Carpe diem - zagrabi dan - Ramšak, Mojca (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2000)
V članku je orisano življenje in delo dr. Marije Makarovič. V okviru njenega izjemno obširnega opusa so predstavljene osrednje teme njenega delovanja na področju etnologije: kmečka noša, zdravstvena kultura, kmečko gospodarstvo, socialna kultura podeželja, mejna in izginjajoča naselja, življenjske zgodbe.
Keywords: Makarovič, Marija, 1930-; biografije; ethnology; etnologija; Slovenci; Slovenes