Zeliščarstvo kot poslovna dejavnost na podeželju - Gornik, Barbara (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2019)
V zadnjih dvajsetih letih je zeliščarstvo postalo večfunkcijska proizvodno-storitve-na dejavnost, v kateri se prepletajo podjetništvo, tradicionalno znanje, kmetijstvo, varovanje naravnega okolja in sodoben način življenja. Ključni, relativno nov akter slovenskega zeliščarstva, so zeliščarji-podjetniki, ki na tržišče vstopajo z različnim znanjem in trženjskimi pristopi. S kvalitativno analizo polstrukturiranih intervjujev z zeliščarji-podjetniki smo za vsako podjetje izdelali kvalitativni profi l in shematizi-ran prikaz podjetniških in trženjskih značilnosti (raznovrstnost ponudbe, prodajni kanali, možnost za širitev ponudbe, promocija, povezovanje in mreženje ter razpolo-žljivost delovne sile in vprašanje nasledstva). Le-te so močno odvisne od značilnosti nosilca dejavnosti, in sicer njegove starosti, zaključene formalne stopnje izobrazbe, starosti podjetja in podjetniških izkušenj ter razlogov za ustanovitev podjetja. Za us-pešno delovanje zeliščarjev-podjetnikov so ključne njihove povezave z lokalnim in širšim (poslovnim) okoljem.
Keywords: herbalism; podeželje; podjetništvo na podeželju; razvoj podeželja; rural areas; rural development; rural entrepreneurship; Slovenia; Slovenija; zeliščarstvo