 1 . "V obsegu mesta ljubljanskega prepovedano je klati goveda, teleta, ovce, janjce, prašiče, koze, kozliče in konje drugje ko v mestni klavnici. Izjema dovoljena je le, kedar se kolje iz sile, kar je pa vedno treba nevtegoma naznaniti klavničnemu uradu. Tudi smejo zasebne stranke, ki rabijo meso le zase in svoje rodbine, klati prašiče doma; vendar pa morajo vsak tak slučaj naznaniti vsaj 24 ur prej mestnemu magistratu, kateri ima skrbeti za to, da se za klanje namenjena živina po predpisu ogleda. § 2 . Vsa za klanje namenjena živina omenjenih plemen, ki se vpelje v mesto, mora se po najkrajši poti — vendar pa ne skozi notranje mesto — gnati v klavnico, kjer se po zakonitih pred¬ pisih ogleda in plačajo od nje klavnične pristojbine. Bike je voditi s pokritimi očmi. § 8 . Živina se sme v klavnico goniti in dovažati le tako, da se ne muči. 1 * 4 Izrečno je torej prepovedano dovažati prašiče in teleta z zvezanimi nogami in čez vozne robove visečimi glavami; smejo se le goniti, ali pa voziti na nalašč zato prirejenih vozovih. Od zunaj vpeljana zaklana živina, kakor tudi sveže meso nad 2 kg mora se —- izvzemši jediuo tranzitne pošiljatve in pa divjačino — z oglednim listom vred dostaviti v mestno klavnico na ogled. Zaklani konji se smejo le celi z glavo in kožo v mesto dovažati. Zrezano meso (meso za klobase), kakor tudi meso brez oglednega lista ima mitninski urad zavrniti. Pri mitninskem uradu plačati je kavcijo, katera znaša: A) za živo živino: 2. za kozle, ovce in ovne po. 1 3. za drugo drobnico po.2 „ — „ 4. od vpeljanega mesa, ako ga je nad 2 kg, za vsak kg — „ 20 „ Vplačana kavcija se vrne v klavničnem uradu, po odbitku klavnih ozir. oglednih pristojbin, ako se vlagatelj oglasi zanjo v teku 3 dni; sicer zapade na korist klavnice. Tranzitnih pošiljatev sicer ni treba dostavljati v klavnico, vendar se mora pa tudi zanje plačati kavcija, katera se vrne, ako izstopi tranzitna pošiljatev iz mesta v teku 6 ur, pri onem mitninskem uradu, kjer se zgodi izstop iz mesta. Ko bi se vlagatelj kavcije ne oglasil zanjo v določenem času, zapade ista na korist klavnice. § 4. § 5 - 1. za teleta po 2 K — v 3. za kozličke in jagnjeta po 40 „ B) za zaklano živino in meso: 1. za govedo po . 2. za prašiče in teleta po. 5 § 6. Prestopki proti predpisom § 1.—5. kaznujejo se, ako se tičejo govedi, z denarno globo 20 do 200 K ; ako se pa tičejo telet, prašičev, drobnice in posameznih kosov mesa, z denarno globo 10 do 100 K , na korist ubožnega zaklada, event. v jednem, kakor v drugem slučaji s primernim zaporom. Opravilni red. § 7 . Klavnica se odpira ob delalnikih od 1. oktobra do konca marcija ob 5. zjutraj, ter zapira ob 6. zvečer; od 1. aprila do konca septembra pa ob 4. zjutraj in zapira ob 7. zvečer. Ob nedeljah in praznikih odprta je klavnica po zimi in po leti le do 10. dopoludne. Dokler se ne odpre klavnica v smislu gorenje določbe, ne sme vstopiti vanjo nihče, kedor nima zato posebnega dovoljenja klavničnega nadzorništva. Za taka do¬ voljenja treba je prositi prejšnji dan. § 8 - Uradne ure za vplačevanje klavniških pristojbin, izplačevanje na mitnici vloženih kavcij, izdajo oglednih in tehtničnih listkov, živinskih potnih listov in za pregledbo od zunaj vpeljane zaklane živine in mesa so: V zimskih mesecih ob delalnikih od 7.—12. in od 2.—5., po leti pa od 8.—12. in od 2.—6. Ob praznikih pa samo do¬ poludne od 8.