326 Gospodarske novice. Nova iznajdba sadje dolgo Časa sveže (frišno) ohraniti Sadje, kakoršno koli: češplje, breskve, grozdje itd* se ohrani čez zimo dobro, Če se vloži v pšenične otrobe v oglje pokuhane. — To sredstvo je iznašel v Kaliforniji neki gosp. Dietz, ki jena to svojo iznajdbo patent vzel. Daleč po svetu poslane breskve in grozdje so bile v novem letu še le z drevesa ali s trte vzete. 327 Kako se Človeška jed in pijača ponareja in pokvarja dandanes. To pokvaro s človeškimi jedili in pijačami so po preiskavah v Parizu zvedeli tako, da se morajo človeku lasje ščetiniti, če bere poročilo znanega kemikarja Gi-rarda, ki je mnogo preiskaval na trg prineseno surovo maslo, kruh, mleko, v gostilnicah pa vino in pivo in v štacunah jesih. — Tako, na priliko, je našel v mleku škrob (štirko), gumi, ribji klej, koščeno moko, konop-neno seme in tako enako sodrgo. V surovem maslu (putru) loj, kredo in svinčeni kis. V pivu namesto hmelja in ječmena kuhovino grenkih zelišč, pa tudi makove glavice , grenke mandeljne in cel6 volčje jagode. V jesihu je našel solno, žvepleno ali pa solitarjevo kislino, ki je tako strašno strupena, da tudi železo pre-gloda, zato ni Čuda, da današnji dan toliko ljudi dobi bolezen v želodcu in celo raka. — Kakor v Parizu, je menda le malo bolje drugod, kajti goljufij v kupčiji je dandanes povsod na svetu več ali manj.