OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić Avtorici alja Mihelčič in mag. gordana vulić Naslov Osnove poznavanja žganih pijač, priročnik s praktikumom Recenzent jan nosé Lektoriranje suzana gradič Oblikovanje Denis Brezovar Založil Biotehniški izobraževalni center Ljubljana Slika z naslovnice amazon. 2020. glencairn Crystal Whiskey glass, set of 2. https://www.amazon.com/glencairn-Whisky-glass-set-2/dp/B07s73YX8v (20. 1. 2020). Ljubljana, januar 2020 elektronska izdaja Url www.bic-lj.si/knjiznica-bic-ljubljana Kataložni zapis o publikaciji (Cip) pripravili v narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani COBiss.si-iD=303940352 isBn 978-961-6915-15-1 (pdf) Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 KazaLO vseBine 1 DEFINICIJA IN DELITEV ŽGANIH PIJAČ 6 2 PRIDOBIVANJE ŽGANIH PIJAČ 7 2.1 FeRMenTaCija 7 2.2 DesTiLaCija 8 2.2.1 Destilacija v kotlu 9 2.2.2 stolpna destilacija 10 2.3 zORenje 10 3 DEGUSTACIJA IN OCENJEVANJE ŽGANIH PIJAČ 14 4 PREDSTAVITEV IN OPIS IZBRANIH VRST ŽGANIH PIJAČ 18 4.1 ŠKOTsKi visKi 18 4.2 iRsKi visKi 19 4.3 aMeRiŠKi visKi 20 4.4 vODKa 21 4.5 gin 22 4.6 TeKiLa 24 4.7 RUM 25 4.8 KOnjaK 27 5 PRAKTIKUM: UGOTAVLJANJE SENZORIČNIH LASTNOSTI ŽGANIH PIJAČ 28 5.1 ŠKOTsKi visKi 30 5.2 iRsKi visKi 34 5.3 aMeRiŠKi visKi 38 5.4 vODKa 42 5.5 gin 46 5.6 TeKiLa 50 5.7 RUM 54 5.8 KOnjaK 58 5.9 UgOTOviTve 58 5.9.1 Škotski viski 62 5.9.2 irski viski 63 5.9.3 ameriški viski 64 5.9.4 vodka 65 5.9.5 gin 65 5.9.6 Tekila 66 5.9.7 Rum 67 5.9.8 Konjak 69 6 LITERATURA IN VIRI 70 OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić KazaLO sLiK slika 1: Fermentacijski kotel 7 slika 2: Fermentacijski kotli viskija 7 slika 3: prikaz destilacije 8 slika 4: Bakreni kotli 9 slika 5: stolpni destilator 10 slika 6: zorenje žgane pijače v hrastovem sodu 11 slika 7: izhlapevanje žgane pijače 12 slika 8: prikaz zorenja žgane pijače v lesenem sodu 12 slika 9: Razlika 1. in 4. polnjenja destilata iz lesenega soda 13 slika 10: Različni tipi lesenih sodov 13 slika 11: Različna velikost lesenih sodov 13 slika 12: standardni isO kozarec 14 slika 13: Kozarec tulipan oblike na peclju 14 slika 14: Kozarec tulipan oblike na peclju 14 slika 15: Kozarec glencairn 14 slika 16: Točka, kjer se ustvari aroma 15 slika 17: Štirje osnovni okusi 15 slika 18: Degustiranje žganih pijač 16 slika 19: Regije škotskih viskijev 18 slika 20: Obračanje ječmena v sušilnici 18 slika 21: irski viskiji 19 slika 22: žganje lesenih sodov 20 slika 23: žganje lesenih sodov 20 slika 24: The Lincoln Country process 21 slika 25: Filtriranje vodke skozi kamene strele 22 slika 26: Filtriranje vodke skozi lava kamne 22 slika 27: Kotli za destilacijo gina 23 slika 28: Kotli v hendrick destilarni 23 slika 29: ''Carter-head still'' kotel v hendrick destilarni 23 slika 30: prostor za zelišča 23 slika 31: pobiralec modre agave ''el jimador'' 24 slika 32: pečenje ''pinj'' sredice agave 25 slika 33: Mletje pečenih agav s kamnitimi kamni 25 slika 34: pobiranje sladkornega trsa 26 slika 35: stiskanje sladkornega trsa 26 slika 36: Belo grozdje Ugni Blanc 27 slika 37: Kotli za destilacijo konjaka ''Charentais'' 27 slika 38: Obrazec za ocenjevanje senzoričnih lastnosti žganih pijač 28 slika 39: Kolo arom 28 slika 40: glenfiddich 15 Year Old 30 slika 41: sistem solera 30 slika 42: Monkey shoulder 32 slika 43: Redbreast 12 Year Old 34 slika 44: Tullamore Dew standard blend 36 Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 slika 45: gentleman jack Tennessee 38 slika 46: Woodford Reserve Bourbon 40 slika 47: Finlandia Classic 42 slika 48: Šestvrstični in dvovrstični ječmen 42 slika 49: Finlandia grapefruit 44 slika 50: Finsbury gin 46 slika 51: hendrick's gin 48 slika 52: pepe Lopez gold Tequila 50 slika 53: herradura plata Tequila 52 slika 54: havana Club añejo 3 años 54 slika 55: el Dorado 15 Year Old 56 slika 56: hennessy v.s. Cognac 58 slika 57: Martell v.s.O.p. Cognac 60 slika 58: profil viskija glenfiddich 15 Year Old 62 slika 59: profil viskija Monkey shoulder 62 slika 60: profil viskija Redbreast 12 Year Old 63 slika 61: profil viskija Tullamore Dew 63 slika 62: profil viskija gentleman jack 64 slika 63: profil viskija Woodford Reserve 64 slika 64: vodka - kolo arome 65 slika 65: gin – kolo arome 65 slika 66: profil gina hendrick's 66 slika 67: Tekila – kolo arome 66 slika 68: profil tekile herradura plata 67 slika 69: profil ruma havana Club añejo 3 años 67 slika 70: profil ruma el Dorado 15 Year Old 68 slika 71: profil ruma el Dorado 15 Year Old 68 slika 72: profil konjaka hennessy v.s. 69 slika 73: profil konjaka Martell v.s.O.p. 69 KazaLO pRegLeDniC preglednica 1: Besedišče za opis vonjev žganih pijač 17 pOMen znaKOv prostor za zapiske Razlaga OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić 1 DeFiniCija in DeLiTev žganih pijač Definicija žgane pijače je zapisana v pravilniku o žganih pijačah (2003, člen 8): »žgana pijača je alkoholna pijača s posebnimi organoleptičnimi lastnostmi, namenjena za 6 pitje, ki ima najmanjšo vsebnost alkohola 15 vol. %, razen v primeru jajčnega likerja, ki ima najmanjšo vsebnost alkohola 14 vol. %, in je izdelana: 1. neposredno z destilacijo naravno fermentiranih izdelkov oziroma z maceracijo rastlinskih snovi oziroma dodatkov arom, sladkorjev ali drugih izdelkov za sladkanje oziroma drugih kmetijskih proizvodov, dodanih alkoholu, destilatu oziroma žganim pijačam ali 2. z mešanjem žgane pijače z: – eno ali več drugih vrst oziroma kategorij žganih pijač, – alkoholom, destilatom ali žganjem, – eno ali več alkoholnimi pijačami, – eno ali več drugimi pijačami.« žgane pijače delimo na (žgane pijače 2019): Naravna žganja • sadna žganja • žganja iz grozdja Likerji • specialna naravna žganja • sladki • grenki • specialni ŽGANE Močne PIJAČE alkoholne pijače • viski • gin • vodka Druge alkoholne pijače • rum • gazirane likerske pijače • brendi • desertne likerske pijače • tekila • ... Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 2 pRiDOBivanje žganih pijač v nadaljevanju so predstavljeni in opisani postopki pridobivanja žgane pijače. Opisani so postopki fermentacije, destilacije in zorenja žgane pijače. 2.1 FeRMenTaCija 7 proces fermentacije je naravni postopek, kjer se s pomočjo kvasovk sladkor spremeni v alkohol. spremembi sladkorja v alkohol pravimo alkoholno vrenje ali alkoholna fermentacija. žgane pijače pridobivamo z destilacijo naravno fermentiranih surovin, ki vsebujejo sladkor ali škrob. alkoholno vrenje je proces, ki ga povzročajo dodane kvasovke. Kvas je organska snov, ki jo sestavlja ena ali več vrst glivic kvasovk. Te glivice proizvajajo encime, ki povzročajo vretje ali fermentacijo. Med fermentacijo nastane alkohol, sproščata pa se toplota in CO2. žita, ki jih uporabljajo za fermentacijo, so po navadi: kaljen ječmen, koruza, rž in pšenica (Kranjec 2019). slika 1: Fermentacijski kotel slika 2: Fermentacijski kotli viskija vir: jingde 2019 vir: Luening 2018a poznamo različne vrste destilatov glede na surovine: iz sadja, iz žita in rastlinske destilate. DELITEV DESTILATOV Destilati iz žita (viski, vodka = lahko tudi iz krompirja in podobno, Rastlinski destilati gin = žito je lahko kot osnova, ni pa pravilo) (rum, tekila) Destilati iz sadja (destilati iz grozdja − konjak, armanjak, brendy, vinjak, grappa ipd., destilati iz drugega sadja − sadna žganja, kalvados, slivovka, viljamovka ipd.) OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić 2.2 DesTiLaCija Destilacija je postopek ločevanja zmesi tekočin na osnovi različnih vrelišč. alkoholno drozgo, ki vsebuje nizek odstotek alkohola, ločimo od ostankov surovine in vode z destilacijo. Bistvo 8 postopka je, da se zaradi različnih vrelišč voda in alkohol uparita pri različnih temperaturah. v posebno oblikovanih kotlih se alkoholni hlapi ločijo od vodnih in tako nastane tekočina z višjo vsebnostjo alkohola. PROCES LOČEVANJA ALKOHOLA OD VODE Alkoholi prehajajo v plinasto stanje pri 78,5 °C. Voda prehaja v plinasto stanje pri 100 °C. slika 3: prikaz destilacije vir: Distillation 2019 z destilacijo, ki poteka v treh fazah oziroma tokih, dobimo brezbarven in nevtralen surov destilat. Destilacijo lahko razdelimo na tako imenovane faze: ‘’glavo’’, ‘’srce’’ in ‘’rep’’. Ko tekočina v destilatorju doseže približno 64,7 °C, začne najprej izparevati metanol, ki pa je nezaželen. “glavo“ ali prvi tok destilacije tako predstavlja metanol, ki ga zavržemo, ker je človeku strupen. Ko se temperatura dvigne na 78,5 °C, dobimo etanol, tako imenovano ‘’srce’’ ali srednji tok, ki predstavlja naš destilat. Destilacija mora čim dlje potekati v tem temperaturnem območju, da dobimo čim več želenega etanola. etanol je glavna sestavina žganih pijač. Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 Ko etanola začne primanjkovati, začnejo izparevati višji alkoholi. To predstavlja ‘’rep’’ ali zadnji tok destilacije, ki ga moramo zavreči (Rajher 2016, 84). 