O jezikovnih napakah pri pisnem izražanju gluhih srednješolcev - Kuplenik, Nicole (Jezik in slovstvo, 1999)
V članku predstavljam empirično analizo površinske strukture jezika, kot se kaže v pisnem izražanju pri gluhih srednješolcih (v izrazu gluhi upoštevam tudi težje naglušne, pri nekaterih se namreč pojavljajo podobne jezikovne težave kot pri prelingvalno gluhih). Ne razpravljam o vzrokih za pomanjkljivo jezikovno strukturo, to je namreč stvar globinske (psiholingvistične) analize. Poudariti je treba tudi, da gre za razčlembo pisnega jezika srednješolcev na Zavodu za gluhe in naglušne Ljubljana, ne pa gluhih dijakov rednih srednjih šol, kajti ti so jezikovno strukturo jezika večinoma uspešno usvojili.
Keywords: Slovene; slovenščina; napake; gluhi; srednje šole