Nevidnost - Bitenc, Linda (Obzornik za matematiko in fiziko, 2020)
V članku je predstavljena ideja oblikovanja ogrinjala nevidnosti s pomočjo transformacijske optike. Transformacija prostora in s tem geometrija širjenja elektromagnetnega valovanja je tesno povezana z lastnostmi medija, skozi katerega se valovanje širi, kar pomeni, da potrebujemo ustrezno krajevno odvisnost lomnega količnika, tudi z negativnimi vrednostmi. Zahtevano se - v principu, vsaj v zelo določenem frekvenčnem območju in ob primernem obvladovanju izgub svetlobe - lahko doseže z umetno oblikovanimi optičnimi metamateriali, katerih lastnosti so posledica njihove strukture na skali pod valovno dolžino svetlobe. Predstavljen je tudi eksperiment dvodimenzionalnega cilindričnega plašča nevidnosti v mikrovalovnem frekvenčnem območju.
Keywords: metamateriali; negativni lomni količnik; ogrinjalo nevidnosti; transformacijska optika