2.2.1 Destilacija v kotlu 9 poznamo dva načina destilacije. prvi je destilacija v kotlu (angl. Pot still), to je tradicionalni način destiliranja. Destilacija poteka v bakrenih kotlih, saj je baker dober prevodnik toplote. v spodnjem delu kotla se kuha fermentirana drozga. Ker ima alkohol nižjo točko vrelišča kot voda, začne prvi izparevati v obliki pare. hlapi potujejo skozi vrat oblike labodjega vratu ter dosežejo bakreno cev v obliki spirale, ki je pritrjena na kondenzator. Tukaj se para kondenzira v tekočino. po prvi destilaciji dobimo tekočino imenovano ‘’low wines’’, ki ima od 25 vol. % do 30 vol. % alkohola. nato to tekočino z nizko vsebnostjo alkohola destilirajo še enkrat. po drugi destilaciji je v končnem destilatu okrog 70 vol. % alkohola, ki ga nato razredčijo z destilirano vodo. Ta postopek se imenuje redčenje. sam destilat je čist in brez barve. nekatere alkoholne pijače destilirajo še tretjič. največkrat se destilacija izvaja v bakrenih kotlih ter uporablja za izdelavo viskija, tekile in ruma (Broom 2014, 50–51). slika 4: Bakreni kotli vir: Balaji 2019 OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić 2.2.2 stolpna destilacija Drugi način destilacije se imenuje kontinuirana destilacija (angl. Column still), ki poteka v stolpnem destilatorju. To je hitra in moderna metoda destiliranja. Drozga se destilira do 10 industrijsko maksimalne stopnje alkohola, do 95,6 vol. %. Kontinuirana destilacija se uporablja za industrijsko in masovno komercialno proizvodnjo alkohola. Destilacija poteka v dveh visokih stolpih, ki sta narejena iz nerjavnega jekla. v prvem stolpu, ki mu pravimo analizator, so cevi z vodnimi hlapi oziroma paro, ki potiskajo alkoholno prevrete in segrete surovine proti cevi, ki je na vrhu. Ta pa je povezana z drugim stolpom, ki se imenuje rektifikator. najboljše kakovosti je srednji tok, ki ga uporabljamo za žgane pijače. na vrhu stolpa je glava destilacije, na koncu stolpa pa rep destilacije. Kontinuirana destilacija se uporablja za izdelavo nevtralnih žganj, kot so vodka, gin in beli rum (Broom 2014, 52). slika 5: stolpni destilator vir: alibaba 2019 2.3 zORenje poznamo primarne, sekundarne in terciarne arome. Primarne so tiste arome, ki jih najdemo v nepoškodovani grozdni jagodi ali žitu. Sekundarne arome so tiste, ki nastajajo med alkoholno fermentacijo z delovanjem tako kvasovk kot tudi bakterij. na formiranje aromatičnih spojin med fermentacijo vplivajo kvasovke in fermentacijske razmere. To so: temperatura, vrednost ph, koncentracija CO2 in sestava žitne drozge. arome se lahko ustvarijo pri samem vrenju ali zaradi prisotnosti drugih Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 mikroorganizmov. Te snovi so pomembnejše za senzorično kakovost žgane pijače, saj dajejo značaj posamezni pijači. Terciarnim aromam pravimo tudi zorilne arome. nastanejo zaradi kemijskih reakcij 11 med dolgotrajnim zorenjem v lesenem sodu, inoksnih tankih ali sami steklenici. Med zorenjem v leseni posodi potekajo številne interakcije med lesom in žgano pijačo. Dogajajo se kemijske, fizikalne in senzorične spremembe alkoholne pijače. Med samim procesom zorenja se raztapljajo snovi iz lesa v žgani pijači. Tanini ali čreslovine so rastlinske polifenolne spojine grenkega in trpkega okusa, ki se sproščajo iz soda. slika 6: zorenje žgane pijače v hrastovem sodu vir: Wine Lover 2018 poteka tudi oksidacija, saj pride pijača v stik s kisikom. primarne arome se spreminjajo v terciarne z oksidacijo pod vplivom zraka, ki spreminja nežne arome v težje. Tudi podnebje (klima) in prostor, kjer so postavljeni leseni sodi, vplivata na spremembe destilata. Med staranjem prihaja do izhlapevanja destilata skozi lesene pore lesa. v toplem okolju destilat hitreje hlapi in temu pravimo dihanje sodov ali ‘’angel share’’. staranje (zorenje) v lesenih sodih prispeva k nastanku zaželenih senzoričnih lastnosti destilatov. Les prinaša specifične lesne vonje po hrastovini in vanilji, kasneje se pojavijo vonji usnja, cigare in temne čokolade. s staranjem v lesenih sodih destilati izgubijo ostrino in močan vonj, pridobijo pa mehkejši, boljši okus. žgane pijače so po destilaciji brezbarvne, z zorenjem v sodu pa spreminjajo barve od svetlorumene, zlatorumene, jantarne do temnorumene in rjave. OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić 12 slika 7: izhlapevanje žgane pijače vir: What is 2016 za optimalno zorenje žgane pijače v lesenem sodu so pomembni različni dejavniki: • izbira lesa (vrsta in poreklo lesa, obdelava lesa), • različne velikosti lesenih sodov (mali sodi barik, srednji ali veliki sodi), • starost sodov (novi sodi ali pa že večkrat uporabljeni sodi) o ex bourbon (ameriški beli hrast) o evropski hrast (šeri, port, madeira, rum, marsala, bordeaux ...), • čas zorenja (nekaj mesecev ali nekaj let), • različni prostori za zorenje. slika 8: prikaz zorenja žgane pijače v lesenem sodu vir: Luening 2018b Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 13 slika 9: Razlika 1. in 4. polnjenja destilata iz lesenega soda vir: lastni 2018 pri nekaterih žganih pijačah je zakonsko določeno, koliko časa in v katerem lesenem sodu se mora pijača starati. za viski, težje rume in konjak pa je potrebno dolgotrajno zorenje v lesenih sodih, da dobijo svoj značaj. za razliko od njih pa nekaterih žganih pijač nikoli ne zorimo. za lažje rume, tekile, vodke in gine zorenje ni potrebno (Rajher 2016, 106–108). slika 10: Različni tipi lesenih sodov vir: Kinsman 2017 slika 11: Različna velikost lesenih sodov vir: vigneron 2016 OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić 3 DegUsTaCija in OCenjevanje žganih pijač Degustiranje žganih pijač se precej razlikuje od degustacije drugih nižje alkoholnih pijač. Kakovost žgane pijače je odvisna od kakovosti surovine, alkoholne fermentacije, postopka destilacije, zorenja in dodelave žganja. 14 za degustiranje žgane pijače lahko uporabimo kozarec oblike tulipana. priporočljivo je, da med samim degustiranjem kozarec pokrijemo z ustreznim pokrivalom. Tako zadržimo vse arome, ki so v alkoholni pijači. slika 12: standardni isO slika 13: Kozarec slika 14: Kozarec slika 15: Kozarec kozarec tulipan oblike na peclju tulipan oblike na peclju glencairn vir: Co-Ordination 2018 vir: Urban Bar 2019 vir: Riedel 2019 vir: eBay 2019 prostor, v katerem se bomo lotili degustacije, naj bo svetel, brez hrupa in močnih vonjav. izogibamo se osebni uporabi močno dišečih kozmetičnih sredstev. poskrbimo torej, da ne nosimo močnega parfuma in si rok nismo umivali z zelo dišečim milom. izogibamo se kajenju neposredno pred degustacijo. Degustiranje in senzorična analiza zahtevata koncentracijo, zato se izogibamo motnjam zaradi hrupa in prisotnosti tujih vonjev. za opisovanje senzoričnih lastnosti destilatov uporabljamo številne deskriptorje, ki so razdeljeni na: sadne značilnosti, cvetlične značilnosti, začimbne značilnosti, rastlinske značilnosti, oreščkaste značilnosti, sladkaste značilnosti in značilnosti po lesu (preglednica 1). na začetku opazujemo videz žgane pijače. Ocenjujemo bistrost, barvo ter viskoznost. pri bistrosti opazujemo ali je žgana pijača bistra, meglena ali motna. žgana pijača je lahko motna, če ni bila filtrirana. pri barvi opazujemo intenzivnost ter odtenek barve. pri viskoznosti žgane pijače opazimo Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 ‘’alkoholne solzice’’, ki kažejo na vsebnost alkohola etanola. pri žgani pijači bodo alkoholne solzice izrazite in počasne, kar pomeni, da je žgana pijača močno alkoholna. pri vonju je potreben trening. Lahko zaznamo veliko vonjav, zelo malo pa jih prepoznamo. 15 Ocenjujemo intenzivnost ter vrsto vonja. aroma se ustvari, ko z nosom in usti istočasno zaznavamo oziroma vonjamo alkoholno pijačo. slika 16: Točka, kjer se ustvari aroma vir: perrone 2011 slika 17: Štirje osnovni okusi vir: zorina 2014, prosojnica 13 OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić pri okušanju zaznamo štiri osnovne okuse: sladko, kislo, grenko in slano. Obstajata pa tudi dva sodobna okusa. Okus umami ali slastnost ter kovinski okus (Rajher 2016, 231). na otip bomo v ustih čutili gladkost alkoholne pijače, saj so v žgani pijači višji alkoholi. pozorni smo 16 tudi na pookus pijače − koliko časa ostane okus pijače v ustih. v kozarec ne dodajamo kocke ledu, saj ta ‘’stisne’’ molekule v pijači ter prepreči aromam, da bi se sprostile. žgane pijače predčasno ne ohlajamo v hladilniku, destilat naj bo na sobni temperaturi od 20 °C do 24 °C. če alkoholna pijača vsebuje več kot 50 vol. % alkohola, ji lahko dodamo nekaj kapljic vode, da razredčimo destilat na nižji odstotek alkohola. Dodajanje vode pomaga tudi pri sproščanju arom. Ob vonjanju destilata se izogibamo inhaliranju. spodnji rob kozarca nežno naslonimo na zgornjo ustnico in z rahlo priprtimi usti počasi povonjamo pijačo. Kozarec premikamo od leve do desne nosnice. naredimo prvi manjši požirek, ki si ga poskušamo zapomniti, saj bo to naše vodilo. naredimo drugi večji požirek, ki naj zaokroži po celotni ustni votlini tako, da potuje po vsej paleti okusov. Ob tem poskušamo imeti nekoliko priprta usta, da izpustimo alkoholne hlape ven. pozorni smo na ravnovesje okusov med ‘’začetkom in koncem pijače’’, ko je v ustih. nikoli ne naredimo zaključka, dokler pijače nismo poizkusili vsaj tretjič ali četrtič. vedno smo ‘’pošteni sami s sabo’’ glede končne ugotovitve, in ko ne moremo več razlikovati med različnimi vrstami žganja, odnehamo s senzorično analizo. pomembno je, da med samo degustacijo pijemo dovolj vode (Rajher 2016, 230). slika 18: Degustiranje žganih pijač vir: lastni 2018 Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 preglednica 1: Besedišče za opis vonjev žganih pijač 1. stopnja: 1. stopnja: 3. stopnja: nakazovanje usmeritve nakazovanje usmeritve natančno opisovanje cvetlični cvetlični cvetovi pomaranč, vrtnic, vijolic, geranij 17 začimbni začimbni nageljnove žbice, poper, janež, muškat citrusni pomaranče, grenivke, limone jagodni maline, jagode, ribez sadni češnje, marelice, hruške, jabolka sadni tropski ananas, banane, mango posušeno sadje rozine, suhe smokve, suhe slive estrski bonboni, estri sveži evkaliptus, poprova meta travnati travnati, zeljnati, po beluših rastlinski po fižolu semena soje, stročji fižol, olive po posušenem po senu, slami, čaju, tobaku po oreških po oreščkih mandlji, lešniki, orehi sladkast karamel med, melasa, kakav, čokolada, vanilja fenolni fenoli, vanilja, po hrastu lesnat po smoli po cedri, po sodu po ožiganju po dimu, opečencu, kavi po zemlji po prahu, po gobi po zemlji plesnivi po plesni, po plesnivem zamašku alkoholni pekoč, po žganju po patoki višji alkoholi, zadnji tok, po milu kemični petrolejski plastika, bencin, katran žvepleni bekser, merkaptan, sO2 po papirju po filtru, kartonu, kredi oksidiran aldehidni acetaldehid (etanal), ton šerija, po zraku po kvasu kvasovke, drožni bokser, droži po kislem kis, propionska kislina mikrobiološki po mlečnem kislo zelje, maslenomlečni ton živalski po konjskem znoju, miševina, konjski hlev vir: Rajher 2016, 231 OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić 4 pReDsTaviTev in Opis izBRanih vRsT žganih pijač 4.1 ŠKOTsKi visKi vsem viskijem je skupno to, da so destilati različnih fermentiranih žitnih drozg. v gelščini beseda viski pomeni “voda življenja”. na Škotskem mu pravijo whisky, na irskem pa whiskey. 