Krizolacija - Podjed, Dan (knjige, 2024)
V času, ko se kriza preobraža v normalno stanje, nastaja novi človek, homo insulatus. Ta je zaradi življenja med štirimi stenami in pred zasloni navidezno povezan s skupnostjo, a dejansko odklopljen od stvarnosti in vse bolj osamljen. Lahko izolirani človek, ki je nasprotje Hararijeve zamisli o homo deusu, pretrga spone krizolacije, to je prepleta krize in izolacije, umakne pogled od zaslona in stopi na prosto? Ta knjiga ponuja odgovore na takšna vprašanja in pokaže, da imata tako izolacija kot kriza različne podobe, ki jih pisec postavi pred ogledalo. Ni pa nujno, da bodo z odsevom vsi zadovoljni. Priporočamo, da to knjigo berete vzporedno s Podjedovim romanom Krizolacija: fantastična povest o izoliranih ljudeh. Tako boste dobili popolnejšo sliko, kakšen človek nastane, ko se med krizo izolira. Antropolog Dan Podjed v svojih delih obravnava izolirane ljudi in skupnosti, razmerja med ljudmi in tehnologijami ter razvoj izdelkov in storitev po meri ljudi.
Keywords: antropologija; Družbena izključenost; družbena izolacija; Etnografski vidik