V Pivovarni Union Nova varilnica za boljše pivo Pivovarna Union ni le med našimi največjimi pivo-varnami, pač pa je povsem v ospredju po svojih go-spodarskih dosežkih, pri čemer ne gre zanemariti tudi vse bolj uspešnega uveljavljanja na tujih trgih, zgolj konvertibilnih. Ob tem pa se v Unionu še kako dobro zavedajo, da ne smejo spati na lovorikah, temveč si morajo vedno znova prizadevati za čim-boljšo kakovost njihovih izdelkov, uspešno prodajo, dobro gospodarjenje, kar vse se mora poznati tudi v ugodnih poslovnih rezuttatih. Eden izmed korakov pri lovljenju napredka je gradnja nove varilnice piva, ki bo po besedah direk-torja pivovarne Union Mitje Lavriča zadnji dosežek tehnologije na tem področju, saj bo vodena s po-močjo računalnikov, tako da bo varjenje piva pov-sem avtomatizirano. Nova varilnica je zasnovana tako, da bo že po gradnji dajala polni učinek, vendar Maketa nove varilnice pivine v pivovami Union pa jo bo moč glede na potrebe povečati do dvojnih zmogljivosti. V Unionu so se odločili za enostavno industrijsko halo, ki sicer nima tako lepega videza kot klasična gradnja, vendar pa bo omogočala boljši dostop do agregatov, kar je zelo važno za servisira-nje instaliranih naprav. Prav zato gradbena dela predstavljajo le okrog osmino predračunske vred-nosti naložbe. Postopek varjenja pivine, ki nastane kot medfazni proizvod pri proizvodnji piva, bo, po pričakovanjih, dal optimalne rezultate. Oprema, ki jo bo zagotovilo podjetje Huppmann, je najsodobnejša. Uvedli bodo postopek kuhanja pod nizkim pritiskom; njegova glavna prednost je kar 58-odstotni prihranek pri-marne energije. Zaradi vodenja s pomočjo računal-nika bo v varilnici zaposlenih 12 Ijudi manj, računal-nik pa seveda izloči tudi vse subjektivne vplive, kar bo pripomoglo k boljši, predvsem pa stalno enotni kakovosti in trajnosti piva, kar je še posebej po-membno pri proizvodnji za izvoz. Čiščenje posod in celega sistema varilnice bo izvedeno po načelu zaprtega kroga čiščenja, ki je takcrekološko kot energetsko najprimernejši, saj se poraba vode zmanjša za polovico. Tudi postopek čiščenja bodo vodili s pomočjo računalnika, kar bo zagoto/ilo najboljše dosežke pri snažnosti posod. V novi varilnici bodo lahko naenkrat zvarili 95.000 litrbv pivine, dnevno pa bodo lahko opravili šest do sedem vark, kar pomenl, da bodo dnevno lahko zva-rili med 570 in 665 hektolitri pivine. Celotna investicija bo veljala 2,85 milijarde dinar-jev, od česar je Union sam iz lastnih virov zagotovil 1,5 milijarde. Ljubljanska banka je zagotovila mili-jardo dinarjev posojila, Konim je prispeval 50 milijo-nov dinarjev, Smelt, ki je prevzel celotno gradnjo po sistemu na ključ, pa je zagotovil financiranje v višini 300 milijonov dinarjev. Z gradnjo so začeli avgusta letos, nova varilnica pa naj bi bila dograjena oktobra prihodnje leto. Z dograditvijo nove varilnice bodo v Unionu zak-Ijučili pomemben ciklus investicijskih vlaganj v novo opremo, ki jim ob strokovnem vodenju omogoča, da imajo nekaj več kot osemodstotni tržni delež v Jugo-slaviji po količini prodanega plva, zato pa so v vrhu po kakovosti svojih izdelkov, še posebej piva Pre-mium, ki pomeni kakovostni vrh jugoslovanske pivo-varske industrije. V Unionu je zaposlenih 550 delav-cev, vsak pa letno proizvede (v povprečju seveda) 1.461 hektolitrov piva — za primerjavo: povprečje v jugoslovanski pivovarski industriji je le 913,5 hektoli-tra, v zahodni Evropi pa 1396 hektolitrov. To pa je tudi dokaz, da zgolj tradicija — v Unionu izdelujejo pivo že prek 120 let — ni dovolj za dobre dosežke, temveč je potrebno združiti tradicijo s sodobnostjo in s tem zagotoviti primerno kakovost. F. Kmetič