18 Da viski opredelimo kot škotski viski, moramo glede na zakonodajo upoštevati naslednja pravila. za proizvodnjo škotskega single malt viskija smemo uporabljati samo 100-odstoten ječmenov slad, vodo in kvas. Fermentacija se lahko dogaja zgolj z dodajanjem kvasa. Končni destilat lahko vsebuje največ 94,8 vol. % alkohola. Škotski viski se mora starati v hrastovih sodih, ki ne presegajo 700 litrov prostornine, v trošarinskih skladiščih na Škotskem. v hrastovih sodih se morajo starati minimalno tri leta. Končni proizvod ne sme vsebovati nobenih drugih dodatkov razen vode in čistega e150a, kar je oznaka aditiva (karamelna barva). Destiliran in ustekleničen mora biti na Škotskem. Škotski single malt viski je tradicionalno dvakrat destiliran in vsebuje najmanj 40 vol. % alkohola. poznamo tudi grain viski, ki je lahko iz kateregakoli drugega žita in je običajno destiliran po principu kontinuirane destilacije. Škotski viski pridobivamo tako, da ječmen namočimo v studenčnici, zatem ga razgrnemo po ravni površini sušilnice ter ga obračamo, da začne kliti. iz vlažnih ječmenovih kalčkov pripravimo slad, ki temelji na izbiri šote. Šoto v destilarnah kurijo pod tlemi lesenih sušilnic. Dim šote da ječmenu in kasneje viskiju namreč okus po šoti. ječmen nato še očistimo in zdrobimo. slika 19: Regije škotskih viskijev slika 20: Obračanje ječmena v sušilnici vir: ace spirits b. l. vir: The Balvenie Distillery b. l.b poznamo več tipov škotskih viskijev (Ridley, smith 2013, 43–44): • Single malt pomeni, da je viski narejen iz ječmenovega sladu, ki je lahko sušen s šoto, v eni sami destilarni in destiliran po načinu destilacije v bakrenih kotlih. Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 • Single grain pomeni, da je destiliran v eni sami destilarni, vendar lahko poleg vode in ječmenovega sladu vsebuje še druge žitarice, ki so lahko nekaljene. po navadi je destiliran po načinu stolpnega destilatorja. • Blended malt scotch pomeni mešanico dveh ali več viskijev single malt iz dveh ali več destilarn. 19 • Blended grain scotch pomeni mešanico dveh ali več viskijev single grain iz dveh ali več destilarn. • Blended scotch pomeni mešanico enega ali več viskijev single malt z enim ali več viskijev single grain. Osnova so torej različno zorjeni žitni viskiji, z viskiji single malt pa ustvarjajo sloge in okuse. 4.2 iRsKi visKi pri irskem viskiju je značilno, da ga tradicionalno destilirajo trikrat ter ječmenovega sladu skoraj nikoli ne sušijo s šoto, kajti pod tlemi sušilnice kurijo premog. Tako ima irski viski nekoliko mehkejši okus v primerjavi z dimljenimi, zemeljskimi značilnostmi, ki so skupne nekaterim škotskim viskijem. Obstajajo pa izjeme. za destilacijo po navadi uporabljajo precej večje bakrene kotle, kar vpliva na hitrost izparevanja. irska zakonodaja navaja, da mora biti njihov viski destiliran in minimalno zorjen tri leta na irskem. irci niso omejeni glede predpisov, v katerem sodu morajo starati viski. njihova značilnost je pridelava viskija pot still. Delitev škotskega viskija po Brown (1996, 54–55): • Single pot still pomeni, da za fermentacijo uporabljajo kombinacijo surovega ječmena, ki ni kaljen, in kaljenega ječmena. Razmerje je okoli 30 % nekaljenega ječmena in 30 % kaljenega ječmena. preostalih 40 % je po izbiri destilarne. Destiliran je po načinu destilacije v bakrenih kotlih. • Single malt pomeni, da je viski narejen iz kaljenega ječmena, ki ni dimljen. Destiliran je trikrat po načinu destilacije v bakrenih kotlih. • Blended irish viski je mešan viski iz destilacije v bakrenih kotlih in stolpne destilacije. • Irish grain pomeni, da je bil viski destiliran po načinu stolpne destilacije. pri žitni sestavi viskija prevladujejo koruza, pšenica ali mešanica žitaric. slika 21: irski viskiji vir: alindahao 2016 OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić 4.3 aMeRiŠKi visKi pri ameriškem viskiju poznamo tri tipe: viski bourbon, viski tennessee in rženi viski. Obstajata pa tudi koruzni in pšenični viski. 20 viski bourbon je nacionalni proizvod združenih držav amerike in ga lahko proizvajajo kjer koli v severni ameriki. viski mora biti proizveden s pogojem, da ima minimalno 51 % koruze v žitni mešanici. preostalo lahko predstavlja pšenico ali rž in kaljen ječmen. viski mora biti destiliran do največ 80 vol. % alkohola in staran najmanj dve leti v sveže ožganih ameriških belih hrastovih sodih. sodi morajo biti ožgani ravno toliko, da se lesne pore odprejo, ter da se karamelizira lesni sladkor. Les ne sme predolgo goreti. Tradicionalna žitna drozga viskija bourbon je sestavljena iz 75 % koruze, 10 % ječmena in 15 % rži. je najpopularnejša kategorija ameriškega viskija, še vedno ga največ proizvedejo v Kentuckyju (Brown 1996, 60). slika 22: žganje lesenih sodov slika 23: žganje lesenih sodov vir: sommers 2019 vir: The Balvenie Distillery b. l.a viski tennessee je po proizvodnji enak viskiju bourbon. Razlika je v tem, da je viski tennessee regionalno omejen na zvezno državo Tennessee. njegova značilnost je tudi to, da se pri proizvodnji viskija uporablja ''The Lincoln Country Process'' . v tem procesu se svež destilat filtrira in mehča s počasnim pronicanjem skozi debelo plast oglja, narejenega iz sladkega javorjevega lesa. največji proizvajalec viskija tennessee je jack Daniel's. pri svoji žitni drozgi uporablja kar 80 % koruze (Brown 1996, 68). Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 21 slika 24: The Lincoln Country process vir: jack Daniel Distillery 2019 Rženi viskiji so bili znani po tem, da so bili močnega okusa, poprasti in nekoliko pekoči. Te okuse dobijo zaradi velike vsebnosti rži v žitni drozgi. Rženi viski je bil začetnik ameriškega viskija, saj so na severu lažje vzgajali rž kot pa druge žitarice. po prohibiciji je šel iz mode, saj so ljudje začeli posegati po slajšem in bolj pitnem viskiju bourbon. Danes se vrača v velikem valu, saj so destilarji z boljšimi metodami proizvodnje in staranja ustvarili izjemne proizvode. zakonsko določilo pri rženem viskiju velja, da mora vsebovati 51 % rži v svoji žitni mešanici ter se ne sme destilirati nad 80 vol. % alkohola. starati se mora v sveže ožganih hrastovih sodih (Brown 1996, 59). 4.4 vODKa Vodka je ena največjih kategorij žganja na svetu. je najbolj nevtralna alkoholna pijača in prav zato je še vedno ena najpopularnejših pijač. Tradicionalno je vodka destilat fermentirane žitne drozge ali krompirja. Lahko pa je destilat vsakega pridelka, ki vsebuje sladkor ali škrob. Danes vodko destilirajo tudi iz sladkornega trsa, soje, riža, melase, sadja ali rdeče pese. vodka je največkrat destilirana v stolpnem destilatorju, in sicer med 95 vol. % in 96 vol. % alkohola. po zakonodaji mora biti glede na državo izvora razredčena na določen odstotek alkohola. v Evropi jo razredčijo na 37,5 vol. % alkohola, v Ameriki pa na 40 vol. % alkohola. veliki večini vodk je skupen tehnični postopek filtracije in mehčanje destilata. To poteka s snovmi, kot so aktivno oglje, apnenec, diamant ali kamena strela (Knorr 2010, 12). vodke po navadi ne zorimo v lesenih sodih. OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić 22 slika 25: Filtriranje vodke skozi kamene strele slika 26: Filtriranje vodke skozi lava kamne vir: augustine 2016 vir: augustine 2016 v osnovi poznamo sledeče vrste vodk: • Value vodka je cenovno najdostopnejša in nižje kakovosti. • Premium vodka je srednjega cenovnega razreda in boljše kakovosti. • Super in ultra premium vodka sta najvišjega cenovnega razreda. po navadi gre za posebne postopke destilacije ter skrbno izbrane surovine in marketinško močno podprte kampanje. Lahko je tudi kombinacija stolpne destilacije in klasične destilacije v bakrenih kotlih, kar doda žganju nekoliko več karakterja. poznamo tudi vodke z okusom in likerje na osnovi vodke. To so proizvodi, ki se jim dodajajo arome in lahko vsebujejo tudi sladkor. Likerji imajo med 22 vol. % in 25 vol. % alkohola (Knorr 2010, 10). 