66 Gospodarska novica. Kitajski sirk (sorgum ali holeus sacharatus~). Gospodarski časniki, še bolj pa druge novice ne morejo dosti hvaliti nekega sirka, ki je v Kini ali na Kitajskem doma, se kitajski sladkorni sirk imenuje in je nedavnej tudi v Europo prenesen bil. Drugi sicer pravijo, da ravno ta sadež so že pred 50 leti na Laškem za poskušnjo sadili, — zakaj pa ga opustili, nam nihče ne pove. Mi nismo tistih, ki vsako novo stvar berž povzdigujejo; zato mislimo, daje bolj prav se ne prehiteti; če je ta sladkorni sirk res tako dober kakor pravijo, ga bojo kmali skusili v tistih deželah, kjer iz pese sladkor (cuker) delajo, zakaj ravno v ta namen je omenjeni sirk naj bolj čislan. Ta novi kitajski sirk in pa koruza sla si nek močno podobna in se nek tudi ravno tako obdeluje, ker se od srede mesca aprila do konca maja v verstah ali pa kakor sicer žito seje. L. Vilmorin terdi, da po njegovih skušnjah eno steblo, ki 27 lotov vaga, 9 lotov nekega čistega soka v sebi ima, ki je sladak kakor da bi bil cuker v vodi raztopljen. Naj več slad-kora ima steblo spodej in pa v sredi stebla.