Micka toči dobro kapljico Gostinstvo prav gotovo zavzema v turističnem gospodarstvu zelo važno mesto, saj si brez gostinskih objektov težko predstavljamo kakršenkoli turizem. Seveda pa tnora tudi gostinstvo biti temu pri-lagojeno, da gostu nudi kaj več kot le kozarec vina ali steklenico piva. je, za katere bi lahko rekli, da so turisti in ne le vsakodnevni gostje iz bližnje okolice? " Ce gledamo gostinstvo naše ob-čine z vidika turizma, potem z njim ne moremo biti zadovoljni - razen z nekaj izjemami v ožjem središču naše občine. Eden boljših lokalov, kamor se ljudje radi zatekajo. pa je gostilna ,,Micka" v Dobrunjah. Tu se dobe vsakovrstna jedila in pijače po verjetno najnižjih cenah v naši občini in - kar je glavno - hrana je dobra in obilna. Gostilno vodi do-bro znana Marija Habič, ki nam je tudi odgovorila na nekaj vprašanj glede turizma in gostinstva. ,,AIi tudi vi misiite, da je osnova turizma dobro gostin-stvo?" - Prav gotovo so osnovni ele-menti turizma dobri gostinski ob-jekti. Tvoriti pa morajo celotvito mrežo in ne samo posamezne objek-te, ki so privlačni le na turističnih točkah; pa še ti so odvisni od druge mreže. Ce turist nekaj ur hodi ali pa se dalj časa vozi, ne da bi bili ob poti gostinski objekti, potem se raje odloči za smer, kjer je takih objek-tov dovolj Ln ima večjo izbiro. ,,Pa pridejo k vam tudi gost- je, za katere bi lahko rekli, da so turisti in ne le vsakodnevni gostje iz bližnje okolice? " - Seveda so in jih niti ni tako malo, kot bi si kdo mislil. Piofil tu-rista našega kraja pa je gotovo dru-gačen kot turista Gorenj&e ali mor-ja. Turisti našega kraja so delavci iz Ljubljane, še predvsem iz Most, ki gredo ob vročjh popoldnevih in ne-dcljah v gozdove ter v Besniško in Panško dolino. ,,So vaa gostje zadovoljni s postrežbo oziroma z loka-lom? " - V glavnem so. Imamo širok izbor jedi in pijač in - kar je danes najvažnejše - poceni smo ob obilnih porcijah. Kot primet lahko nave-dem, da stanejo pri nas pečcnka 20 din, piščanec 48 din in vino od 20 do 25 din, kar je vsekakor privlač-no. Lokal sam pa ni tak, kot bi si že-lela in če bi dobila kakršenkoli kre-dit, bi ga uredila tako, da bi bii so-dobnejši in intimnejši, ker taki lo-kali ljudi posebno privlačijo. ,,Kako pa se vam kaže občin-ska politika glede razvoja in modernrzacije gostin^ih objek-tov? " - Občina bi prav gotovo hotela. da bi bili lokali dostojni in urcjeni. Enako želimo tudi gostilničarji, toda sedanja davčna politika glcdc tega prav gotovo ni spodbudna in prej zavira razvoj in niodcrnizacijo gostinskih objcktov. ,,Za kaj konkretno gre pri tem? " - Nikoli ne vemo, koliko bomo plačali davka. Scdaj moramo na pri-mer plačevati dajatve celo še za leto 1972! Ob taki politiki ni čudno, da so gostilne dva pa tudi tri dni v tcdnu zaprte in da gostilničarji za-prejo obrate za mcsec dni. Ce bo šlo tako naprej, bodo gostilničarji de-lovni čas še skrajšcvali in s tem ško-dovali tako občanom kot občini. Ne vem, Oe sc splača občini voditi tako davčno politiko. Ce hoče občina razvijati turizem - kar je za našo občino glode na število prebivalstva nujnost -, po-tem mora turizcm obratovati kom-pleksncje in pri tem upoštevati go-stinstvo kot osnovni clemant tu-rizma in ga ne gledati le skoz prizmo zaslužka. es.