Stran 354. Kmetijstvo. Staro in vedno novo za gospodinje. V jedni zadnjih številk mlekarskega časopisa podaja slavni mlekarski strokovnjak Martiny sledeča zlata pravila za gospodinje in dekle, ki molzejo, pravila, ki bi morala stati udolbena na vsakih hlevskih vratih, pravila sicer stara po vsebini, vender pa nova glede izpolnitve pri našem ljudstvu, in zato jih tu z nova tiskamo z željo, da bi se utisnila v mnog spomin: 1. Preskušaj mokne krave vsak teden po enkrat na njih mlečnost in vsaj dvakrat na mesec določi množino tolšče v mleku. Vse krave, ki slabo molzejo, odstrani in redi le krave izborne mlekarice. 2. Krmi obilno in rabi le zdrava, za izdelovanje dobrega masla primerna krmila. 3. Skrbi zgodaj spomladi in v jeseni dolgo za zeleno krmo. Ako krmiš z zeljnatim perjem in repo, dodava] obilno prešanja, otrobov in turščice. 4. Sena in slame ne pokladaj nikoli med molžnjo ali kratko preje, ampak vedno še le po molži. 5. Skrbi za zdrav nastilj, ki ne sme biti nagnjit in trhlen. 6. V govejem hlevu bodi zrak čist in brez prahu. 7. Vime krav in vsa mlekarska posoda mora biti tako lepo čista, da se ne bo nikomur gnjusilo, napiti se mleka takoj iz golide ali dotakniti se kravjih sescev z usti. 8. Ravno tako navajaj posle, da bodo pri molži snažni, imeli čiste roke, čisto obleko itd. 9. Namolženo mleko urno iz hleva, če je moč ga takoj posnemi s centrifugo, če ne, ga pa vsaj v hladnem prostoru urno ohladi. 10. Uravnaj poizvajanje mleka, masla in tolstega sira tako (s pomočjo primernega obrejevanja krav), da dobiš največ masla v oktobru, novembru, decembru neposredno pred božičnimi prazniki, najmanj pa od maja do julija.