4.5 gin Gin je žgana alkoholna pijača, ki mora po zakonodaji pri svoji izdelavi vsebovati brinove jagode. najnižja alkoholna stopnja je lahko 37,5 vol. % alkohola. glede na proizvajalca lahko gin v svoji sestavi poleg brinovih jagod vsebuje veliko drugih začimb, zelišč, korenov, lubij, citrusov, zelenjave in sadja. To so na primer koriander, kardamom, lupine citrusov, poper, hmelj, kurkuma, ingver, limonska trava, sladki koren in tako dalje. je ena najbolj priljubljenih pijač barmanov zaradi svoje kompleksne arome in palete okusov, ki jih ponuja. Mešanica začimb se dodaja v eni od faz procesa destilacije − odvisno od proizvajalca in tipa samega gina. pogosto se vse sestavine predhodno macerirajo v visokoodstotnem alkoholu, ki se nato enkrat destilirajo. poznamo tudi gine, ki so mešanica ''hlapne'' in ''macerirane'' destilacije zelišč. zelišča v enem procesu obda samo vroča para, da ekstrahirajo vse svoje aromatične spojine in olja, v drugem pa so zelišča še vedno macerirana oziroma prevreta. Končni destilat se nato razredči z destilirano vodo toliko, da dobimo želeno končno stopnjo alkohola. nekatere gine tudi starajo. Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 23 slika 27: Kotli za destilacijo gina slika 28: Kotli v hendrick destilarni vir: inka Larissa 2015 vir: The hendrick's gin Distillery 2019 zakonsko imamo določene štiri tipe gina: žganje z okusom brina, gin, gin London Dry in destiliran gin. Razlikujejo se v postopku priprave. glede na sestavine v samem destilatu danes ločimo gin London Dry in gin New Western Style (Terziotti, Dàlberto 2017, 16–17): • »London Dry« je oznaka kakovosti. pomeni, da mora gin vsebovati vse naravne sestavine, po destilaciji pa ne smejo dodati nobenih dodatkov arom ali barvil. Med destilacijo lahko dodajo samo naravna zelišča. pri teh ginih prevladuje okus brina. • »New Western Style« gini so se začeli razvijati v 21. stoletju ter se še danes razvijajo z gibanjem butičnih žganih pijač. značilno za ta novi slog gina je, da niso v ospredju brinove jagode, temveč je večji poudarek na drugih zeliščih. Še vedno morajo vsebovati brinove jagode, le njihov okus ni nujno prevladujoč. slika 29: ''Carter-head still'' kotel slika 30: prostor za zelišča v hendrick destilarni vir: singer 2010 vir: singer 2010 OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić 4.6 TeKiLa Tekila je žgana pijača, narejena iz rastline modre agave. je nacionalna pijača iz Mehike, ki jo lahko proizvajajo v jaliscu in določenih občinah v Mehiških zveznih državah: 24 guanajuato, Michoacàn, nayarit in Tamaulipas. poreklo izvora je mesto Tequila v mehiški zvezni državi jalisco. Modra agava raste pod različnimi pogoji visokogorja, nižavja, različne prsti in mikroklime. Rastlino se kultivira oziroma pobere med osmimi in desetimi leti starosti, kar je eden od razlogov za sorazmerno visoko ceno končnega proizvoda. najbolj znani področji, ki vplivata na okus tekile, sta Los Altos, kar pomeni visokogorje, in El Valle, kar pomeni nižavje. Rastline, ki rastejo v visokogorju, so večje rastline z večjo sladkostjo v aromi in okusu. Rastline, ki rastejo v nižavju, so manjše rastline z bolj herbalnimi, začinjenimi in zemljastimi notami. Obdelovanje in žetev modre agave je še vedno popolnoma ročno delo. pobiralci agave se imenujejo el jimadorji in imajo poglobljena družinska znanja o tem, kako z rastlino ravnati in jo na koncu posekati. s posebnim nožem pobiralci ločijo liste od sredice rastline, ki ji pravimo pinje. slika 31: pobiralec modre agave ''el jimador'' vir: Woods 2013 Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 25 slika 32: pečenje ''pinj'' sredice agave slika 33: Mletje pečenih agav s kamnitimi kamni vir: scott 2016 vir: Kymberkymber 2017 pinje nato pečejo v pečicah, da se rastlina karamelizira. s karameliziranjem delno poudarijo značilnosti agave. pečene sredice nato z velikimi kamnitimi kolesi zmeljejo v pulpo. sok agave ločijo od pulpe, ki se nato natoči v fermentacijske inoksne tanke ali tradicionalne lesene sode. nizkoalkoholni agavin mošt se po navadi dvakrat destilira. najpogosteje je tekila ustekleničena na 38 vol. % alkohola, v zakonodaji pa dovoljujejo od 31 vol % do 55 vol. % alkohola. poglavitni kategoriji tekile sta mixto in 100-odstotna agava. 100-odstotna agava je proizvedena s samo modro agavo, medtem ko mora mixto vsebovati 51 % modre agave, preostali sladkorni del pa je drugega izvora. Tekile lahko kategoriziramo tudi glede na staranje (Brown 1996, 207–209): • Blanco ali plata je čisti destilat, ki ni potrebno, da je staran, ali pa je zorjen največ 60 dni v inoksnih ali hrastovih sodih. • Reposando pomeni uležan ali odpočit. pri tem se tekila stara v hrastovih sodih poljubne velikosti več kot 60 in manj kot eno leto dni. • Añejo pomeni, da je tekila starana v manjših hrastovih sodih od enega do treh let. • Extra añejo pomeni, da je dodatno starana. zorjena mora biti v hrastovih sodih minimalno tri leta. • Mezcal je žgana pijača, ki je lahko pridelana iz katere koli druge divje agave izven zaščitenega območja, kjer se proizvaja tekila. agave toplotno obdelajo v podzemnih pečeh. zorenje poteka hitro. v okusu je po navadi malo dimljena. 4.7 RUM Rum je eden najstarejših globalnih destilatov. Domovina ruma so Karibi. Rum je glede OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić zakonodaje najsvobodnejša pijača na svetu. Kategorije so odvisne od zgodovinsko-socioloških okoliščin. Tradicionalno žgano pijačo rum pridobivamo iz fermentirane melase. Rum je lahko tudi destilat iz fermentiranega soka sladkornega trsa ali redukcije le-tega (med 26 sladkornega trsa). sladkorni trs izhaja z nove gvineje in raste v subtropski klimi. sladkorni trs posekajo med marcem in junijem. nato ga narežejo na 20 centimetrov dolge kose, ki jih zmeljejo in iz njih stisnejo sok. sladkorni sok koncentrirajo s kuhanjem, saj se sladkor izloča s kristalizacijo. Melasa je odpadek pri proizvodnji sladkorja. iz 2,5 kilograma melase pridobijo liter destilata. zaradi klime na Karibih zorenje destilatov poteka izredno hitro. Karamelno barvo uporabljajo predvsem za temne rume. zelo pogosto uporabljajo tudi sladkorni sirup za slajenje žgane pijače. slika 34: pobiranje sladkornega trsa slika 35: stiskanje sladkornega trsa vir: janzen 2017 vir: janzen 2017 glede na barvo razlikujemo bele rume, zlate rume in temne rume, ki so zorjeni. po Brown (1996, 191–192) rum ločimo - glede na stopnjo alkohola: • rum standard, ki vsebuje od 40 vol. % do 45 vol. % alkohola, ter • rum overproof, ki vsebuje od 45 vol. % do 75 vol. % alkohola; - glede na dodatke, ki jih vsebujejo aromatizirani rumi: • rum spiced, kjer zasledimo okuse začimb, in • rum flavored, kjer okusimo okuse sadja; - glede na slog: španski, angleški in francoski; • Pure single pomeni, da je bil rum destiliran samo v bakrenih kotlih. • Single blended pomeni mešanico destilatov iz destilacije v bakrenih kotlih ter destilacije v stolpnem destilatorju. sama oznaka rum pomeni, da je bil destilat destiliran samo v stolpnem destilatorju (Brown 1996, 192). Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 4.8 KOnjaK Da lahko žgano pijačo poimenujemo konjak, mora zakonsko destilat prihajati iz pokrajine Charente okoli mesta Cognac v Franciji. To je zorjen destilat iz grozdja oziroma vina. vino mora biti predelano po naravni metodi predelave, proizvedeno iz posebne bele sorte grozdja 27 »ugni blanc«, ki ga mora konjak vsebovati kar 95 %. samo vino ima visoko vsebnost kislin in nizko vsebnost alkohola. iz devetih litrov vina pridelajo en liter destilata. Destiliran mora biti dvakrat v tako imenovanih bakrenih kotlih charentais. Destiliran je po metodi destilacije pot still, le da so kotli posebno oblikovani. Destilat mora zoreti v novih, še ne uporabljenih francoskih hrastovih sodih. slika 36: Belo grozdje Ugni Blanc slika 37: Kotli za destilacijo konjaka ''Charentais'' vir: english 2015 vir: zilm 2016 v določilih je opredeljen minimalni čas zorenja za vsako osnovno oznako kakovosti konjaka (Brown 1996, 88–89): • Oznaka V.S. (Very Special) pomeni, da je to najmlajši destilat, ki zori najmanj dve leti v hrastovih sodih. povprečna starost destilata je od tri do pet let. • Oznaka V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) pomeni, da je bila žgana pijača zorjena najmanj štiri leta. povprečna starost destilata je od pet do deset let. • Oznaka X.O. (Extra Old) pomeni, da je bil destilat zorjen najmanj deset let. povprečna starost destilata je več kot dvajset let, v nekaterih hišah celo od 25 do 35 let. OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić 5 pRaKTiKUM: UgOTavLjanje senzORičnih LasTnOsTi žganih pijač v naslednjem poglavju se bomo posvetili pravilni degustaciji žganih pijač in urjenju naših čutil pri senzoričnem ocenjevanju žganih pijač. posvetili se bomo videzu, vonju in aromi, okusu ter pookusu žgane pijače. za ocenjevanje senzoričnih lastnosti bomo uporabljali pripravljen 28 obrazec (slika 38) in kolo arom (slika 39). Besedišče za opis vonjev žganih pijač je strnjeno v preglednici 1 v poglavju 3. v praktičnem delu bomo ocenjevali po dva izbrana predstavnika škotskega viskija, irskega viskija, ameriškega viskija, vodke, gina, tekile, ruma in konjaka. ŽGANA PIJAČA: ODTENEK BARVE: Ocenjujemo bistrost, odtenek barve in intenzivnost barve − srednja, Vzorec št. 1 intenzivna, globoka. VONJ IN AROMA: Ocenjujemo intenzivnost in vrsto vonja − nežen, srednji, zelo intenzivna aroma (sadna, cvetlična, rastlinska, začimbna, lesna, po oreščkih zemeljska). OKUS: Lahko je saden, cvetličen, rastlinski, začimben, oreščkast, sladkast, po lesu, zemeljski (bogat, poln, nežen, blag). POOKUS: Lahko je kratek, srednje dolg, dolg in intenziven. ZAPISKI: slika 38: Obrazec za ocenjevanje senzoričnih lastnosti žganih pijač vir: lastni 2019 Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 29 slika 39: Kolo arom vir: Mark 2015 OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić 5.1 ŠKOTsKi visKi Primer 1 prvi predstavnik škotskega viskija je Glenfiddich 15. 