Us & them without frontiers - Cerar, Estera (knjige, 2021)
V katalogu, ki je izšel ob razstavi Us & Them without frontiers (Mi & oni brez meja) v Clevelandu, je predstavljen izbor sedmih posameznikov s področij znanosti in tehnike slovenskega rodu, ki so po zaslugi migracij prispevali k znanstvenemu in tehnološkemu napredku na ameriških tleh: Anton Peterlin, Peter Florjančič, Aleš Strojnik, France Rode, Anton Mavretič, Marija Strojnik in Sunita Williams. Poleg njih sta predstavljena še Primož Trubar kot oče slovenskega jezika in izdajatelj prve slovenske tiskane knjige ter Herman Potočnik Noordung, katerega vizionarske ideje so pomembno vplivale na razvoj vesoljskih tehnologij. Razstava in katalog opozarjata na pogosto zapostavljen pozitivni vpliv migracij na naša življenja in družbo. Vsak izmed predstavljenih znanstvenikov je povezan z migracijami, kar je na njegovem delu in življenju pustilo neizbrisen pečat. Posebno poglavje govori o slovenskih izseljencih v ZDA skozi zgodovino.
Keywords: biografije; inovatorji; izumitelji; migracije; Razstavni katalogi; slovenski znanstveniki; zgodovinski pregledi; Znamenite osebnosti; znanost