Skladenjske konstrukcije med podredjem in priredjem - Smolej, Mojca (Slovenščina 2.0, 2018)
V prispevku se najprej osredotočamo na različne tipe odvisniških stavkov in jih razdelimo v štiri osnovne skupine: v skupino odvisnikov, ki so del matičnega stavka, skupino odvisnikov, ki niso del jedrne propozicije matičnega stavka, skupino odvisnikov, ki so izhodiščno nestavčnočlenski, in skupino členkovnih odvisnikov. V nadaljevanju podrobno analiziramo zadnji dve skupini, saj sta bili do sedaj v slovenskem jezikoslovju skoraj popolnoma prezrti. Izhajajoč iz analize, predstavimo tudi možne nadaljnje teoretične obravnave odvisnikov.
Keywords: contrastive subordinate clauses; členkovni odvisniki; odvisniki; oppositional subordinate clauses; particle clauses; protivni odvisniki; pseudohypotaxis; psevdohipotaksa; Slovene; slovenščina; subordinate clauses