Marxova teorija vrednosti in razredov - Kržan, Marko (knjige, 2019)
V knjigi Marko Kržan zgodovinsko in analitično obravnava problem transformacije vrednosti v produkcijske cene. Čeprav se zdi, da gre za razmeroma tehnično vprašanje, brez njegove rešitve ni mogoče prenesti Marxovih predpostavk o eksploataciji in reprodukciji iz prvih dveh knjig Kapitala na modele, ki vsebujejo vse nujne in zadostne pogoje obstoja kapitalističnega gospodarstva. Brez premostitve ostane razredno-sociološka teorija v najboljšem primeru ločena od ekonomske, v najslabšem pa mora biti opuščena. V knjigi so poleg Marxove predstavljene tri rešitve problema ter njihove kritike. Avtor na izviren način vzpostavlja povezavo med sociološko in ekonomsko razsežnostjo historičnega materializma. Najpomembnejša vrednost knjige je, da je z jasno in natančno razlago problematike protiutež njenim predstavitvam v učbenikih sociologije in (zgodovine) ekonomije, ki zaradi napačne opredelitve problema napačno razlagajo rezultate in s tem velik del bralstva, vsaj po mnenju avtorja, neutemeljeno odvračajo od marksistične misli.
Keywords: capitalism; kapitalizem; Marksistična ekonomska teorija; teorija vrednosti