Prodaja nepremičnine v izvršilnem postopku - Wedam-Lukić, Dragica (Pravni letopis, 2008)
Prispevek obravnava tri vidike prodaje nepremičnine v izvršilnem postopku: prodajno ceno, položaj dolžnika po prodaji stanovanja ali individualne stanovanjske hiše, v kateri prebiva, in položaj kupca nepremičnine. Avtorica ugotavlja, da je Zakon o izvršbi in zavarovanju s tem, ko je znižal prodajno ceno na eno polovico ocenjene vrednosti, kot tudi s tem, da je omejil pravico dolžnika, da še naprej prebiva v prodanem stanovanju oziroma hiši in možnost odloga izvršbe za njegovo izselitev dolžnika iz prodanega stanovanja oziroma hiše, nedvomno povečal možnosti za prodajo nepremičnine in s tem prispeval k večji učinkovitosti izvršbe. Sprašuje pa se, ali je zakonodajalcu uspelo preprečiti možnost preprečil možnost zlorab, do katerih lahko pride pri prodaji, in ali je v zadostni meri poskrbel za varstvo temeljnih pravic dolžnika, kadar je zaradi izselitve ogrožena njegova eksistenca, saj mu ni treba zagotoviti niti minimalnih pogojev za bivanje.
Keywords: dolgovi; terjatve; hipoteka; izvršilni postopek; izvršba; nepremičnine; prodaja