30 izhaja iz mesta Dufftown v regiji speyside. Destilarno je leta 1886 ustanovil William grant v dolini reke Fiddich. Številka 15 pomeni, da je najmlajši viski v mešanici glenfiddich star 15 let. narejen je s posebnim procesom sistema solera, ki izhaja iz industrijske proizvodnje šeri vin iz Španije. sistem solera pomeni, da mlajše viskije mešajo s starejšim tako, da sod najstarejšega viskija izpraznijo do polovice in nato dolijejo neko vrsto mlajšega viskija v isti sod. najstarejše tako zbirajo v ogromnem sodu, iz katerega pridobivajo končni mešani viski. sodi so zloženi v piramido, na dnu so najstarejši letniki, na vrhu pa najnovejši. viski je destiliran dvakrat po načinu destilacije pot still v bakrenih kotlih. viski v steklenici pa je rezultat mešanja letnikov, zaradi česar ima konstantno kakovost, okus in aromo. To je viski single malt, kar pomeni, da je narejen iz ječmenovega sladu v eni sami destilarni. slika 40: glenfiddich 15 Year Old slika 41: sistem solera vir: The Whisky exchange 2019c vir: gubble 2017 Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 Žgana pijača: Odtenek barve: 31 vOnj in arOma: Okus: pOOkus: Zapiski: OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić Primer 2 Drugi predstavnik škotskega viskija je blended malt scotch, kar pomeni mešanico dveh ali več viskijev single malt iz dveh ali več destilarn. 32 To je Monkey Shoulder. Monkey shoulder je izšla kot nova blagovna znamka škotske znamke iz hiše William grant & sons. včasih je imel v svoji sestavi mešanico iz treh destilarn v speysidu: glenfiddich, Balvenie in Kininvie. vse tri destilarne ležijo na isti posesti in vse tri proizvajajo viski single malt. v mešanici najdemo največji odstotek viskija Kininvie, tako da je končni proizvod karakterno najbolj podoben temu. Danes je recept skrbno varovana skrivnost, v kateri je nerazkrita kombinacija različnih viskijev single malt iz pokrajine speyside. slika 42: Monkey shoulder vir: The Whisky exchange 2019h Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 Žgana pijača: Odtenek barve: 33 vOnj in arOma: Okus: pOOkus: Zapiski: OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić 5.2 iRsKi visKi Primer 1 prvi predstavnik irskega viskija je Redbreast 12 Year Old. prihaja iz mesta Midleton 34 na irskem. spada v kategorijo viskija single pot still, kar pomeni, da za fermentacijo uporabljajo kombinacijo surovega ječmena, ki ni kaljen, in kaljenega ječmena. Destiliran je v destilarni Midleton po načinu destilacije pot still v bakrenih kotlih. viski je dozorel v sodih šerija oloroso, kar mu daje značilno kompleksno aromo. prvotno ga je izdelal gilbey, prodajalec žganih pijač v Dublinu. potem je prenehal s proizvodnjo viskija in sklenil sporazum o prodaji blagovne znamke irish Distillers. Leta 1991 pa je bila po večletni odsotnosti s trga proizvodnja viskija ponovno vzpostavljena. slika 43: Redbreast 12 Year Old vir: The Whisky exchange 2019i Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 Žgana pijača: Odtenek barve: 35 vOnj in arOma: Okus: pOOkus: Zapiski: OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić Primer 2 Drugi predstavnik irskega viskija je Tullamore Dew Standard blend. viski izhaja iz majhnega mesta Tullamore v osrednji irski. 36 To je blended irish viski, ki ima v svoji sestavi mešanico treh tipov irskega viskija: single malt, pot still in irish grain. Tradicionalno je trikrat destiliran, kar pomeni, da viski s tem pridobi lahkotnost in nekoliko svež karakter. ime viskija izhaja iz imena mesta Tullamore, beseda Dew pa iz začetnic imena Daniel e. Williams, ki je bil eden prvih lastnikov destilarne. To je destilat treh žitaric: ječmena, rži in koruze. stara se v treh različnih tipih sodov: bourbon, ponovno ožgan bourbon in evropski hrast šerija. slika 44: Tullamore Dew standard blend vir: The Whisky exchange 2019j Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 Žgana pijača: Odtenek barve: 37 vOnj in arOma: Okus: pOOkus: Zapiski: OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić 5.3 aMeRiŠKi visKi Primer 1 prvi predstavnik ameriškega viskija je Gentleman Jack in spada pod znamko jack Daniel's. 38 gentleman jack spada pod kategorijo viskija tennessee, saj prihaja iz Lynchburga v Tennesseeju. za ta viski je značilno, da gre pri proizvodnji dvakrat čez proces Lincoln Country Process, kar pomeni dvojno mehčanje in filtriranje viskija skozi debelo plast oglja, narejenega iz sladkega javorjevega lesa. postopek se izvede pred staranjem in po končanem staranju viskija. viski je dvakrat destiliran in nima točno določenega časa staranja. stara se v novem, sveže ožganem belem hrastovem sodu. slika 45: gentleman jack Tennessee vir: The Whisky exchange 2019g Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 Žgana pijača: Odtenek barve: 39 vOnj in arOma: Okus: pOOkus: Zapiski: OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić Primer 2 Drugi predstavnik ameriškega viskija je Woodford Reserve. proizvajajo ga v destilarni Labrot & graham v ameriški zvezni državi Kentucky. vsaka steklenica ima edinstveno številko 40 serije in steklenice. To je kakovosten viski bourbon. v svoji žitni mešanici ima visok odstotek koruze. vsebuje namreč 72 % koruze, 18 % rži in 10 % sladu. viski je trikrat destiliran v kombinaciji načina pot still destilacije v bakrenih kotlih in stolpne destilacije. v novo ožganih lesenih sodih zori vsaj šest let. slika 46: Woodford Reserve Bourbon vir: The Whisky exchange 2019k Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 Žgana pijača: Odtenek barve: 41 vOnj in arOma: Okus: pOOkus: Zapiski: OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić 5.4 vODKa Primer 1 prvi predstavnik vodke je Finlandia Classic. vodka prihaja s Finske in spada pod kategorijo 42 vodke premium. Destilarno, ki proizvaja vodko Finlandia, je leta 1888 ustanovil dr. Wilhelm juslin poleg ledeniškega izvira v majhni finski vasici Rajamäki. pridelana je iz posebnega šestvrstičnega ječmena, ki raste samo pod polarnim soncem. Šestvrstični ječmen je eno od najdražjih žit zaradi visoke vsebnosti škroba in kratke rastne dobe. severno od helsinkov leži ledeniški rezervat, kjer iz globin ledenika črpajo kristalno čisto vodo, ki pa je osnova za gladek karakter Finlandie. navdih za videz steklenice so dobili ob opazovanju ledenikov. vodko destilirajo po načinu stolpne destilacije. Ko degustiramo vodko, iščemo senzorične lastnosti mehkobe in čistost destilata. slika 47: Finlandia Classic slika 48: Šestvrstični in dvovrstični ječmen vir: The Whisky exchange 2019b vir: ackley 2014 Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 Žgana pijača: Odtenek barve: 43 vOnj in arOma: Okus: pOOkus: Zapiski: OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić Primer 2 Drugi predstavnik vodke je Finlandia Grapefruit. 44 To je vodka z okusom. je ''prava'' vodka in ne liker na osnovi vodke. Leta 2011 je Finlandia grapefruit dobila nagrado za najboljšo vodko z okusom. Odlično se poda v številnih koktejlih. slika 49: Finlandia grapefruit vir: Djambo slijterij 2017 Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 Žgana pijača: Odtenek barve: 45 vOnj in arOma: Okus: pOOkus: Zapiski: OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić 5.5 gin Primer 1 prvi predstavnik gina je Finsbury. 46 Ustvarjen je bil v Londonu in je ena najstarejših blagovnih znamk gina London Dry. gin London Dry pomeni, da mora gin vsebovati vse naravne sestavine. po destilaciji ne smejo dodati nobenih dodatkov arom ali barvil. Med destilacijo lahko dodajo samo naravna zelišča. Destiliran je v destilarni Langley's v Londonu. Finsbury je destiliran z brinovimi jagodami, eksotičnim sadjem, zelišči in začimbami po kompleksni metodi iz 18. stoletja. Recept je skrbno varovana skrivnost, ki je ostal nespremenjen do danes. vemo le, da je Finsbury narejen iz 14 sestavin. slika 50: Finsbury gin vir: amazon 2019 Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 Žgana pijača: Odtenek barve: 47 vOnj in arOma: Okus: pOOkus: Zapiski: OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić Primer 2 Drugi predstavnik gina je Hendrick's gin. To je unikaten gin, ki je mešanica ''hlapne'' in ''macerirane'' destilacije zelišč. zelišča v enem procesu obda samo vroča para, da ekstrahirajo 48 vse svoje aromatične spojine in olja, v drugem pa so zelišča še vedno macerirana oziroma prevreta. hendrick's gin proizvaja William grant & sons v destilarni girvan na Škotskem. pri tem ginu recept ni skrivnost. hendrick's gin vsebuje 11 zelišč in rastlin iz štirih koncev sveta: brin, kardamom, koriander, angeliko, sladki koren (likviricija), korenino irisa, lupino pomaranče, lupino limone, cvetove kamilice, škotski mah in poper. vse te začimbe in rastline so destilirane po obeh metodah. na koncu se doda še esenca angleške kumare in bolgarske vrtnice. Ta mešanica in način destiliranja ustvarjata čudovito osvežujoč gin s cvetlično aromo. hendrick’s gin je ustekleničen v steklenici intenzivno temnorjave barve v slogu medicinske stekleničke. slika 51: hendrick's gin vir: The Whisky exchange 2019e Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 Žgana pijača: Odtenek barve: 49 vOnj in arOma: Okus: pOOkus: Zapiski: OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić 5.6 TeKiLa Primer 1 prva predstavnica tekile je Pepe Lopez Gold Tequila. 