196 Urno, kaj je noviga? (Koriin v SerbiP) je tako dober, de ne more boiji biti, če ravno se od vsih drugih krajev sliši, kaku se letos močno kazi. Serbski koriin je tako žlahtnima plemena, de zamore vsak živež, celo pšeničniga nadomestiti. Kako lep je hleb, ko se krompir z malo moke zmeša in zamesi! (Serbske Novine.) (Velika pojedina konjskima mesa) je bila 12. dan Listopada v Detmoldu, poglavitnim mestu nekiga nemškima knežistva; 200 jedeov se je vkupej zbralo, kterim je konjsko meso, iz njega napravljene klobase i. t. d. prav dobro dišalo. V starih časih so ljudje konjsko meso zlo obrajtali in ga radi jedli. V Dan i i ga še dan današnji jedo; na Nemškim so ga začeli semtertje tudi jesti. Zakaj pa ne? Konj je nar lepši živina in njegova piča nar čedniši jed; konjsko meso je dobriga okusa. De ga ljudje povsod ne jedo , je le stara navada. (Druga poroka v Kamnigorici na Goren-renskim) je bila 25. Listopada z veliko častjo obhajana. Ženin in nevesta — ubožna cvekarja — sta bila 4. Velkitravim v letu 1795 pervič poročena; on je zdej v 76. ona pa v 70. letu. Visokorodni gosp. grof Turn iz Ra-dolee so bili starašina Matevkoca in njegove vdrugič poročene žene; visoko častitljivi kamnogoriški fajmošter gosp. Uršie so ju pa z veliko častjo poročili, v farovži krasno kosilo napravili in ju še obdarili. — Boje ni davnej, ko je tudi v Kropi enaka druga poroka bila. »