—10. § 9- Klati in druga sem spadajoča dela opravljati se sme ves dan — tudi zunaj uradnih ur — toda le, ako je dotično živino ogledal poprej uradujoči živinozdravnik. Da se pa meso lahko še isti dan ogleda in klavni prostori očistijo, se mora nehati klati jedno uro predno se klavnica zapre. Izjeme dovoljuje v slučaju dokazane potrebe mestni ma¬ gistrat ali klavnični nadzornik. Ob nedeljah ni dovoljeno klati; za izvažanje mesa pa je klavnica odprta do 10. dopoludne. * 6 § 10 . O vstopu za klauje namenjene živine na klavnično dvorišče se mora proti potrdilu pri klavničnem uradu vplačati od iste v § 24. določena klavna pristojbina, ali pa oddati kavcijski listek. Potrdilni list o vplačilu te pristojbine treba je shraniti in predno se živina zakolje, oddati zato posebno pooblaščenemu organu. Kedor je plačal klavno pristojbino, ima pravico postaviti živino v klavne hleve, kjer jo uradujoči živinozdravnik ogleda. Sumljiva živina se ima takoj postaviti v kontumacijski hlev. § 11 . Goveja živina ima se pripeljati v klavniške hleve vsaj 6 ur pred klanjem. § Iz¬ živi no v klavničnih hlevih mora krmiti lastnik, ko bi pa taisti nedal pravočasno živini klaje, ima to storiti zavod na njegove troske. Slamo, kolikor je je potrebno za nasteljo, in nasteljo sploh, preskrbuje zavod, čegar lastnina je tudi ves gnoj. § 13 . Klaja in nastelja ne sme se na ispo in v hleve spravljati nikdar z lučjo. Živina se sme krmiti le v klavničnih hlevih. § 14. Odkazovanje prostorov za klanje prepušča se klavničnemu nadzorniku. § 15. Predno se živina pobije, ali zakolje, treba je oddati po- trdilne liste o hlevni pristojbini zato pooblaščenemu organu, kateri jih izroča klavničnemu nadzorniku. § 16. Vsak klavec je obvezan orodje, ki ga za klanje potrebuje, sam si preskrbeti in v dobrem stanu ohranjevati: za ohranje¬ vanje notranje klavnične oprave pa skrbi klavnični zavod. 7 § 17 . Klati se mora tako, da se živina ne muči po nepotrebnem. Način, po katerem se ima razna živina klati, določa klavnični nadzornik in vsi klavci so obvezani pokoravati se njegovim odredbam. § 18 . Kedar se devlje živina iz kože in jemlje iz nje drob, ravnati je čisto in snažno. Odpadke in gnoj iz drobu imajo klavci shra¬ njevati v posebnih zato določenih zaprtih sodih, ter odpeljati, kedarkoli se ti sodi napolnijo. Kdor bi tega gnoja odpeljati ne hotel, ima ga sam ali po svojih uslužbencih spraviti na gnojišče, kjer postane klavnična lastnina. Kolca, ki se potrebujejo za odpeljevanje gnoja, preskrbeti ima zavod; kri se sme odvažati le v zaprtih posodah; ako se ista nabira za vžitek, morajo biti posode čiste in snažne. § 19 . Ko se je zaklana živina po pregledu za zdravo spoznala, se sme še-le meso in drob odstraniti iz klavnice. Ogled se zaznamuje s posebnim pečatom na mesu. Organi užitninskega zakupa so opravičeni konfiskovati ne- štemplovano meso, ako bi tako našli na trgu. § 20 . Meso zaklane živine sme viseti v klavnici le do 11. pri¬ hodnjega dne, vendar pa zavod za isto ne prevzame poroštva. Loj, koža in vsi odpadki se morajo takoj po ogledu odstraniti iz klavnice. Meso odpeljevati dovoljeno je ves dan. Odpeljevati pa se sme le na vozovih, ki so pokriti s snažnimi plahtami. Prepove¬ dano je voznikom sedati na meso. § 21. čiščenje in izpiranje, klavnih prostorov ter snaženje hlevov preskrbuje zavod. 8 § 22 . Za izpiranje drobu, ki se ima vršiti v navlašč zato dolo¬ čenem prostoru, ni plačati nikake pristojbine. Dneve za izpiranje in red, po katerem pridejo na vrsto posamezni klavci, določa klavnično nadzorništvo. V izpiralnici drobu za govejo živino se greje voda v kotlih vsak torek in petek in vsak dan pred sejmom, če je ta dan praznik, pa dan poprej. V mali klavnici se v zimskem času voda greje ves dan; v dobi od l. aprila do konca septembra pa le po 2 uri na dan. § 23 . Prestopki proti temu splošnemu opravilnemu redu kaznu¬ jejo se z denarnimi globami do 100 kron. Izjave, ki jih z obzirom na dogodivše se prestopke teh določeb in splošnih zdravstvenih predpisov o pregledovanji živine in mesa store klavnični uradniki sklicevaje se na svojo službeno prisego, smatrajo se v smislu § 13. ces. ukaza z dne 20. aprila 1854. za dokazilne. Klavnične pristojbine. § 24 . A. Klavni n a Od bika, vola in krave. „ konja. „ teleta . „ prašiča. . . „ prašiča pod 20 leg . „ drobnice. „ kozliča in janjca. B. H levili na: Od goveda ali konja na dan.