Trust in social actors and attitudes towards genetically modified organisms in Slovenia - Zajc, Jožica (Družboslovne razprave, 2013)
Ker obstoječe študije niso obravnavale vpliva zaupanja v družbene akterje na stališče do gensko spremenjenih organizmov (GSO), skuša članek zapolniti to raziskovalno vrzel. Na tej predpostavki sta bili postavljeni dve ključni hipotezi: a) zaupanje v družbene akterje je pomembnejši dejavnik stališč do GSO kot znanje o GSO in b) zaupanje v določene družbene akterje je pomembnejši dejavnik kot zaupanje v druge družbene akterje. Za preverjanje hipotez so bili uporabljeni podatki telefonske ankete na populaciji polnoletnih prebivalcev Slovenije. Analize podatkov kažejo, da a) zaupanje v družbene akterje pozitivno vpliva na stališča o GSO, b) da ima zaupanje v različne akterje različen vpliv in b) da ima zaupanje v družbene akterje močnejši vpliv na stališča o GSO kot znanje o GSO.
Keywords: Trust; Zaupanje; Transgenic organisms; Gensko spremenjeni organizmi; Attitudes; Stališča; Social science methodology; Družboslovna metodologija; Multivariate analysis; Multivariatna analiza; Slovenia; Slovenija