50 To je predstavnica tekil mixto, kar pomeni, da mora vsebovati 51 % modre agave, preostali sladkorni del pa je lahko drugega izvora (fruktoza in glukoza). proizvedena je v kraju Tequila iz države jalisco v Mehiki. pepe Lopez gold Tequila je narejena iz kombinacije naravne izvirske vode in kakovostnih zrelih modrih agav. Fermentirani sok modre agave destilirajo dvakrat. To je kakovostna tekila mixto po dostopni ceni. slika 52: pepe Lopez gold Tequila vir: Brown-Forman 2019 Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 Žgana pijača: Odtenek barve: 51 vOnj in arOma: Okus: pOOkus: Zapiski: OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić Primer 2 Druga predstavnica tekile je Tequila Herradura Plata. 52 Tekilo proizvajajo v mestu amatitán v jaliscu v Mehiki. Leta 1870 je proizvodnjo ustanovil Félix López. posel je ostal v družini več kot 125 let, danes pa je v lasti ameriškega proizvajalca pijač Brown-Forman, vendar tekilo še vedno proizvajajo v enakem prostoru in na enak način kot takrat. Tequila herradura plata spada pod kategorijo blanco ali plata. To pomeni, da je čisti destilat, ki ni nujno, da je staran, ali pa je zorjen največ 60 dni v inoksnih ali hrastovih sodih. Ta tekila je narejena iz 100 % modre agave in po tradicionalnem postopku pridelave. pinje so bile pečene v tradicionalnih glinenih pečeh. Tekila je starana 45 dni v rabljenih hrastovih sodih, ki prihajajo iz združenih držav amerike. slika 53: herradura plata Tequila vir: The Drinks Basket 2015 Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 Žgana pijača: Odtenek barve: 53 vOnj in arOma: Okus: pOOkus: Zapiski: OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić 5.7 RUM Primer 1 prvi predstavnik ruma je Havana Club Añejo 3 Años. 54 To je tri leta star rum in je idealen za pripravo klasičnih kubanskih koktejlov. Družina arechabala je leta 1878 ustanovila destilarno v Cardenasu na Kubi, kasneje se je preimenovala v jose arechabala, leta 1934 pa je ustvarila blagovno znamko havana Club. Družbo je leta 1960 brez odškodnine nacionalizirala Castrova vlada. Kubanska vlada je prodajala rum v tujino pod imenom Club havana. Leta 1994 je Bacardi začel proizvajati rum pod imenom kluba havana v portoriku z uporabo recepta, ki so mu ga podarili družinski člani arechabale. havana Club añejo je staran tri leta v sodih za bourbon. po dveh letih zorenja je rum prefiltriran skozi aktivno oglje in ponovno zorjen še eno leto. slika 54: havana Club añejo 3 años vir: The Whisky exchange 2019d Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 Žgana pijača: Odtenek barve: 55 vOnj in arOma: Okus: pOOkus: Zapiski: OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić Primer 2 Drugi predstavnik ruma je El Dorado 15 Year Old, ki je znan tudi kot tekoče zlato gvajane. 56 el Dorado je blagovna znamka ruma, ki ga proizvaja Demerara Distillers v gvajani v južni ameriki. Tropske podnebne razmere bistveno pospešijo čas staranja destilata. Rumi el Dorado so narejeni izključno iz melase, proizvedene v gvajani. sladkorni trs, iz katerega izvira melasa, se goji ob bregovih reke Demerara. v sami destilarni uporabljajo lesen stolpni destilator, pot still način destilacije, ki poteka v posebnih lesenih kotlih, in originalen francoski stolpni destilator iz kovine, imenovan savalle. Ta rum je narejen po načinu pot still destilacije in je zorjen minimalno 15 let v hrastovih sodih bourbon viskija. el Dorado 15 Year Old je bil štiri leta zapored ocenjen za najboljši rum na tekmovanju International Wine and Spirit Competition. slika 55: el Dorado 15 Year Old vir: The Whisky exchange 2019a Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 Žgana pijača: Odtenek barve: 57 vOnj in arOma: Okus: pOOkus: Zapiski: OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić 5.8 KOnjaK Primer 1 prvi predstavnik konjaka je Hennessy V.S. Cognac. 58 prihaja iz francoske pokrajine Charente. Oznaka v.s. pomeni, da je najmlajši destilat, ki zori najmanj dve leti v hrastovih sodih. To je destilat iz grozdja oziroma vina. Destilarno hennessy je ustanovil irski vojaški častnik Richard hennessy, ki jo dandanes vodijo njegovi potomci. za izdelavo konjaka uporabljajo le grozdje iz določenih vinogradov v štirih regijah province Cognac. hiša hennessy letno proda 50 milijonov steklenic tega konjaka. Destiliran je dvakrat po načinu destilacije pot still v tako imenovanih bakrenih kotlih charentais. Destilat mora zoreti v novih, še ne uporabljenih francoskih hrastovih sodih. slika 56: hennessy v.s. Cognac vir: The Whisky exchange 2019f Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 Žgana pijača: Odtenek barve: 59 vOnj in arOma: Okus: pOOkus: Zapiski: OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić Primer 2 naslednji predstavnik konjaka je Martell V.S.O.P. 60 prihaja iz mesta Cognac iz pokrajine Charente v središču jugozahodne Francije. hišo Cognac Martell je ustanovil jean Martell in je danes ena najstarejših hiš za pridelavo konjaka na svetu. je tudi ena vodilnih hiš, ki prideluje konjak. Kakovost grozdja je zelo pomembna tudi za okus te žgane pijače. grozdje prihaja iz štirih najboljših francoskih »pokrajin« in regij Charente. pri Martellu v.s.O.p. uporabljajo večino grozdja iz regije Borderies. Ta konjak pridobi svojo odličnost pri zorenju v sodih iz hrasta tronçais. Oznaka v.s.O.p pomeni, da je bila žgana pijača zorjena najmanj štiri leta, ta konjak pa se stara od pet do sedem let. Destiliran je dvakrat po načinu destilacije pot still v tako imenovanih bakrenih kotlih charentais. Destilat mora zoreti v novih, še ne uporabljenih francoskih hrastovih sodih. slika 57: Martell v.s.O.p. Cognac vir: Manila Wine 2018 Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 Žgana pijača: Odtenek barve: 61 vOnj in arOma: Okus: pOOkus: Zapiski: OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić 5.9 UgOTOviTve 5.9.1 Škotski viski 62 Primer 1 − Glenfiddich 15 Opis senzoričnih lastnosti za pomoč: Odtenek barve: je intenzivne zlate barve z rdečim odtenkom. Vonj in aroma: ima zanimivo kompleksno aromo, kjer zaznamo sadnost sladkega medu, suhega sadja, rozin, vanilje in robid. je intenzivno aromatičen. Okus: v ustih deluje svilnato gladek. Okušamo sladkobnost soda za šeri, v katerem je bil viski staran. Okus ima tudi po marcipanu, cimetu in ingverju. je polnega, intenzivnega okusa. Pookus: je dolg in bogat z dolgotrajno sladkostjo. slika 58: profil viskija glenfiddich 15 Year Old vir: The Whisky exchange 2019c Primer 2 − Monkey Shoulder Opis senzoričnih lastnosti za pomoč: Odtenek barve: je globoko intenzivne zlatorumene barve. Vonj in aroma: ima bogat sadni vonj po tropskem sadju. zaznamo značilnosti vanilje in pomaranče. pojavi se terciarni vonj po hrastu. Okus: ima intenzivno sladkast okus po tropskem sadju, okusimo vaniljo z rahlo pikantnostjo. v ustih deluje lahkotno. Pookus: je dokaj kratek, okus se kar hitro porazgubi v ustih. Ostane rahla pikantnost. slika 59: profil viskija Monkey shoulder vir: Flaviar 2019g Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 5.9.2 irski viski Primer 1 − Redbreast 12 Opis senzoričnih lastnosti za pomoč: Odtenek barve: ima srednje intenzivno mahagonijevo barvo. 63 Vonj in aroma: je intenzivno bogate arome. vonjamo medeno sladkost, napolnjen je z aromami suhega sadja, kot so fige, slive in rozine. Okus: v ustih deluje izjemno bogatega okusa in je rahlo pikanten. Občutimo različne začimbe in oreščke. začutimo marcipan, suho sadje, ingver, med in karamelnost. Pookus: je dolg in bogat, malo pikanten in nekoliko oster. slika 60: profil viskija Redbreast 12 Year Old vir: The Whisky exchange 2019i Primer 2 − Tullamore Dew Opis senzoričnih lastnosti za pomoč: Odtenek barve: ima srednje intenzivno zlatorjavo barvo. Vonj in aroma: je prijetno nežne sladke arome. vonjamo sveže sadje, kot so zelena jabolka z vaniljevimi odtenki. Okus: ker je to mlajši destilat, ima nežen, rahlo pikanten okus. sledi mu okus ožganega lesa, ki se razvije v sladkaste sadne arome. Pookus: ima kratek pookus. slika 59: profil viskija Monkey shoulder slika 61: profil viskija Tullamore Dew vir: Flaviar 2019g vir: Flaviar 2019h OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić 5.9.3 ameriški viski Primer 1 − Gentleman Jack Opis senzoričnih lastnosti za pomoč: 64 Odtenek barve: zaradi svojega načina mehčanja in filtriranja je ta viski svetlejše barve. ima srednje intenzivno rumeno barvo z zlatimi odtenki. Vonj in aroma: intenzivno sladkast vonj po karameli, medu in vanilji. vonjamo tudi tropsko sadje, banano. Okus: na začetku okušamo pikantnost, saj je sorazmerno mlad viski. v okusu se čuti tropsko sadje in koščičasto sadje, banana in jabolko, mogoče tudi malo cimeta. Pookus: ima kratek pookus, se kar hitro porazgubi v ustih. slika 62: profil viskija gentleman jack vir: The Whisky exchange 2019g Primer 2 − Woodford Reserve Opis senzoričnih lastnosti za pomoč: Odtenek barve: je globoko intenzivne temnojantarjeve barve. Vonj in aroma: zaznamo intenziven vonj po suhem sadju. vonjamo suhe slive in rozine. vonjamo tudi terciarne arome usnja, opečenega hrasta in tobaka ter sladkast vonj po medu in vanilji. Okus: je intenzivno polnega in bogatega okusa. začutimo okus karamele, zimskih začimb in sladkosti žit. ima kompleksno in aromatično aromo. Pookus: ima dolg in bogat pookus z vaniljevimi značilnostmi. slika 63: profil viskija Woodford Reserve vir: Flaviar 2019i Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 5.9.4 vodka Primer 1 − Finlandia Classic Opis senzoričnih lastnosti za pomoč: Odtenek barve: je čist in brezbarven destilat. 