27 Gospodarske izkušnje. Kako upliva svitloba na surovo maslo. Na mlekarski razstavi v Monakovem razkazival je prof. dr. Soxhlet jako zanimivo, kako vpliva svetloba na surovo maslo ter časih pouzroči, da postane lojnato, gnecasto, cmokasto. Zvonaste posode štiri pokrivale so vsaka kose masla narejenega iz sladke smetane pod vplivanjem toplote 40°. Prva posoda je barvana rudeče, druga rumeno, tretja zeleno, četrta modro. Zrak prosto vhaja. Maslo pod prvimi tremi posodami je neizpremenjeno, pod četrto, modro, pa vse bledo ter lojnato in gnecasto. Iz tega posnema prof. dr. Soxhlet, da na maslo surovo najbolj uplivajo svet-lobini žarki modri in višnjevi, zelo malo pa rumeni in rudeči. Praktično porabljivi nauk iz povedanega je sledeči maslo in smetano je treba kolikor mogoče varovati zoper vplivanje modrih in višnjevih žarkov svet-lobinih in sploh zoper solnčno svetlobo, ker se njih v tej mnogo nahaja. Shramba za surovo maslo in smetano bodi mogoče temna. Kedar se oni dve mlekarski tvarini na prodaj stavite, treba ji je pokriti z zeleno rutico, kajti zelena barva zabranjuje škodljivo upli-vanje modrih in višnjevih žarkov. Na mlekarski razstavi v Monakovem so dokazali? 1. čisto surovo maslo, 8 dni tako izstavljeno solnčnim žarkom, da zraka nič ne vhaja, ostane neizpremenjeno 2. čisto surovo maslo, v plasteh V2 centimetra debelih, 8 ur pod vplivanjem solnca tako, da zrak vhaja, postane bledo, lojnato in gnecasto; 3. čisto surovo maslo v plasteh '/« centimetra debelih v temi ostane neizpremenjeno, če prav zrak vhaja.