Namesto žanjic pojejo kombajni Lepa so naša polja, ko na njlh med dnigimi kulturami valovi tudi žito. Julij mesec jc čas žetve, čas, ko v naših žitnicah hitijo, da bi čimbolj izkoristili suho vreme in s polj po-spravii čimveč kruha. Letos so pridelovalci že pred že-tvijo vedeli za odkupno ceno pše-nice pa tudi koruze in drugih žita-ric, kar je pri nas redek primer. Pšenica je končnodobila dolgoletni boj s koruzo in svojo nekdanjo ve-ljavo kot »kraljica žitaric«. V Slo-veniji načrtujemo odkup 82.500 ton pšenice; ker je večina druge ka-tegorije, bodo pridelovalci prejeli 69 dinarjev za kilogram. Kmeto-valci pa bodo dobili tudi priznane stroške za prevoz po lestvici glede na oddaljenost, zasebniki bodo plačali polovico stroškov za dosu-ševanje pšenice, za krmljenje bodo dobili 10 odstotkov otrobov in 5 odstotkov krmilne moke, pač glede na oddane količine pšenice. Med žetvijo bodo pšenico prevzemali na odkupnih in prevzemnih mestih vsak dan od 6. do 22. ure. Na žetev smo pripravljeni tud v naši občini. Direktor TZO Dobni-nje Dominik Kokalj nam je pove-dal, da so za lelošnjo žetev sklenifi odkupne pogodbe za 80 hektarjev s pšenico posejanih njiv, kar bo do-volj za izpolnitev načrtovanih 200 ton odkupljene pšenice. Sicer pa pričakuje, da bo letošnji pride- lek nekoMko slabsi od lanskega, ker je bila doslej najhujša rja, pa tudi toča je klestila okrog Zaloga in Kašlja. Zdniženim kmetom bodo tudi letos omogodli nakup koruze za potrebe lastnega pitania živine, sorazmerno z oddanimi količinami pSenlce v razmeiju 1:1,3 v kortst pšenice. Letos so v TZO Dobrunje naba-vili še traktorski kombajn, tako da imajo dva in še zasebnik ima enega. To bo čas žetve še skrajšalo, saj že-lijo zeraljo takoj preorati in pose-jati še eno kulturo. Po hribovitem delu občine po pšenici posejejo ^največ ajde, kot so to delali včasih. Po dolini pa sejejo silažne kulture, npr. ohrovt in drugo. Od pšeničnih sort naši dolinskl kmetje najraje sejejo novosadsko B rano, zlato dolino in mannko, v 1 hribih pa zaradi smjadi in jelenjadi -^ resnico, nizijo in jugoslavijo. | »Da se je setev pšenice tudi na naših poljih spet lepo ukoreninila in da tudi naša občina prispeva svoj delež k skupnemu slovenskemu in jugoslovanskemu hlebcu, imajo največ zaslug vztrajni pospeševalci in osveščeni kmetje, ker če bi gle-dali le skoz dinar, je še vrsta dono-snejših kultur,« je zaokrožil infor-macijo o letošnji žetvi direktor TZO Dobrunje Dominik Kokalj. SLAVKO GERLICA