List 17. Od kod izvira bolezen, kadar živina nenavadne, včasih tudi gnjusne stvari liže in ogrizuje? in kako ji pomagati? *) Pogostoma se primerja, da živino — posebno goveda, in med temi naj večkrat krave — napada tista bolezen, ki se si a j ni ca ali lizanje imenuje. V ti bolezni liže živina z neko posebno sljo zid, cepine, vervi, staro usnje, lesnino — žlebove, rante, vrata itd. oscano slamo, blato in mnogotere druge gnjusne stvari. Terpi ta bolezen dolgo, več mescov in celo leto, dokler živina tako ne izbira, da je ni druzega kakor kost in koža in se ji včasih nazadnje kosti lomijo. Zakaj pa prime živino ta bolezen? Zato, ker se je želodec, to je, tisti želodčini sdk ves popačil, od kterega zdravniki vemo, da prekuhuje in pre-bavlja brano, ki jo živina povživa. Dalje pa je uprašanje: od kod pa pride, da se želodec ali prav za prav želodčini sdk tako popači, da živino žene sija po tacih nenav a dni h stvareh ? To izvira \z vsega, kar kri pokvarjain pači, zakaj, kakor vse, od kosti noter do scavnice, se tudi želodčini sdk iz kervi dela. Od kod pa izvira taka popačena kri? Iz vsega, kar živina napčnega povžije, naj je k laja, pijača ali zrak (Tjuft). In s tim odgovorom pridemo sedaj naravnost na vzroke, iz kterih bolezen izvira. Pervi vzrok je slaba ali s pri d en a klaja, kisla, zatuhla klaja, klaja iz močirnih senožet, ali mokra domii spravljena, plesnjiva ali nečedna, prašna, blatna in sicer pokvarjena; pri molznih kravah še posebno, če se ji preveč zelnega perja, repe, krompirja poklada. Drugi vzrok je, če živina mora stradati in pomanjkanja tečne p i če terpeti. V slabih letinah se ta bolezen rada primerja. Tretji vzrok je slaba voda, mlakužna, smerd- Ceterti vzrok so nečedni, soparni hlevi, v kterih ni nič dobrega čistega zraka. V tacih hlevih, iz kterih ne kidajo večkrat gnoja, kjer ne cedijo jasel in poslinjenega in oblatenega korita, in je v vsem nesnaga doma, napada ta bolezen naj raje živino, posebno pa dobre molzne krave. Zadnjič pa moramo še opomniti, da to bolezen tudi naleze živina od živine, ali saj jo ena posnema po drugi. Kako pa se ozdravlja? Pervo in pervo je, da gospodar odpravi vzroke, iz kterih bolezen izvira. Treba je tedaj, da se zve: kaj je napačno, kakor smo gori rekli, in da potem do dobrega odpravi vse. Kdor ne stori tega in ne zamaši luknje, iz ktere bolezen izvira, ne bo z vsi mi zdravili ničesar opravil. To je pervo in naj potrebniše, in včasih že samo zadosti. v *) Na prošnjo iz Z. — Dostavljamo pa temu odgovoru le še to, da tudi ta bolezen kakor vse druge so popisane v „živino-zdravstvu", ki ga vrednik „Novic" z gosp. dr. Strupi-om na svetlo daje. Res je žalostno , da teh bukev še vsak gospodar nima , da l>i si svetoval in pomagal v sili in nadlogah. Vred. Druge zdravila zraven tega pa so: kreda, apno, pepel, potašelj, kuhinskasol, grenka sol, encijan, kalmež, brinjeve jagode. Pa se ve da ne vse te skupej in na enkrat, ampak eno samo, ali dvoje ali troje skupej, postavimo,3krat na dan pe-rišče (Handvoli) pepela (ne izluženega), ali pepela ali pa potašeljna 1 lot, kuhinske soli 2 lota, štupe encijan o vi h in kalmežovih korenini lota — dvakrat na dan; ali naj si gospodar napravi 1 funt kuhinske soli, 3 funta režene moke in pol funta v štupo stolčenih brin je vi h jagod, in od te zmesi naj daje živini, potem ko je napojena bila, po perišču 3krat na dan, skoz več dni (8, 10, 14).