Zadnji dnevi v stari Evropi - Bassett, Richard (knjige, 2023)
Popis desetih ključnih let novejše evropske zgodovine se ves čas vrača k vprašanjem zadnjih dni in dediščine dveh imperijev: srednjeevropske habsburške monarhije in komunizma. Avtor med letoma 1979 in 1989 potuje med Trstom in Prago, obišče Varšavo in Vzhodno Nemčijo, srečuje domačinke, opazuje ostanke imperialne arhitekture, uživa v hrani in pijači … Zapisi o bližnjih krajih in ne prav daljnih časih, ki nam omogočajo pogledati na številna znana mesta skozi oči prišleka, kar zjasni tudi naš lastni pogled.
Keywords: Hladna vojna