65 Vonj in aroma: ima izrazit vonj po ječmenu, spominja na medicinski alkohol. Okus: je izjemno gladka, v ustih se občuti mehkobo destilata. Pookus: ima dolg pookus, občuti se svežina. Primer 2 − Finlandia Grapefruit Opis senzoričnih lastnosti za pomoč: Odtenek barve: je čist in brezbarven destilat. Vonj in aroma: ima intenzivno bogat in svež vonj po zreli rdeči grenivki. vonja se tudi sladkoba grenivke. Okus: ima srednje intenziven sladkast okus po rdeči grenivki. v ustih deluje zelo osvežujoče, sveže in mehko. Pookus: ima sladkast, srednje dolg pookus po rdeči grenivki. slika 64: vodka – kolo arome vir: Driscoll 2013 5.9.5 gin Primer 1 − Finsbury Opis senzoričnih lastnosti za pomoč: Odtenek barve: je čist in brezbarven destilat. Vonj in aroma: vonj je intenziven po tradicionalni značilnosti brina. zaznamo svež vonj citrusov, kot sta limona in pomaranča. vonjamo tudi začimbo koriander. Okus: ima intenziven bogat okus po citrusih in brinu. Okušamo tudi okus likviricije (sladki koren) in koriandra. Pookus: ima nekoliko grenak, srednje dolg pookus. Še vedno se čuti okus po citrusih. slika 63: profil viskija Woodford Reserve vir: Flaviar 2019i slika 65: gin – kolo arome vir: Knoll 2019 OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić Primer 2 − Hendrick's gin Opis senzoričnih lastnosti za pomoč: Odtenek barve: je čist in brezbarven destilat. 66 Vonj in aroma: ima intenzivno bogato cvetlično aromo. vonjamo brin, kamilice in citruse. zaznamo svež vonj po cvetlicah. Okus: je srednje intenzivnega okusa po brinu in začimbah. Okušamo koriander in angeliko ter nekaj citrusov. Pookus: ima malo pikanten, dolg in bogat pookus z značilnostjo brina. začutimo kombinacijo popra in kumare. slika 66: profil gina hendrick's vir: Flaviar 2019c 5.9.6 Tekila Primer 1 − Pepe Lopez Gold Tequila Opis senzoričnih lastnosti za pomoč: Odtenek barve: je bledorumene barve. Vonj in aroma: ima nežen, rahel, nizko intenziven vonj. vonjamo sadnost in karamelne značilnosti. Okus: ima rahlo začinjen in pikanten okus. Okušamo sladkobnost vanilje in sadne značilnosti. začutimo tudi herbalne značilnosti, zelena zelišča. Pookus: je nekoliko krajši, vendar še vedno okušamo karamelne in vaniljeve značilnosti s pridihom agave. slika 67: Tekila – kolo arome vir: Chadwick b. l. Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 Primer 2 − Tequila Herradura Plata Opis senzoričnih lastnosti za pomoč: Odtenek barve: čeprav je bil destilat staran 45 dni v hrastovem sodu, je to čist in brezbarven 67 destilat. Vonj in aroma: ima bogat rastlinski vonj po agavi. vonjamo tudi začimbe, kot so črni poper, koriander in rahle lesne značilnosti iz hrastovega soda. Okus: ima intenziven, bogat zeliščni okus. izrazit je okus po agavi in v ozadju nekaj okusov citrusov. Okušamo tudi srednje intenzivno sladkobo. Pookus: ima dolg in gladek pookus z nekaj zeliščnimi značilnostmi. slika 68: profil tekile herradura plata vir: Flaviar 2019e 5.9.7 Rum Primer 1 − Havana Club Añejo 3 Años Opis senzoričnih lastnosti za pomoč: Odtenek barve: zaradi značilne priprave je rum nežno svetlorumene slamnate barve. Vonj in aroma: ima intenzivno svež vonj po melasi in sladkornem trsu. vonjamo sladkobo citrusov in marcipana. Okus: je srednje intenziven. začutimo sladkaste značilnosti citrusov, vanilje in nekaj začimb. v ozadju je nežna značilnost hrasta. Pookus: ima srednje intenziven pookus, še vedno občutimo sladkobnost. slika 69: profil ruma havana Club añejo 3 años vir: Flaviar 2019b OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić Primer 2 − El Dorado 15 Opis senzoričnih lastnosti za pomoč: Odtenek barve: je globoko intenzivne 68 temnojantarne barve. Vonj in aroma: ima bogato intenzivno sladko in sadno aromo. vonjamo božične začimbe, kot je cimet. zaznamo rjavi sladkor, med in suho sadje. je intenzivno aromatičen. Okus: je polnega in bogatega okusa. Okušamo sladkost po karameli in tropskih sadežih. ima prijeten okus po suhem sadju in medu z rahlo pikantnostjo. Pookus: ima bogat in dolg kremast pookus. slika 70: profil ruma el Dorado 15 Year Old vir: Flaviar 2019a slika 71: profil ruma el Dorado 15 Year Old vir: The Whisky exchange 2019a Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 5.9.8 Konjak Primer 1 − Hennessy V.S. Cognac Opis senzoričnih lastnosti za pomoč: Odtenek barve: je srednje intenzivne jantarne 69 barve z zlatordečimi odtenki. Vonj in aroma: je bogatega in intenzivnega vonja. vonjamo sladke in oreškaste note. začutimo lešnik, vaniljo in pridih hrasta, tudi malo cvetličnih značilnosti. Okus: ima bogat in poln okus. Okušamo grozdne in sadne note. je sladkastega mehkega okusa po vanilji in karameli. začutimo značilnost hrastovega lesa. spominja na pražene mandlje. Pookus: ima srednje dolg pookus, občutimo rahlo pikantnost. slika 72: profil konjaka hennessy v.s. vir: Flaviar 2019d Primer 2 − Martell V.S.O.P. Opis senzoričnih lastnosti za pomoč: Odtenek barve: ima intenzivno bakreno barvo z rdečimi odtenki. Vonj in aroma: ima bogato in intenzivno aromo po sladkem. vonjamo vaniljo in karamelizirano sadje, kot so rozine in tropsko sadje. ima tudi oreškasto značilnost po lešnikih. Okus: je mehkega, a polnega okusa. Okušamo sladkost suhega sadja in vanilje. ima oreškast okus po orehih, lešnikih in sveže značilnosti hrastovega soda. Pookus: ima poln in dolg pookus, še vedno se občuti sladkoba. slika 73: profil konjaka Martell v.s.O.p. vir: Flaviar 2019f OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić 6 LiTeRaTURa in viRi 1. ace spirits. B. l. scotch Whisky Regions. https://www.acespirits.com/scotland-by-region.html (16. 9. 2019). 2. ackley, David. 2014. The Difference Between Two Row and six Row Barley. E. C. Kraus (blog), 70 31. 1. https://blog.eckraus.com/difference-between-two-row-and-six-row-barley (16. 9. 2019). 3. alibaba. 2019. Copper alcohol still column 150 gallon distillation boiler destilador. https:// www.alibaba.com/product-detail/copper-alcohol-still-column-150-gallon_60774135331. html?spm=a2700.7724857.normalList.6.6c1861ecq0XzBf&s=p (3. 7. 2019). 4. alindahao, Karla. 2016. Best irish Whiskey: 10 Must-Try Bottles for st. patrick's Day and Beyond. Forbes, 9. 3. https://www.forbes.com/sites/karlaalindahao/2016/03/09/dead- rabbit-new-york-cofounderon-the-best-irish-whiskey-2016/ (16. 9. 2019). 5. amazon. 2019. Finsburry Distilled London Dry gin 1 L. https://www.amazon.co.uk/Finsbury- Distilled-London-Dry-gin/dp/B009T4aYO0 (3. 7. 2019). 6. augustine, Cindy. 2016. Why filtration matters when distilling vodka. Liquor.com, 16. 8. https://www.liquor.com/articles/vodka-filtration/#gs.235jum (16. 9. 2019). 7. Balaji, Uday. 2019. how is malt whisky made?. The whisky advisor, 2. 5. , posodobljeno 16. 11. https://www.thewhiskyadvisor.com/post/how-is-malt-whisky-made (16. 9. 2019). 8. Broom, Dave. 2014. Whisky: The Manual. London: Mitchell Beazley. 9. Brown, gordon. 1996. Classic Spirits of the World. new York; London; paris: abbeville press. 10. Brown-Forman. 2019. pepe Lopez. https://www.brown-forman.com/brands/pepe-lopez/ (3. 7. 2019). 11. Chadwick, ian. B. l. Tasting Tequila: Taste, marketing and the changing face of the tequila industry. In Search of the Blue Agave, posodobljeno maj 2011. http://www.ianchadwick.com/ tequila/tasting.htm#top (15. 12. 2019). 12. Co-Ordination event hire. 2018. i.s.O. Wine Tasting glass 6oz (36). https://co-ordination.net/ product/i-s-o-wine-tasting-glass-6oz-36/ (16. 9. 2019). 13. Distillation. 2019. Spiritsfully. https://www.spiritsfully.com/distillation.html (16. 9. 2019). 14. Djambo slijterij. 2019. Finlandia grapefruit vodka. https://www.djamboslijterij.nl/sterke-drank/ wodka/finlandia-grapefruit-vodka-100cl?___store=english (3. 7. 2019). 15. Driscoll, David. 2013. Understanding vodka – part 1: polish Tradition. K&L Spirits Journal, 27. 8. https://spiritsjournal.klwines.com/klwinescom-spirits-blog/2013/8/27/understanding- vodka-part-i-polish-tradition.html (15. 12. 2019). 16. eBay. 2019. new 2 pack Original glencairn Whisky glass + glencairn Lids. zadnjič posodobljeno 8. 11. https://www.ebay.com.au/itm/new-2-pack-Original-glencairn-Whisky- glass-glencairn-Lids-/192641104535 (16. 9. 2019). 17. english, Camper. 2015. a visit to Merlet Cognac and Liqueurs in France. Alcademics (blog), Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 17. 2. https://www.alcademics.com/2015/02/a-visit-to-merlet-cognac-and-liqueurs-in-france. html (16. 9. 2019). 18. Flaviar. 2019a. el Dorado 15 Year Old: Reviews and Tasting notes. https://flaviar.com/el- dorado/el-dorado-15-year-old/tasting-notes-reviews (16. 9. 2019). 71 19. Flaviar. 2019b. havana Club 3 Year Rum. https://flaviar.com/havana-club/havana-club-3-year- rum (16. 9. 2019). 20. Flaviar. 2019c. hendrick's gin: Reviews and Tasting notes. https://flaviar.com/hendricks-gin/ hendricks-gin/tasting-notes-reviews (16. 9. 2019). 21. Flaviar. 2019d. hennessy v.s. (0.7l, 40%). https://flaviar.com/hennessy/hennessy-vs (16. 