— K 20 v „ ostale živine.— „ <> ,. Prvih 24 ur se ne računi. 4 K — v 2 „ — „ 1 n ~ „ 1 „ 00 „, - * 80 „ - „ 80 9 C. O gl ednina. Oglednimi cele od zunaj vpeljane zaklane živine iznaša toliko, kolikor pod A. označena klavnina; od mesa v posameznih kosili pa se računi za kg po 6 vinarjev oglednine. D. Pristojbina za porabo tehtnice. Od goveje živine .— K 40 v „ prašiča in teleta .......... ,, 20 ,, „ drobnice .— „ 10 „ „ vsacih 100 kg mesa, slanine, loja, kož . . . ■— „ 8 „ Množina pod 100 kg računi se za celih 100%. Za vozove.— „ 40 „ E. Pristojbine za porabo klavnične ledenice računijo se za vse leto vkup in znašajo: a) za vsacega mesarja, ki vlaga goveje meso . . 10 K 80 v b) za vsacega prašičjega klavca ki vlaga meso ali salo.16 „ 80 „ c) za vsacega klavca telet ali drobnice . . . . la „ 60 „ d) od vsacega zaboja, ali čebra 1 meter širokega v štirjaški meri.4 „ — „ e) od vsacega zaboja ali čebra po 1 meter 30 cm širokega v štirjaški meri.8 „ — „ f) od vsacega zaboja ali čebra po 1 meter 60 cm širokega v štirjaški meri.10 „ — „ Zaboji ali čebri ne smejo biti čez 1 meter visoki, ker bi se sicer računila dvojna pristojbina. § 25. Klavnina, oglednina in pristojbine za ledenico plačujejo se proti potrdilu v naprej, hlevnina in pristojbina za tehtnico pa takoj po uporabi klavničnemu oskrbniku, kateri jih ima podanih mu predpisih zaračunavati. 10 Klavnična uprava. § 26 . Klavnična uprava obstoji: 1. iz ravnateljstva ; 2 . iz nadzorništva. V ravnateljstvo voli občinski svet iz svoje srede 3 člane, ki se imajo konstituovati pod predsedstvom županovim. Nadzorništvo obstoji: iz 2 uradnikov, in sicer: nadzornika in oskrbnika; potem iz vratarja in iz ponoč¬ nega osobja, katerega število je neomejeno. Nadzornika in oskrbnika imenuje občinski svet, pri čemer mu je pa nato paziti, da sta diplomovana živinozdravnika. Vra¬ tarja imenuje mestni župan; pomočno osobje pa so prepušča najemati od slučaja do slučaja klavničnemu nadzorniku proti nagradi, ki je navadna za težake. § 27. Določbe gledč namestitve klavničnih uradnikov in njihovih prejemkov obsežene so v službeni pragmatiki za uradnike mestne občine ljubljanske. § 28. Delokrog klavničnega ravnateljstva določa občinski svet, kateri daje tudi poslovne navode klavničnemu nadzorništvu. Notranji opravilni red. § 29. Vstop v klavnico dovoljen je le onim, katere k temu opra¬ vičuje obrt. Druge odrasle osobe smejo vstopiti le z dovoljenjem mestnega magistrata ali klavničnega nadzorništva. Vse stranke in osobe, ki pridejo v klavnico, naj si uže bode vsled svojega obrta ali kot obiskovalci, morajo se pokora¬ vati naredbam nadzorovalnih organov. 11 § 30. Tabak kaditi v klavnih prostorih, v hlevih, na ispah in v izpiralnici za drob, onesnaževati poslopja od znotraj ali od zunaj in pse s seboj jemati je strogo prepovedano. § 81 . Na klavnično dvorišče smejo se pripuščati le vozovi me¬ sarjev in klavcev, ki se imajo postaviti po ukazu klavničnega nadzorništva, vsekakor pa tako, da na nikak način ne ovirajo prometa. Izrečno je prepovedana hitra vožnja pri vhodu v klavnico. § 82 . Vodovodne naprave in razsvitljavo oskrbljuje klavnično nadzorstvo. § 33. Vrata in zid popisovati, mazati in poškodovati je prepo¬ vedano in ima dotičnik vsako na ta način storjeno škodo povrniti. § 84. Če kdo prestopi določbe tega opravilnega reda, ima ga klavnično nadzorništvo kaznovati z denarno globo 1 do 4 kron; če pa je prestopek silnejši, kaznuje ga mestni magistrat z denarno globo 4 do 20 kron, event. z zaporom 6 ur do 2 dni. Vsak tak večji prestopek obvezano je klavnično nadzorstvo naznaniti mostnemu magistratu v teku 24 ur. Od mestnega magistrata ljubljanskega dne 10. avgusta 1899. Župan: Ivan Hribar,