A study of disorder shell effects on the mechanical properties of SiC nanowires - Zheng, Bin (Strojniški vestnik, 2015)
Simulacije molekularne dinamike (MD) so bile uporabljene za izvedbo enoosne deformacije v simuliranih kvazistatičnih pogojih in ugotavljanje mehanskih lastnosti neurejenih nanožic SiC vrste jedro-lupina. Postavljen je bil model nanožic z jedrom premera 1 nm, 1,3 nm in 1,7 nm ter neurejeno lupino debeline 0,3 nm, 0,6 nm in 0,9 nm. Optimizacija atomskih položajev v začetnem modelu je bila opravljena po metodi minimizacije energije s pomočjo algoritma konjugiranega gradienta (CG). Notranje napetosti v začetni nanostrukturi so bile sproščene z relaksacijo pri konstantnem atmosferskem tlaku in temperaturi 300 K. Struktura je bila postopoma obremenjena v aksialni smeri s periodičnimi robnimi pogoji. Enoten odmik pri vsakem koraku je bil 0,1 nm, relaksacijski čas pri konstantni temperaturi pa je znašal 500 pikosekund. Tako je bila dosežena ekvivalentna hitrost deformiranja 0,2 m/s (0,002 % ps-1).
Keywords: duktilnost; mehanske lastnosti; modul elastičnosti; nanožica vrste jedro-lupina; nanožice; simulacija molekularne dinamike; vpliv velikosti