Sreča tišine - Trobiš, Smiljan (knjige, 2021)
V čem je Sreča tišine? Zbirka je v resnici krik: krik posebnega molka. Njen prvi razdelek "Ti" se krči v platoničnem izkoprnevanju, v nenehnem približevanju in oddaljevanju, v silovitem prezrcaljevanju erotičnih vzgibov v pomirjujoče plivkanje ljubezenskih s(t)anj, Na dan udarjajo sunki nepotešenosti, vendar bodo, kakor pravi pesnik, vijoličasto ribico in veliko ribo alge še dolgo skrivale pred življenjem. Cikel teh platonično erotičnih spevov se v erotizirani platoničnosti prebija skozi kopreno pesnikove samote, tihote, sanj, modrine, zelenja, belih juter preko nemirnega miru v vdanost in darovanje in spet nazaj v težko magmo dopolnjevanja v "par brez prihodnosti". Bolečinski krči, ujeti v ustvarjalno moč izraznosti, so stkani iz pesniških podob in proste ritmičnosti, ko se valovje čustev peni v prepolni strugi sublimirane erotike. Visoka napetost pa se sproti umirja v pridihih, prisluhih, privonjih, pričutjih nadtelesne miline, kot jo zrcali pesnikov psalmični vzklik: Bogata si, prijateljica moja! Berta Golob