Štajerske deželne službe pred letom 1311 - Bele, Martin (Studia Historica Slovenica, 2018)
Tema pričujočega članka so deželne službe (deželni glavar, deželni sodnik in deželni pisar), ki so jih razni posamezniki na Štajerskem opravljali v času pred letom 1311. Večina nosilcev dotičnih funkcij je bila plemiškega porekla, nekaj pa jih je bilo tudi meščanov in celo tržanov. Redki posamezniki so opravljali več deželnih funkcij hkrati oz. (s presledki) eno deželno funkcijo večkrat - pač glede na trenutno politično situacijo. Namen raziskave je bil v prvi vrsti napraviti seznam nosilcev deželnih služb, le-te predstaviti glede na njihov geografski izvor ter izpostaviti tiste iz današnje slovenske Štajerske. Viri glede obravnavanih funkcij in njihovih nosilcev so sicer precej neenakomerno ohranjeni, zato je tudi izkupiček informacij iz njih precej spremenljiv.
Keywords: 12.-14.st.; javna uprava; regionalna uprava; Slovenija; Štajerska; zgodovina