9. 2019). 22. Flaviar. 2019e. herradura plata (0.7l, 40.0%). https://flaviar.com/herradura/herradura-plata (16. 9. 2019). 23. Flaviar. 2019f. Martell v.s.O.p.: Reviews and Tasting notes. https://flaviar.com/martell/martell- vsop/tasting-notes-reviews (16. 9. 2019). 24. Flaviar. 2019g. Monkey shoulder Blended scotch Whisky (0.7l, 40%). https://flaviar.com/ monkey-shoulder/monkey-shoulder-blended-scotch-whisky (16. 9. 2019). 25. Flaviar. 2019h. Tullamore Dew irish Whiskey (0.75l, 40.0%). https://flaviar.com/tullamore- dew/tullamore-dew-irish-whiskey-1970s (16. 9. 2019). 26. Flaviar. 2019i. Woodford Reserve Kentucky straight Bourbon Whiskey: Reviews and Tasting notes. https://flaviar.com/woodford-reserve/woodford-reserve-kentucky-bourbon-whiskey/ tasting-notes-reviews (16. 9. 2019). 27. gubble, gavin. 2017. solera system. The Wine Guy, wines worth sharing, 28. 7. http://www. wineguy.co.nz/index.php/glossary-articles-hidden/440-solera-system (16. 9. 2019). 28. harris, paul. 2001. Brevir za pivce viskija. Ljubljana: Rokus. 29. inka Larissa. 2015. The process of making gin. On the Sauce Again, 29. 10. https:// onthesauceagain.com/2015/10/29/the-process-of-making-gin/ (16. 9. 2019). 30. jack Daniel Distillery Lynchburg (Tennessee). 2019. Charcoal Mellowing: every Drop is Well Worth the effort. Jack Daniel's (process / Mellowed Drop by Drop). https://www.jackdaniels. com/vault/charcoal-mellowing (16. 9. 2019). 31. janzen, emma. 2017. paranubes brings a taste of oaxacan rum to america. Imbibe, 15. 6. https://imbibemagazine.com/paranubes-rum/ (16. 9. 2019). 32. jingde. 2019. 1000L Brewery Tanks For sale. http://www.beer-brewing-equipment.com/ fermentation-and-bright-tanks/1000l-brewery-tanks-for-sale.html (3. 7. 2019). 33. Kinsman, Brian. 2017. get more from your single malt. William Grant & Sons, Glenfiddich Distillery (enjoy whisky / nosing and tasting). https://www.glenfiddich.com/cl/explore/nosing- OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić and-tasting/ (16. 9. 2019). 34. Knoll, aaron. 2019. Most Common gin Botanicals. Craft Gins, 6. 4. https://craftgins.co.uk/ most-common-gin-botanicals/ (15. 12. 2019). 72 35. Knorr, paul. 2010. The Vodka Bible. new York: sterling publishing. 36. Kranjec, suzana. 2019. Fermentacija. Fermentacija.si. https://fermentiraj.si/fermentacija/ (3. 7. 2019). 37. Kymberkymber. 2017. Fascinating tour of Mezcal producers. Tripadvisor. https://www. tripadvisor.com/showUserReviews-g150801-d6384952-r475099349-Mezcal_educational_ Tours-Oaxaca_southern_Mexico.html#UR475099349 (16. 9. 2019). 38. Luening, horst. 2018a. Bourbon – alcoholic Fermentation. Whisky.com. https://www.whisky. com/information/knowledge/production/overview/how-bourbon-whiskey-is-made/bourbon- fermentation.html (16. 9. 2019). 39. Luening, horst. 2018b. Cask choice and Maturation. Whisky.com. https://www.whisky.com/ information/knowledge/production/overview/how-irish-whiskey-is-made/irish-cask-choice-and- maturation.html (16. 9. 2019). 40. Manila Wine. 2018. Martell v.s.O.p. Medaillon, Old Fine Cognac. https://manila-wine.com/ martell-vsop-medaillon-cognac (3. 7. 2019). 41. Mark. 2015. Whisky Flavour Wheels and Colour Charts. Malt, 10. 9. https://malt-review. com/2015/09/10/whisky-flavour-wheels-and-colour-charts/ (16. 9. 2019). 42. Odgovorna strežba alkohola: priročnik za izobraževanje strežnega osebja. 2017. Ljubljana: nacionalni inštitut za javno zdravje. NIJZ (področje dela / Moj življenjski slog / alkohol). spletna stran + pdf. https://www.nijz.si/sl/odgovorna-strezba-alkohola-prirocnik-za- izobrazevanje-streznega-osebja (3. 7. 2019). 43. perrone, Lorie. 2011. Wine aroma Wheel. WiningWays (blog), 16. 5. https://winingways. wordpress.com/2011/05/16/wine-aroma-wheel/ (16. 9. 2019). 44. pravilnik o državnem ocenjevanju kakovosti žganih pijač na 26. državni razstavi »Dobrote slovenskih kmetij« na ptuju. Organizacijski odbor 26. državne razstave »Dobrote slovenskih kmetij«, januar 2015. http://www.dobroteslovenskihkmetij.si/images/dokumenti/Ocenjevanja/ pravilniki/pravilnik%20o%20ocenjevanju%20kakovosti%20%C5%Beganih%20pija%C4%8D.pdf (26. 6. 2019). 45. pravilnik o žganih pijačah. Uradni list RS, 50/2003. https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni- list-rs/vsebina/2003-01-2442/pravilnik-o-zganihpijacah (26. 6. 2019). 46. Rajher, zdenko. 2016. Žganja iz sadja in grozdja. Ljubljana: Cankarjeva založba. 47. Ridley, neil, gavin D. smith. 2013. Let me tell you about Whisky. London: pavilion Books. 48. Riedel. 2019. Riedel performance spirits. https://www.riedel.com/en-au/shop/performance/ Biotehniški izoBraževalni center ljuBljana www.bic-lj.si | ljubljana, januar 2020 spirits-688400060 (16. 9. 2019). 49. scott, Timothy. 2016. Cazadores Tequila in a Revamped Bottle. Luxury Latin America (blog), 21. 6. https://luxurylatinamerica.com/blog/2016/06/21/cazadores-tequila-revamped-bottle/ (16. 9. 2019). 73 50. singer, jill. 2010. hendrick's gin Distillery in girvan, scotland. Sight Unseen (Departments / Factory Tour), 29. 10. https://www.sightunseen.com/2010/10/hendricks-gin-in-girvan- scotland/ (16. 9. 2019). 51. sommers, penny. 2019. Discover ideas about Cigars and Whiskey. Pinterest. https://www. pinterest.com/pin/445715694350414518/ (16. 9. 2019). 52. Terziotti, Davide, vittorio Dàlberto. 2017. The Spirit of Gin. Milan: White star. 53. The Balvenie Distillery. B. l.a. Cooperage. The Balvenie (Crafting the Balvenie / Our Five Rare Crafts). https://www.thebalvenie.com/crafting-the-balvenie/our-five-rare-crafts/view/cooperage/ (16. 9. 2019). 54. The Balvenie Distillery. B. l.b. Malting Floor. The Balvenie (Crafting the Balvenie / Our Five Rare Crafts). https://www.thebalvenie.com/crafting-the-balvenie/our-five-rare-crafts/view/malting- floor/ (16. 9. 2019). 55. The Drinks Basket. 2015. spirits & Liqueurs: herradura plata Blanco Tequila 70 cl. https://www. thedrinksbasket.com/herradura-plata-tequila-70cl.html (3. 7. 2019). 56. The hendrick's gin Distillery, The girvan Distillery. 2019. a tale of two types of stills. https:// www.hendricksgin.com/distilling (16. 9. 2019). 57. The Whisky exchange. 2019a. el Dorado Rum 15 Year Old: special Reserve. https://www. thewhiskyexchange.com/p/4478/el-dorado-rum-15-year-old-special-reserve (16. 9. 2019). 58. The Whisky exchange. 2019b. Finlandia vodka. https://www.thewhiskyexchange. com/p/5092/finlandia-vodka%20vodka (3. 7. 2019). 59. The Whisky exchange. 2019c. glenfiddich 15 year old: solera. https://www. thewhiskyexchange.com/p/2091/glenfiddich-15-year-old-solera (16. 9. 2019). 60. The Whisky exchange. 2019d. havana Club 3 year old Rum: añejo. https://www. thewhiskyexchange.com/p/4487/havana-club-3-year-old-rum-anejo%20Rum (3. 7. 2019). 61. The Whisky exchange. 2019e. hendrick's gin. https://www.thewhiskyexchange.com/p/2261/ hendricks-gin-70cl%20gin (3. 7. 2019). 62. The Whisky exchange. 2019f. hennessy v.s. Cognac. https://www.thewhiskyexchange. com/p/1732/hennessy-vs-cognac%20Cognac (3. 7. 2019). 63. The Whisky exchange. 2019g. jack Daniel's gentleman jack: Tennessee Whiskey 70cl, 40%. https://www.thewhiskyexchange.com/p/1121/jack-daniels-gentleman-jack%20 ameri%C5%a1ki%20viski (16. 9. 2019). OsnOve pOznavanja žganih pijač alja Mihelčič in mag. gordana vulić 64. The Whisky exchange. 2019h. Monkey shoulder: Blended Malt scotch Whisky 70cl, 40%. https://www.thewhiskyexchange.com/p/5016/monkey-shoulder (3. 7. 2019). 65. The Whisky exchange. 2019i. Redbreast 12 year old: single pot still irish Whiskey 70cl, 40%. 74 https://www.thewhiskyexchange.com/p/2906/redbreast-12-year-old (16. 9. 2019). 66. The Whisky exchange. 2019j. Tullamore Dew: Blended irish Whiskey 70cl, 40%. https://www. thewhiskyexchange.com/p/2909/tullamore-dew%20irski%20viski (3. 7. 2019). 67. The Whisky exchange. 2019k. L&g Woodford Reserve Distiller's select: Kentucky straight Bourbon Whiskey. https://www.thewhiskyexchange.com/p/1251/lg-woodford-reserve-distillers- select (3. 7. 2019). 68. Urban Bar. 2019. Lochy Taster Whisky glass 11cl. Urban Bar (shop / gLassware). https:// www.urbanbar.com/product/lochy-taster-11cl/ (16. 09. 2019). 69. vigneron, Franck. 2016. 10 most common oak cask dimensions, sizes, volumes and types. Cognac Daily News (blog), 15. 9. https://cognacs.wordpress.com/2016/09/15/10-most- common-oak-cask-dimensions-sizesvolumes-and-types/ (16. 9. 2019). 70. What is the angel's share?. 2016. Distillerty Trail (Latest / What is?, Blog), 15. 11. https:// www.distillerytrail.com/blog/what-is-the-angels-share/ (16. 9. 2019). 71. Wine Lover. 2018. how oak barrels affect the taste of wine. Wine Today, 25. 10. https://www. winetoday.org/oak-barrels-affect-taste-wine/ (3. 7. 2019). 72. Woods, el iott D. 2013. Mexico's Tequila production Craft. Bloomberg, 30. 10. https://www. bloomberg.com/news/photo-essays/2013-10-30/mexicos-tequila-production-craft (16. 9. 2019). 73. zorina, Borka. 2014. čutila. SlideServe. ppT predstavitev. https://www.slideserve.com/zorina/ utila (16. 9. 2019). 74. zilm, Thomas. 2016. Cognac – von Weinen, holländischen Brennblasen und schicksalshaften Bewertungen. Www.spirit-ambassador.de, 4. 8. https://spirit-ambassador.de/cognac-eine- geschichte-von-magie-und-anderen-dingen-teil-ii/ (16. 9. 2019). 75. žgane pijače. 2019. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. http://www.mkgp.gov. si/si/delovna_podrocja/kmetijstvo/kakovost_pridelkov_in_zivil/zgane_pijace/ (26. 6. 2019).