Bleaney-Bowersova enačba za opis magnetizma bakrovih dimerov - Kebrič, Matjaž (Matrika, 2018)
V članku sta na kratko opisana diamagnetni in paramagnetni odziv snovi na zunanje magnetno polje ter pojav orbitalnega senčenja v kristalnem polju. Sledi opis bakrovih dimerov, ki so preprost magnetni sistem, za katerega se analitično izpelje Bleaney-Bowersovo enačbo, ki opisuje magnetno susceptibilnost spinskega dimera. Bleaney-Bowersovi enačbi se doda paramagnetni člen zaradi morebitnih nečistoč in konstanten diamagnetni člen zaradi prispevka ostalih atomov v vzorcu. S tem se sestavi preprost model za magnetno susceptibilnost realističnega vzorca, ki vsebuje spinske dimere. Uspešnost modela se predstavi s prilagajanjem eksperimentalnim podatkom.
Keywords: bakrovi dimeri; copper dimers; fizika trdne snovi; magnetism; magnetizem; orbital quenching; orbitalno senčenje; solid state physics